Home + Wonen | Wat is nou eigenlijk de ideale temperatuur in huis?

Wonen | Wat is nou eigenlijk de ideale temperatuur in huis?

Van een huis uit 1902 verhuizen naar een huis dat gebouwd is in 2020 is een behoorlijke overgang, zeker wat betreft isolatie en energieverbruik. Ons oude huis was bijvoorbeeld best vochtig waardoor we niet alleen goed moesten ventileren, we moesten ook goed stoken. Per maand betaalden we behoorlijk wat aan de energieleverancier. In dit huis is dat wel anders, want hier hebben we vloerverwarming en een warmtepomp. En hoewel dat heel fijn is, moesten we er ook behoorlijk aan wennen. Zeker wat betreft het instellen van de temperatuur. En wat is dan de ideale temperatuur in huis? Ik zocht het voor je uit!

In ons vorige huis hadden we centrale verwarming en via de thermostaat zetten we deze op de juiste temperatuur. Lekker makkelijk! Die temperatuur stelden we overigens wel hoog in: op 24 graden. Dit deden we om het vocht buiten de deur te houden, behalve in de zomer natuurlijk. Misschien wat hysterisch, maar dat vond ik wel een fijn idee. Op de slaapkamers deden we dit overigens niet, want we houden van een koude slaapkamer. Is ook veel lekkerder wakker worden, maar daar kom ik zo nog op terug.

Voor ons waren dat dus ideale temperaturen, maar toen we hier kwamen wonen moesten we dat anders instellen vanwege de vloerverwarming. Ook duurt het langer voordat je hier de juiste temperatuur hebt bereikt, maar hier wijzig je hem ook minder vaak. Toch duurde het even voor we het door hadden en de ideale temperatuur hadden bereikt.

De ideale temperatuur in de woonkamer

Als wij vertellen dat we destijds de temperatuur op 24 graden hadden staan, waren veel mensen verbaasd en vonden ze dat veel te warm. Snap ik, maar we deden het met een reden en woonden in een heel oud huis. Hier staat ‘ie nu op 22 graden. Nog net iets te warm, want veel mensen vinden een temperatuur tussen de 19 en 21 het meest ideaal in huis.

Heb je vloerverwarming dan is de maximale temperatuur van de watergeleiding 40 graden. Het is niet de bedoeling dat je dit gebruikt als startinstelling. Meestal stellen mensen een eindinstelling in tussen de 30 en 40 graden. Volgens Patrick zitten we op 35 en dat maakt het overal in huis aangenaam.

In alle kamers hebben we overigens wel een thermostaat waarmee we de temperatuur per kamer kunnen regelen. Al klopt dat soms ook niet helemaal en vind ik het in de slaapkamers vaak nog te warm. Dan is een radiator vaak toch makkelijker!

De ideale temperatuur om thuis te werken

Nu we allemaal meer thuiswerken heb ik ook gekeken naar wat de meest ideale temperatuur is om thuis te werken. Als de zon in je woon- of werkkamer schijnt wordt het al snel te warm en lang niet iedereen heeft een airco.

Op Internet vond ik het volgende: voor licht fysiek ‘kantoorwerk’ geldt een maximum van 28˚C. Dit is veel voorkomend voor thuiswerkers. Ik vind dat overigens nog behoorlijk warm, want als het te warm is, word ik loom en ben ik veel minder productief. Ik vind het niet lekker werken.

De ideale temperatuur om in te slapen

Tot slot misschien wel de meest belangrijke: wat is de ideale temperatuur om in te slapen? Om in slaap te vallen moet je lichaamstemperatuur dalen. Daarvoor moet het natuurlijk niet te warm zijn. Let er daarom goed op dat je dekbed niet te dik is en de slaapkamer niet te warm is.

Het advies is om te slapen in een slaapkamer waar het ongeveer 18 graden is. Bij ons lukt dat echt niet, ook al zet ik de hele dag het raam open. Ik krijg het niet koeler dan 20 graden. Ik vind dat niet altijd even lekker, daar rommelen we dus nog steeds mee. Als iemand de gouden tip heeft…

De enige radiator in huis

We hebben overigens één radiator in huis. Die zit in de badkamer en daarop kunnen we onze handdoeken drogen. Deze is elektrisch. Mocht jij ook gewoon nog radiatoren in huis hebben (zoals het merendeel van de mensen) en is deze aan vervanging toe? Bereken dan eerst eens met een capaciteitsberekening wat voor radiator je nodig hebt. Wanneer jij de juiste radiator kiest kun je namelijk ook veel geld besparen.

Wat vind jij een fijne temperatuur in huis en in de slaapkamers?

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *