Home + Wonen | Hoe staat het met onze huizenjacht?

Wonen | Hoe staat het met onze huizenjacht?

Bijna twee jaar geleden besloten we ons huis te verkopen. Het huis werd te klein en we gingen op zoek naar een ander huis. De Hypotheker vertelde ons dat we een mooie hypotheek konden “krijgen”, maar ook toen was het al lastig tussen alle woningzoekenden een huis te bemachtigen. We besloten ons zoekveld uit te breiden en uiteindelijk tijdelijk te gaan huren. Een gasloos nieuwbouwhuis waar we de eerste bewoners van zijn, we hebben enorm veel geluk gehad met dit huis. Het probleem is echter dat dit huis niet van ons is. Hoewel een koophuis ook van de bank is totdat je dat hebt afgelost en je nooit garanties hebt, wordt een huurhuis nooit van jezelf. Niet onoverkomelijk, maar we willen natuurlijk wel weer een huis kopen. Maar tegen welke prijs?

Huizenjacht, het is nog niet zo gemakkelijk

Het is geen geheim dat de huizenmarkt momenteel compleet oververhit is. Niet alleen voor starters is het moeilijk, ook voor doorstromers zoals wij. We zijn er inmiddels over uit dat we graag in deze wijk willen blijven. Het is (en wordt, want de wijk is nog niet klaar) een prachtige wijk met huizen die in een mooie, tijdloze stijl worden gebouwd. Voor ons is duidelijk dat we geen oud huis meer willen kopen, hoe mooi ze ook zijn. De huizenprijzen in deze wijk zijn niet laag. Het goedkoopste huis dat momenteel in deze wijk te koop staat, kost €439.000,-. Dit huis is wat kleiner dan het huis waar we nu in wonen en niet gasloos. We zouden er dus niet echt op vooruit gaan, hooguit wat in maandlasten vermoed ik. Ook is die tuin compleet betegeld en dat zouden we graag anders willen. Kortom, we zouden er dan nog wel wat aan moeten doen.

Het huis waar we wél interesse in hadden kostte €520.000,- kosten koper. Tel de kosten koper erbij plus het bedrag dat we moeten overbieden en je koopt een rijtjeshuis voor meer dan zes ton. Dat is toch eigenlijk bizar?! En wat nu als de volgende crisis uitbreekt en we uitgerekend dan ons huis moeten verkopen om welke reden dan ook? Dan gaan we gigantisch het schip in…

Toch gaan voor een nieuwbouwproject?

Een andere optie in onze wijk is proberen ingeloot te worden voor één van de projecten die nog moeten starten. Onze wijk wordt in etappes gebouwd en er wordt nog flink wat bijgebouwd. Nu heb ik gehoord dat er wat vertraging wordt verwacht vanwege het tekort aan bouwmaterialen, maar het is zeker een optie. Als we dan geluk hebben worden we ingeloot en kopen we een huis voor een vaste prijs. Vrij op naam en zonder te hoeven overbieden. Dat zou natuurlijk de ideale situatie zijn.

We kunnen het huis dan inrichten zoals wij het graag willen. Onze badkamer compleet naar wens net als de keuken. Van de kraan die we willen tot aan de complete look en feel. We kunnen alles zelf bedenken en beslissen en hoewel ik dat spannend vind, biedt dat ook heel veel kansen.

Nog heel even wachten

Twee jaar geleden konden we al een prima hypotheek krijgen, maar in deze markt is zelfs die aan de lage kant. Inmiddels hebben we ons inkomen sterkt verbetert. Patrick heeft een nieuwe baan met een veel beter cao en ik heb een nieuwe functie in een functieschaal hoger “gekregen”. Ook gaat mijn cao in totaal ruim 6% omhoog. Dit jaar 3,25% en komend jaar 3%. Samen met mijn periodiek volgend jaar scheelt dat best een stuk en dat is gunstig voor een nieuwe hypotheek. We houden alles goed in de gaten, maar het is denk ik verstandig nog even te wachten. We zitten hier goed, maar willen ook zo graag ons droomhuis kopen.

De huizenjacht gaat daarom nog even door, maar dat geduld wordt zeker een keer beloond!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *