Home + Werken en een gezin | Zo hebben we het nu geregeld

Werken en een gezin | Zo hebben we het nu geregeld

Wanneer je kinderen hebt kom je telkens in een nieuwe fase terecht. Kinderen worden zelfstandiger, schooltijden wijzigen wellicht, maar je staat ook niet stil op het gebied van werk. Wij hebben dit de laatste jaren volop meegemaakt. Een verhuizing en dus een nieuwe school met andere schooltijden, maar ook ontwikkelingen op het gebied van werk, ouderschapsverlof en door corona werd thuiswerken opeens de norm. Inmiddels zitten we in een rustiger vaatwater en hebben we de combinatie van werk en een gezin zo geregeld.

Ouderschapsverlof

Tijdens mijn zwangerschapsverlof van Floris werd mij gevraagd of ik meer wilde werken. Ik werkte toen 20 uur en uitbreiding was eerder niet mogelijk. Nu wel en dat wilde ik wel heel graag. Uiteindelijk kwamen we overeen dat ik 32 uur ging werken, maar omdat Floris nog zo klein was, besloot Patrick twee dagen per week ouderschapsverlof op te nemen. Dat had bij zijn toenmalige werkgever heel wat voeten in de aarde, maar uiteindelijk is het gelukt en ging dat prima. Pat vond het heerlijk en ik eerlijk gezegd ook.

Na een jaar zat het er voor Pat op en ging hij weer fulltime aan het werk. Ik besloot daarna een jaar ouderschapsverlof op te nemen en ging gedurende een jaar 26 uur per week werken.

Niet lang daarna ging Floris naar de peuterspeelzaal en zo konden we de oppasdagen voor opa en oma wat beperken.

Thuiswerken door corona

Toen Floris 2,5 was, zat hij net op de peuterspeelzaal toen corona uitbrak. Opeens zaten we allemaal thuis en mochten wij niet meer naar kantoor. Vanaf dat moment werkte ik – net als zoveel van jullie – thuis, hielp ik Milan met zijn schoolwerk en moest ik ook Floris bezig zien te houden. Af en toe werd ik gillend gek, maar we vonden een modus die werkte. Al was ik heel blij toen ik op een gegeven moment weer naar kantoor kon. Ik zeg weleens dat thuiswerken het enige fijne is dat we hebben overgehouden aan corona.

Verhuizen en beide kinderen op de basisschool

Toen we van de ene lockdown in de andere rolden was er tussendoor een soort rust en hielden we het ritme aan dat we hiervoor hadden. Maar toen verhuisden we en een klein jaar later zaten beide kinderen op de basisschool. Corona was er nog steeds, maar we waren er een stuk minder huiverig voor dan voorheen. Dat gold ook voor opa en oma die gelukkig nog steeds graag konden en wilden oppassen.

Uiteindelijk vonden we een nieuwe modus: ik werk vier hele dagen waarvan twee hele dagen op kantoor. Dan zijn opa en oma er vanaf 14.00 uur voor de jongens. De overige twee dagen werk ik de ochtend op kantoor tot ongeveer 13.30 uur. Daarna fiets ik snel naar school, haal Floris op (want Milan wil al een hele tijd natuurlijk niet meer met zijn moeder mee) en vervolgens werk ik thuis.

Werken met kinderen om je heen

Zo kan ik toch vier dagen werken zonder dat de jongens mij te weinig zien. En als opa en oma een keer niet kunnen, dan ruil ik mijn thuiswerkdag of ik werk een middag extra thuis. Ik heb gelukkig een flexibele werkgever en als het kan met afspraken is dat geen probleem.

Het thuiswerken met de kinderen om mij heen gaat heel erg goed. Milan vermaakt zichzelf en als er vrienden over de vloer zijn, gaan ze toch naar boven en kan ik beneden blijven werken.

Floris weet bijna niet beter dan dat ik ook thuis aan het werk ben en weet goed dat hij even stil moet zijn als ik moet bellen bijvoorbeeld. Nu hij ouder wordt mag hij ook gerust iemand meenemen om te spelen. Dan werk ik beneden en kan ik alles goed in de gaten houden. En mocht het nodig zijn, kan ik altijd ’s avonds nog wat werk inhalen, al komt dat weinig voor omdat ik thuis toch veel gedaan krijg.

Het is fijn dat we twee middagen een beroep kunnen doen op opa en oma en de jongens vinden het altijd gezellig als ze er zijn. En wij natuurlijk ook als we thuiskomen.

En mocht er op school iets zijn, dan kijken we of we daar bijvoorbeeld vrij voor kunnen nemen of ik stop iets eerder met werken en haal dat op de woensdag weer in.

Hoe hebben jullie het geregeld wat betreft werk in combinatie met het gezin? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Anne
  6 april 2023 / 13:43

  Ik denk dat jullie echt superveel geluk hebben dat je thuis mag/kan werken met kinderen erbij (is bij ons niet de bedoeling). En dat opa & oma zoveel kunnen bijspringen. Bij ons gaan ze 4 dagen in de week naar BSO& dagopvang. Dus dat is wel duur geintje elke maand.

  • Marisca
   Auteur
   6 april 2023 / 19:17

   Ja, we hebben ook geluk en dat geldt voor alle collega’s. De andere kant is dat we in de coronaperiode hebben laten zien dat we het kunnen en toen waren de kinderen fulltime thuis. Dat heeft wel bijgedragen aan het feit dat het kan en mag. Hier werk ik van 14.00 tot 17.00 uur thuis met de kinderen. Dus zes uur per week. Patrick komt rond 16.00 uur thuis, dus dan zouden het nog vier uurtjes in totaal zijn. Milan is 12 dus die gaat zijn eigen gang. En als je werkgever flexibel is vind ik dat je dat ook moet zijn en dat ben ik ook wel. Ik werk regelmatig wat langer door en werk op de woensdag ook regelmatig extra. Dan is het geven en nemen. Wat betreft opa en oma, daar hebben we heel veel geluk mee. Die zijn goud!