Home + Wie van jullie doet de financiën?

Wie van jullie doet de financiën?

Ik las pas een blog op Facebook van een vrouw die al jaren stiekem spaarde zonder dat haar man er vanaf weet. Ze had inmiddels een aardig bedrag opgebouwd en ze wist niet of ze dit nu aan hem moest vertellen. De reacties erop waren verschillend, maar één reactie triggerde mij. Er was een jonge vrouw die zei dat ze dat niet eens zou kunnen als ze zou willen, want haar man deed alle financiën. Dat zette mij aan het denken, want zijn er nog zoveel vrouwen die dit aan hun man over laten of is zij nog een uitzondering?

In dit geval is het eerder andersom, want eigenlijk ben ik hier van de cijfertjes. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Patrick geen flauw idee heeft wat er gebeurd met het geld. Ik heb het weleens verteld; iedere maand maak ik een overzicht en maak ik een begroting. Heel erg old school in een schriftje met een rekenmachine, mijn telefoon met de bank apps en map erbij. Dit doe ik het liefst op maandag als ik alleen ben en dat dus in alle rust kan doen.

Ik heb het weleens gedaan terwijl Milan naast mij speelde, geen succes, want ik maakte een grote rekening twee keer over. Dat was niet grappig…

Die map kan Patrick altijd inzien en ook het schriftje is geen geheim. En uiteraard kan hij ook via de apps altijd het saldo zien. En het is dubbel: aan de ene kant zou ik weleens willen dat hij alles uit handen zou nemen en het zou regelen. Misschien zou ik mij dan minder druk maken en het scheelt een hoop tijd. Aan de andere kant ben ik ook een controlfreak en wil ik dat overzicht ook gewoon hebben.

Ik vind het fijn en denk altijd (en ik hoop natuurlijk niet dat dat gebeurt, maar stel…) dat als ik er ooit alleen voor zou komen te staan moet ik het toch zien te redden samen met Milan. Ik vind het een geruststellend idee dat ik dan weet hoe ik dingen moet regelen, hoe je de Belasting invult en je overzicht hebt van alle kosten. Een goede baan en overzicht, dat geeft gewoon wat houvast voor mij.

En mocht je, net als die vrouw op Facebook, het ook aan je man overlaten ik zou het niet doen. Zorg in ieder geval dat je zelf ook overzicht hebt en weet waar het geld naartoe gaat. Niet omdat je hem niet kan vertrouwen, maar het kan nog weleens heel goed van pas komen.

Hoe hebben jullie de financiën thuis geregeld? Ik ben heel erg benieuwd, laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 Reacties

 1. 16 mei 2016 / 06:26

  Ik doe alle financiën. Niet alleen privé, maar ook van ons eigen bedrijf. De privé administratie is appeltje eitje, maar de zakelijke administratie is heel veel werk. Maar gelukkig vind ik het leuk om te doen. En ook leerzaam.

 2. 16 mei 2016 / 08:43

  Ik denk dat het ook wel handig is om er samen naar te kijken. Stel dat er eens iets gebeurt…
  Ik houd de meeste zaken bij, maar vriendlief kan overal bij en houd ik op de hoogte.
  Ik ben de hoofdbeheerder zeg maar, maar zijn beide van alles op de hoogte

 3. Rebecca
  16 mei 2016 / 11:24

  Ik doe hier alle financiën. Ik maak alleen geen begroting, ik weet precies wat er ongeveer uitgaat en wat er binnenkomt. Dus in principe kunnen onverwachte dingen gewoon en soms niet. Jammer dan.
  Mijn man weet overigens wel wat er ongeveer gespaard wordt, maar het boeit hem weinig. Hij vertrouwt mij

 4. 16 mei 2016 / 19:27

  Hier doet de man de financiën. Maar ik weet wel wat wanneer betaald wordt en heb toegang tot alles. Maar het is zijn beroep dus wel zo makkelijk.

 5. 18 mei 2016 / 21:58

  In principe regel ik de financiën, maar we bespreken alles. Hebben beiden toegang tot alles en ik vind het fijn om een keer in de week over onze financiën te praten. Hebben nooit ruzie om geld, gaan er makkelijk maar goed mee om.