Home + Werk, school, studiedagen en vakanties; zo doen we dat!

Werk, school, studiedagen en vakanties; zo doen we dat!

Ik vond het leven met een kind wat niet naar de basisschool ging al best druk, maar het was wel overzichtelijk. Er bestonden namelijk nog geen speelafspraakjes, studiedagen en vakanties. En kon ik Milan wel naar school brengen en dan nog op tijd op mijn werk zijn? Ik had geen flauw idee wat ons te wachten stond.

Inmiddels zijn we alweer 1,5 jaar volledig ingeburgerd in de wondere wereld van de basisschool en de komende tijd staan er heel wat studiedagen en evenementen gepland omdat de school 110 (!) jaar bestaat. En dan tel ik de meivakantie nog niet eens mee. Oh ja, en dan zou ik nog bijna vergeten dat er nog ouders worden gezocht voor de technieklessen, want anders kunnen deze niet doorgaan.

Nu klagen we denk ik allemaal weleens over ons werk, maar ik kan er ook niet buiten. Niet alleen financieel, maar ik heb het ook nodig om mijzelf te ontwikkelen. Ik werk wel 20 uur voor mijn werkgever en mag echt in mijn handen knijpen met mijn werktijden. Ik kan Milan alle dagen zelf naar school brengen. Verder ben ik één dag in de week “vrij” (ik werk dan wel thuis aan freelance klussen en de blog) en daarnaast werk ik drie halve dagen en één hele dag.

Waar veel moeders vrij zijn op de woensdag en/of vrijdag ben ik dat niet en dat is nog weleens lastig…

Ik mag het dan wel een beetje achterhaald vinden, want er zijn veel werkende moeders, maar de school plant de studiedagen dus wel vaak op de woensdag of vrijdag. Voor mij betekent dat óf mijn moeder vragen óf vrij vragen.

Dit jaar plannen we het anders

Dit jaar wilde ik het anders doen en heb ik besloten geen najaarsvakantie op te nemen, maar een aantal studiedagen vrij te nemen. Gelukkig heb ik een leidinggevende die dat helemaal begrijpt en ik krijg er ook gewoon de ruimte voor. Het is nog niet voorgekomen dat het een punt van discussie is. Ik hoor op het schoolplein weleens anders over werkgevers, dus ook hier ben ik erg blij mee! Zij en ik hebben te maken met schoolvakanties en die verdelen we gewoon eerlijk.

Ik heb nu bijvoorbeeld aankomende vrijdag lekker vrij samen met  Milan die dan ook vrij  is in verband met een studiedag. Dit zijn dus ook dagen waar ik echt naar uitkijk, want het voelt als een mini-vakantie, omdat ik op maandag ook vrij ben.

Verder ben ik natuurlijk ook vrij in de mei vakantie en hebben Patrick en ik een goed systeem voor de zomervakantie: we zijn ieder drie weken vrij en overlappen samen twee weken. We hebben dan twee weken met z’n drietjes en ieder nog een week samen met Milan. Niet alleen leuk voor Milan, maar zo hebben we al vier van de zes weken zomervakantie overbrugd en hebben we nog maar twee weken oppas nodig. Dat is best wel luxe toch? We deden dat vorig jaar overigens ook en dat beviel wel erg goed, dus dat hebben we dit jaar weer op deze manier gedaan.

Hulpouders gezocht!

Ik denk dat iedere ouder met een kind op de basisschool deze oproep wel herkent. De komende tijd staan er een schoolreisje, een vossenjacht, technieklessen en een lentemarkt gepland. Voor de vossenjacht en de techniek les heb ik vrij genomen en ook Patrick neemt een dag vrij voor de techniek les. Wat is wel lastig vond is dat de techniek les en de vossenjacht blak na elkaar zijn gepland. De ene week het één en de week erop het ander. Dat betekent dat ik dus twee weken achter elkaar een dag mis op mijn werk. Ik vind dat best wel een dingetje, zeker nu het extra druk is op het werk en dat de komende tijd ook wel zo blijft. Gelukkig was ook dit geen probleem.

Schuldgevoel

Ik zou mij namelijk erg schuldig voelen als ik dit niet kon doen op school. Ik heb niet voor niets een kind en vind het belangrijk om betrokken te zijn bij school. Hij is tenslotte ook maar één keer zo klein.

Door het besluit geen najaarsvakantie op te nemen, maar zo her en der de belangrijke dagen op te nemen heb ik voor mijn gevoel wel meer lucht. Ik heb speling en flexibiliteit en dat voelt prettig. De andere kant is ook dat mijn werk ook wel flexibiliteit van mij mag verwachten. Zo ben ik echt niet te beroerd om op maandag even een paar uurtjes te komen werken als dat nodig is en als ’s avonds blijkt dat ik nog iets moet doen, log ik ook gewoon even in.

Zo hoort dat in mijn optiek ook. Het is geven en nemen en dan houd je het prima met elkaar vol!

Ik ben heel erg benieuwd hoe jullie dat oplossen met school, alle vrije dagen, vakanties en de dagen dat er hulp wordt gevraagd. Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. 6 april 2016 / 06:16

  Wat lekker dat je tijdens schooltijden kunt werken en dat je zo’n flexibele werkgever hebt. Schoolgaande kinderen hebben inderdaad veel vrij. Ik heb een eigen bedrijf en ik werk vanuit huis. Ik kan mijn eigen werk indelen en ben altijd thuis wanneer mijn kinderen vrij hebben. Ik hoef dus nooit opvang te regelen bij vakantie of studiedagen. Dat is wel een luxe. De keerzijde is wel dat mijn werk dan blijft liggen, dus vaak moet ik dan wel ’s avonds werken om de achterstand niet te laten oplopen. Maar goed dat is ook wewr vanuit huis.

 2. Lizet van Gestel
  6 april 2016 / 10:47

  Ik werk nu mijn dochter nog jong is (bijna 5) weinig uren en kan deze ook vrij goed invullen onder schooltijd.
  Als ze vrij is ben ik eigenlijk ook altijd vrij en in een zeldzaam geval als ik geen oppas heb kan ik ze meenemen naar me werk (ik werk alleen voor de middag)
  vakanties lossen we samen op of met een vriendin of met oma.
  ik ben op school ook klassenouder en ik vind het heerlijk om overal aan mee te kunnen helpen en me dochtertje vindt t nu ook nog erg leuk!

  Ik geniet van deze tijd al heeft t wel betekent dat we een hele grote stap terug hebben moeten doen.
  Maar als niet alles vanzelfsprekend is dan is dat het aabsoluut waard!