Home + Zo help je je kind door de waterpokken heen

Zo help je je kind door de waterpokken heen

Het waterpokken seizoen is geopend en hoewel het natuurlijk niet iets is om naar uit te kijken is het ergens ook een geruststellende gedachte wanneer jouw kind het al heeft gehad en niet meer besmet kan raken. Onze jongste is drie en toen de waterpokken vorig jaar heersten op de peuterspeelzaal dacht ik dat hij het ook wel zou krijgen. Toch gebeurde er helemaal niets… Het leek op een déjà vu, want onze oudste was ook heel laat. Het heerste op de peuterspeelzaal en twee keer in de kleuterklas. Pas bij die laatste keer kreeg onze oudste het ook en hoe!

Iedere ouder krijgt vroeg of laat te maken met de waterpokken. Dat is niet leuk en jullie moeten er even doorheen, maar ik houd dan maar voor ogen dat het ook niet goed is als je kind ze niet krijgt. Ik weet niet of het een fabeltje is, maar ik heb weleens gehoord dat waterpokken op (veel) latere leeftijd gevaarlijk kan zijn. Daarom was ik ook opgelucht toen onze oudste ze uiteindelijk ook kreeg. Later dan we hadden verwacht, maar gelukkig nog wel op jonge leeftijd.

Waar kun je waterpokken aan herkennen?

We kennen allemaal de rode bultjes, maar je kunt de waterpokken ook herkennen aan de volgende symptomen:

 • Koorts
 • Jeuk
 • Rode bultjes en vlekken
 • Blaasjes waar vocht in zit
 • Korstjes

De rode bultjes en vlekjes zijn niet meteen zichtbaar. De eerste dagen heb je misschien nog niet goed door dat het om waterpokken gaan, tenzij je weet dat het heerst natuurlijk. Wat je wel merkt is dat je kind koorts krijgt, hangerig is en zich gewoon niet lekker voelt. Binnen enkele dagen ga je vervolgens bultjes zien. Vaak beginnen de bultjes op de romp van je kind en vervolgens zit al snel het hele lijfje eronder. Dat laatste vind ik zelf altijd ontzettend sneu.

De rode bultjes veranderen in blaasjes waar vocht in zit en vervolgens drogen deze blaasjes in. Dit proces gaat vaak gepaard met een hoop jeuk en leg een klein kind maar eens uit dat krabben niet de oplossing is omdat er anders littekens en infecties kunnen ontstaan.

Tips voor als je kind de waterpokken heeft

 • Je moet ervoor zorgen dat je kind de blaasjes niet openkrabt. Houd de nagels daarom kort en schoon.
 • Help je kind door de jeuk te verzachten. Mijn tip is om hiervoor de verkoelende foam van Kidsner te gebruiken. Deze foam heet Alexia en helpt direct de jeuk te verlichten, maar doet nog meer: de foam verzorgt de huid, helpt littekens te voorkomen en verkoelt en verzacht de huid. Hiermee kun je je kind dus direct helpen!
 • Let erop dat je kind voldoende gezond eet.
 • Een zemelenbad wil vaak ook helpen.

Mijn grootste tip is echter om alvast het één en ander in huis te hebben voor het zo ver is. Zeker wanneer jullie het bericht krijgen van de opvang of van school dat er waterpokken heerst.

Die fout maakte ik destijds namelijk bij onze zoon. Ik wachtte het af en kon toen last minute nog van alles halen in het weekend.  Niet heel handig natuurlijk. Wanneer je goed bent voorbereid kun je je kind veel sneller helpen.

Winactie

Waterpokken zijn niet leuk, maar alle kinderen en ouders krijgen ermee te maken. Als het dan zo ver is, is het fijn wanneer je direct kunt grijpen naar de juiste spullen. Ik mag jullie van Kidsner daarbij helpen door 5 keer deze verkoelende foam te verloten! Ik mag dus 5 ouders blij maken! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is te reageren in de comments hieronder. De winactie duurt tot 10 mei 2021. Vertel waarom jij de verkoelende foam kan gebruiken en wie weet krijg jij deze binnenkort thuis gestuurd!

Let op: de winactie is gesloten, de winnaars hebben persoonlijk bericht gehad. 

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 6 mei 2021 / 07:59

  Goedemorgen wat een geweldige winactie, ik zou deze graag willen winnen omdat ik 8 kinderen heb en 1 kleinkind en 2 onderweg. Zou goed van pas komen hier mvg jennie

 2. Cindy
  6 mei 2021 / 08:12

  Onze zoon Jip is ook 3 jaar. Hij heeft nog geen waterpokken gehad, maar ben graag voorbereid.
  Ik hoop dat dit het zal verlichten als het zover is.. Ik ga duimen?

  Groetjes
  Cindy Harteman

 3. Cat
  6 mei 2021 / 09:13

  Mijn zoon kreeg de waterpokken toen hij 1 werd. Zijn neef (8 jaar) uit Italie was op bezoek en hij had het al een keer gehad toen hij jonger was dus we makten ons geen zorgen. Een week later moest hij opgenomen worden in het ziekenhuis met een zware vorm van waterpokken. Hij heft 10 dagen in het ziekenhuis gelegen (gelukkig mocht mijn zus bij hem zijn).
  We zijn benieuwd nu met ons dochter (15 maanden) of ze het dit jaar krijgt.

 4. Mendy
  6 mei 2021 / 09:20

  Nou ik zou heel graag willen winnen voor mijn zoontje van bijna een jaar. Zeker omdat ik een bammam ben, is het zaak goed voorbereid te zijn en een uitgebreide kinderapotheek thuis te hebben aangezien een partner op pas sturen er helaas niet in zit.

 5. Jannemam
  7 mei 2021 / 14:53

  Oeh ja, waterpokken wat een ellende!
  De oudste 2 hebben allebei 2x de waterpokken gehad.
  Onze 3e nog niet en eerlijk gezegd hoop ik dat hij er na 1x vanaf is.. Zo zielig zijn ze dan!
  Fijn om deze dan al in huis te hebben, dus erg welkom om het leed dat waterpokken heet wat te verzachten.