Home + Wedstrijdmentaliteit | Onze kleuter kan over 20 jaar ook meedoen aan de Olympische Spelen

Wedstrijdmentaliteit | Onze kleuter kan over 20 jaar ook meedoen aan de Olympische Spelen

“Wie als eerste boven is!” “Milan, mijn tas is eerder ingepakt dan die van jou, dus ik heb gewonnen.” “Ik heb mijn jas als eerste aan, dus ik win!” Je ziet, onze kleuter maakt overal een wedstrijd van. Sterker nog, met zijn wedstrijdmentaliteit kan hij over 20 jaar ook meedoen aan de Olympische Spelen.

Van “ik wil niet” naar “wie het eerst boven is”

Dit alles hebben we zelf gecreëerd. “Ik ben twee en zeg ‘nee’” was een fase die bij ons nogal lang duurde. Als ouder zijnde word je vervolgens creatief. Zo begonnen wij er een soort wedstrijdje van te maken als hij naar bed moest, maar niet wilde. Als Patrick hem naar bed wilde brengen zei hij “oké Floris, wie het eerst boven is”. Dat werkte als een malle dus deed ik dat ook.

Wedstrijdmentaliteit…

Inmiddels zijn we zo ver dat de wedstrijdjes om 6.00 uur al beginnen. Van aankleden tot tassen inpakken en van wie het eerst bij de fiets is tot wie als eerst zijn ontbijt op heeft.

Leuk die wedstrijdmentaliteit, maar hij komt mij zo onderhand mijn neus uit. Dat geldt overigens ook voor de tiener in huis die in het in het begin eerlijk zei dat Floris niet had gewonnen. En terecht, je kunt immers niet altijd winnen en niet alles is een wedstrijd.

Onze kleuter dacht daar echter anders over. Niet winnen staat garant voor een driftbui, want hij was echt wel eerder. Inmiddels probeer ik die te voorkomen. Ik weet dat dat niet is hoe het hoort, maar twee driftbuien voor 8.00 uur ‘s morgens vind ik echt best pittig. Dus zuchten we nu “ja hoor, je hebt gewonnen…”

We proberen er weinig aandacht aan te geven, zeker in de ochtend. In de avond kan het nog weleens helpen, maar ook dat proberen we nu zoveel mogelijk te vermijden omdat we niet willen dat straks alles een ding wordt en hij denkt dat ‘ie altijd moet winnen en de beste moet zijn. Dat willen we hem zeker niet meegeven, hij is goed zoals ‘ie is.

Tegelijkertijd maken we er grapjes over. Als hij ooit een sport kiest dat hij zo leuk vindt dat hij er de beste in wil zijn, dan zou hij over 20 jaar zo mee kunnen doen aan de Olympische Spelen ?. En dan zeggen wij “weet je nog, het zat er altijd al in” ?.

Heeft of had jouw kleuter ook zo’n wedstrijdmentaliteit? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

 

 

Select 2022Select 2022

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *