Home + Wat kun je doen als je kind niet kan meekomen op school?

Wat kun je doen als je kind niet kan meekomen op school?

Als je kind niet helemaal kan meekomen op school dan kan dat tot veel stress leiden. Bij je kind, maar ook bij jullie. Het is lang niet altijd zo dat je kind meteen naar het speciaal onderwijs moet of op de middelbare school een niveau lager moet kiezen. Soms valt het kwartje bij een bepaald vak gewoon niet. Als er eenmaal een leerachterstand is ontwikkeld dan kost het vaak veel moeite om die weer in te lopen. Als uit de behaalde resultaten blijkt dat een leerling moeite heeft met een vak is het daarom geen gek idee om na te denken over bijles.

Verschillende vormen van bijles

Als je je kind aanmeldt bij een bijlesinstituut dan zijn er vaak verschillende opties. Zo kan je kind bijles volgen op een bijleslocatie van het instituut, op school in een aparte ruimte of je kunt kiezen voor bijles aan huis. Die laatste optie geeft je kind optimale individuele aandacht en biedt vaak het beste resultaat. Het is vanzelfsprekend ook de duurste optie. Bijles aan huis of in een klein groepje wordt vaak gegeven door een student. Studenten doen dit werk als bijbaan naast hun studie. De bijlessen vinden vanzelfsprekend altijd plaats na schooltijd. Meestal één keer in de week, maar vaker is ook mogelijk als dat nodig is. Als je kiest voor bijles aan huis, kun je eventueel ook meer kinderen in je gezin aanmelden voor bijlessen.

In welke vakken wordt bijles gegeven?

Bijles is in principe mogelijk voor elk vak. Meestal gaat het echter om wiskunde bijles of bijles in talen zoals Engels en Nederlands. Dit zijn immers de belangrijkste vakken op de middelbare school. Bij basisschoolleerlingen wordt vaak bijles gegeven in taal, rekenen of begrijpend lezen. Deze vakken zijn belangrijk als het kind na groep 8 doorstroomt naar het voortgezet onderwijs. Rekenen komt van pas bij de exacte vakken, goede kennis van het Nederland is voor elk vak belangrijk. Begrijpend lezen eveneens. Als een kind een vraag in een proefwerk niet snapt, dan is het antwoord dat wordt gegeven vrijwel altijd fout.

Te hoge verwachtingen

Soms hebben ouders te hoge verwachtingen van hun kind. Niet elke leerling is geschikt voor het gymnasium. Als een kind dit niveau niet haalt is er echt geen man overboord. Sterker nog: met een beroep waarbij je met je handen werkt is de kans op werk soms groter dan met een universitaire studie. Als je de juiste richting kiest, staan de werkgevers voor je in de rij, vaak al voordat je je diploma hebt behaald. Vaak kan een Mbo-student aan het werk bij zijn stageadres. Een kind dat beter is in de praktijk dan met de theorie heeft net zoveel kans op een leuke baan dan een leerling die slaagt met een eindlijst vol negens. Bespreek dus met je kind wat zijn of haar wensen zijn en wees niet teleurgesteld als je kind geen dokter of piloot wordt.

liefs

disclaimer_Mamablogger_

 

 



Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *