Home + Opvoeden | Zo houden wij het ouderschap een beetje relaxt

Opvoeden | Zo houden wij het ouderschap een beetje relaxt

Het ouderschap is wat mij betreft het mooiste wat er is. Ik ben zo gek op onze twee jongens en realiseer mij iedere dag dat we echt gezegend zijn met twee van die heerlijke en gezonde kinderen. Tot zo ver het cheesy gedeelte haha, want makkelijk is het natuurlijk echt niet altijd. Een peuter die 30 rondjes om de tafel rent en denkt dat ‘ie een dino is, een tiener die denkt dat je zijn personeel bent, het komt hier allemaal voorbij en bij jullie vast ook. Je kunt je helemaal gek laten maken, en dat worden we soms ook, maar we proberen het ouderschap zo relaxt mogelijk te houden. En dit is hoe.

Humor

Humor draagt hier heel erg aan bij. Dat betekent niet dat we alles lachend wegwuiven, maar we proberen beladen situaties, soms luchtiger te maken met een grapje. En wat denk je van ruzies? Je moet de discussie niet constant aan willen gaan met je tiener. Tenminste, daar zitten wij totaal niet op te wachten, dus een glimlach kan al helpen, net als een grapje. De slappe lach ergens om krijgen kan ook enorm helpen. Humor is belangrijk en hoewel onze kinderen ons lang niet altijd grappig vinden, haalt het de scherpe kantjes er vanaf. Dat helpt ons overigens ook hoor!

Aandacht en stil staan

Ik heb nog weleens de neiging om te verdrinken in mijn werk. Dan kruip ik na een werkdag weer achter de laptop om dan nog dingen te doen voor Mamablogger. Nu de kinderen ouder worden merk ik dat mij dat niet altijd in dank wordt afgenomen en dat zijn de momenten waarop ze aandacht gaan vragen. Niet altijd op een positieve manier. Daarom probeer ik dat nu veel beter te verdelen zo ontstaat er veel meer rust. We zijn geneigd om mee te gaan in de waan van alle dag, maar moeten ook leren stil te staan.

Afleiding zorgt voor rust

Een kind dat te lang in het negatieve blijft hangen, een kind dat helemaal hyper is, ruzies en elkaar opjutten, we kennen het allemaal wel denk ik. Ik werd dan ook negatief, hyper of geïrriteerd wat het vervolgens alleen maar versterkte. Wat ik nu doe is een vraag stellen zoals ‘oké, wat zullen we eens gaan doen?’ en ja, ik leid de boel ook weleens af met een tablet (lang leve schermpjes haha) of we gooien er weer een flauwe grap in. Vaak zijn ze de situatie daarna weer vergeten en is de rust weer terug.

Rustig blijven en goed voor mijzelf zorgen

Het belangrijkste is denk ik om zelf zoveel mogelijk rustig te blijven. Als jij laat zien dat je met alle situaties rustig omgaat, leren je kinderen daar ook van. Natuurlijk schreeuw ik ook weleens, maar naarmate ik ouder word (is dat toch nog ergens goed voor) merk ik ook dat het mij geen steek verder helpt.

Ik probeer zoveel mogelijk rust te nemen, rustig te blijven en goed voor mijzelf te zorgen. Dat maakt mij een leukere en gezelligere moeder en dat merken de kinderen ook.

Regelmaat

Cliché, maar zo waar: kinderen varen goed op regelmaat. Dat doen we doordeweeks zoveel mogelijk, maar in de weekenden zijn we veel minder streng. Dat moet ook gewoon kunnen. De kinderen weten in ieder geval heel goed waar ze aan toe zijn en ‘nee’ is bij ons ook echt ‘nee’. Dat schept duidelijkheid en dat maakt het ons wel wat gemakkelijker.

Experts?

Zijn we na bijna 11 jaar experts? Welnee, we doen dingen op gezond verstand en maken daarin ook genoeg fouten. Onze tiener wordt straks een puber en daar hebben we nog helemaal geen ervaring mee. Ik heb ervaring met neefjes en nichtjes, maar je eigen kinderen opvoeden is heel anders. We zijn bij lange na nog geen experts, maar dit werkt voor ons nu prima. Over een jaar of 15 zal moeten blijken of we echt iets goed hebben gedaan ?

Hoe houden jullie het ouderschap een beetje relaxt voor jezelf?

liefs

 

 

 

SpeelgoedSpeelgoed

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *