Home + Zo houd jij alles in huis draaiende tijdens de hittegolf

Zo houd jij alles in huis draaiende tijdens de hittegolf

Het wordt deze week in sommige plaatsen wel 38 graden. En dat is leuk als je niet hoeft te werken, geen kinderen hoef te vermaken, jouw huis al helemaal spic en span is en je languit in de zon kunt genieten. Reality check: bij wie is dit op een doordeweekse dag het geval? Bij mij niet hoor! Sterker nog, in het weekend houdt het huis zichzelf ook niet schoon en de kabouters zijn al lang met pensioen dus ben ik uiteraard ook druk met wasjes, stofzuigen, dweilen en nog veel meer.

Toch houd ik wel rekening met het weer, want als ik ’s middags vrij ben van mijn werk en wanneer ik M van school heb gehaald, wil ik ook gewoon genieten van de zon. En genieten doe ik het meest als ik weet dat alles is gedaan, dat alles klaarstaat en ik ook echt niets meer moet.

En precies daarom heb ik mijn eigen hitteplan bedacht voor het huishouden! Want tijdens een hittegolf draait alles natuurlijk ook gewoon door…

’s Morgens is het het beste uit te houden dus doe ik zoveel mogelijk ’s morgens of probeer ’s avonds al wat klaar te zetten. Zo schil ik ’s avonds de aardappels voor de dag erna en zet deze in het water. De volgende morgen zet ik ze al op. Als je een oer-Hollandse prak eet kun je de groente ook al koken. Zet daarna alles in een bak in de koelkast en je hoeft ’s avond alleen nog maar je vlees te doen en je eten op te warmen. Dat scheelt toch weer tijd boven dat warme gasfornuis. En wil je ze gebakken? Dan bak je ze ’s avonds gewoon op!

Kook een grote pan soep! Doe ik vandaag ook. Met dit weer heb je misschien wel minder trek en de kinderen ook. Heb jij dus in de bloedhitte staan koken, kun je de helft weggooien. Soep is altijd goed. Wat dacht je van een lekkere verse minestronesoep? Een simpele en toch redelijk gezonde maaltijd op tafel. Stokbroodje erbij, wat salade en klaar ben je! En heb je over? Dan vries je het gewoon in!

Verder doe ik het huishouden ook ’s morgens. Dan is alles lekker schoon voor we weggaan en kom ik thuis in een schoon en opgeruimd huis. We hoeven daarna alleen maar zwemkleding aan te trekken en het zwembad in te duiken 🙂 De was zet ik al vroeg aan en hang ik nog buiten op voor we weggaan. Dan is ‘ie droog als we thuiskomen. Perfect!

Ik zet ’s morgens alles tegenover elkaar open en laat alles luchten. Ook het dekbed hang ik dan uit het raam, zo lekker fris! Als we daarna weggaan doe ik alles dicht, leg ik het dekbed weer goed en doe ik de gordijnen ook dicht. Zo probeer ik de warmte buiten te houden. Of dat lukt is een tweede, maar het is dan wel lekker gelucht en dat slaapt weer wat lekkerder.

Zorg dat er altijd zonnebrand in de koelkast staat en zet ’s morgens een kan water met fruit in de koelkast. Bij mij staat er nu een kan water met citroenschijfjes in de koelkast. Lekker, gezond en verkoelend als je thuiskomt! En doordat de zonnebrand in de koelkast ligt kan ik ons ook niet vergeten in de smeren. M smeer ik overigens al in voordat hij naar school toe gaat en ’s middags nog een paar keer.

Leg ’s avonds alle kleren klaar voor de volgende dag. Klinkt als een inkoppertje, maar toch scheelt dat veel tijd. Zeker in deze dagen waar je luchtigere kleding draagt en je misschien wel wat onzekerder bent over je kleding of hoe je er uitziet.

Vergeet ’s avonds trouwens ook het zwembadje in de tuin niet af te dekken 😉

Kortom, het toverwoord is ’s morgens en dat bereid je ’s avonds al voor! Zo hoef je niet meer te haasten en heb je echt wat aan je middagen en de zwoele avonden. Ik vind het heerlijk!

Bereid jij je nog voor op de hitte? Zo ja, hoe doe je dat dan? Laat het me weten in de comments hieronder! Oh ja, vergeet ook de huisdieren niet! Een paar ijsklontjes in het water vinden ze vaak al heel lekker!

mama, blogger, mamablogger, blog,

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. 1 juli 2015 / 06:53

  Dit zijn best leuke tips als je niet de hele dag kinderen over de vloer hebt ja 😉

  • 1 juli 2015 / 07:58

   Haha Joyce, het meeste lukt wel met kids over de vloer, maar de vloer schoonhouden is nog wel een dingetje, zeker met natte slippers/voetjes met zand eraan geplakt 😉

 2. 24 augustus 2016 / 22:01

  Ik doe gewoon niets. En haal de schade wel weer in als het mooie weer voorbij is. Alleen overal ff snel een doekje overheen en de wasmachine. Gelukkig nu nog vakantie. Heerlijk even genieten!