Home + Wat kost een blog en wat levert het mij nu eigenlijk op?

Wat kost een blog en wat levert het mij nu eigenlijk op?

Dat is een vraag die ik heel vaak krijg. Waarom blog je? Verdien je daar nog wat mee en zo ja, wat dan? Misschien een brutale vraag, maar ergens ook wel logisch. Als je werkt voor een werkgever krijg je een salaris en daarover zijn afspraken gemaakt in de CAO. Met bloggen moet je maar afwachten wanneer je wat betaald krijgt. Je hoopt op een bepaald inkomen, maar dat kan iedere maand verschillen.

Toch besloot ik eens op een rijtje te zetten (eerlijk!) wat het bloggen mij nu oplevert. Dan hoort daar meteen de vraag bij wat het mij kost. Is het wel rendabel? Tijd dus om wat openheid van zaken te geven!

Wat kost een blog?

WordPress is gratis, ook de .org variant, maar de hosting ervan natuurlijk niet. Een tijdje geleden ben ik overgestapt naar een andere host en die is wel wat duurder. Voordeel is dat ik die eventueel wel in het weekend kan bellen als er wat aan de hand is. En bellen is een groot voordeel. Bij mijn vorige host kon ik een ticket aanmaken. Ik betaalde er best een hoop voor, maar echt persoonlijk contact was niet mogelijk.

Ik betaal €15 per maand voor de hosting en ik weet dat sommigen dat best veel vinden, maar ik betaal liever iets meer dan dat ik wat minder betaal en bij problemen niet goed geholpen wordt.

Daarnaast is er iemand op wie ik terug kan vallen bij technische problemen en die werkt met een uurtarief.

Verder heb ik dit thema gekocht voor zo’n $50 dus dat zal €40 zijn ongeveer. Verder ben ik gezegend met een goede camera van ongeveer €400 en dat is het dan wel. Die camera is eenmalig en een thema verwissel je ook niet dagelijks. De echt terugkerende kosten zijn dus de kosten van de hosting.

Hoeveel tijd kost een blog?

Ik werk 20 uur voor mijn werkgever en ik denk zo’n 30 à 35 uur per week aan de blog. Schrik niet, dat is voor Mamalogger én de freelance klussen die ik doe. Dat werk bestaat uit de volgende werkzaamheden:

 • Bloggen (duh!)
 • Fotograferen
 • Nieuwe ideeën ontwikkelen
 • Up to date houden van pagina’s
 • Mailen, heel veel mailen
 • Facturen maken
 • Blog events (leuk!)
 • Je kennis op pijl houden van bloggen, vloggen en social media
 • Plaatjes en infographics maken
 • Werken aan DIY’s om met jullie te delen
 • Statistieken bijhouden
 • Heel veel social media

Ik ben vast nog wel wat vergeten, maar dit is wat ik bijna dagelijks doe.

Wat levert het bloggen op?

Leuk om zo’n 30 uur per week bezig te zijn met iets, maar dan moet het wel iets opleveren. En dat doet het ook echt, maar ik had een lange adem nodig. Ik moest langs verschillende omwegen, maar ik weet nu precies wat ik wil en dat is mooie content maken. Of dat nu is voor Mamablogger, Squla, terStal, een eenmalige freelance opdracht of social media accounts beheren voor een klant, het maakt niet uit.

Ik zal alles met dezelfde liefde en aandacht schrijven, want dit is wat ik wil. Ik wil over 10 jaar nog stukjes terugvinden op Internet die ik in deze periode heb geschreven en dan nog bezig zijn met schrijven. Ik heb bepaalde ambities en nu ik dat op een rijtje heb ga ik er helemaal voor.

Je krijgt vleugels en niet alleen omdat je het leuk vindt, maar juist ook omdat het wat oplevert. Je doet het niet voor niets. Dit is wat het mij oplevert:

 • Geld. Laten we eerlijk zijn, als je werkt verdien je geld. Ik ben niet gaan bloggen voor het geld, maar ik zal niet ontkennen dat ik het goed kan gebruiken. Ik kan er nog niet van leven en het wisselt per maand. Een gemiddelde kan ik nu ook nog niet maken. Ik verdien de hosting zeker terug en houd er ook echt een leuk bedrag aan over. Wat dan vervolgens weer opgaat aan andere rekeningen…
 • Freelance opdrachten. Door mijn blog schrijf ik nu wel voor Squla en terStal. Niet alleen leuk, maar ook goed voor je CV.
 • Leuke uitstapjes en mini vakanties. We hebben superleuke uitstapjes gemaakt dit jaar en wat waren het er veel. En dat allemaal omdat je blogt! Het went nooit om bij de kassa te zeggen dat er kaartjes voor je klaarliggen en iedere keer weer besef ik hoe bijzonder dat is. Milan mag dit mooi allemaal maar meemaken en dat is voor ons als ouders echt een cadeautje.
 • Review items. Ook die krijgen we regelmatig binnen en wat hebben we al gave dingen “gekregen”. Een misverstand wil ik wel uit de weg helpen. Je krijgt die spullen niet gratis zoals vaak gedacht wordt. Niemand geeft zomaar gratis spullen weg. Hier moet je hard voor werken net als ieder ander.
 • Energie. Een dooddoener, maar zo werkt het wel. Als je doet wat je leuk vindt voelt het niet als werk en daar krijg je energie van. En wat dacht je van je zelfvertrouwen? Ook die krijgt een behoorlijke boost hoor wanneer je die ene leuke opdracht krijgt.

Kortom, ik ben al een heel eind, maar we zijn er nog niet. Ik wil structureel meer dan een klein maandsalaris verdienen voordat ik zeg dat ik ervan kan leven. Ik geloof erin dat als je iets heel graag wilt op het gebied van werk, je dat ook kan bereiken, maar je krijgt het niet cadeau.

Ik hoop dat ik je wat meer inzicht heb kunnen geven. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder!

Liefs, Marisca

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. 2 september 2016 / 07:31

  Ik weet eigenlijk niet wat ik maandelijks betaal aan mijn host. Heb twee jaar terug in een keer betaald voor drie jaar haha, daar verklaarden vele me ook voor gek mee. Maar dat kon ik toen financieel nog en ik durfde het ook wel aan. Nu ook wel blij mee want ik ben nog lang niet blogmoe 😀

  • 2 september 2016 / 08:22

   ik betaal jaarlijks ongeveer 40€ via one.com. OP dit moment haal ik met het bloggen dat geld er zeker niet uit. Maar voor mij is het dan ook meer een hobby en een manier voor sensibilisering.

 2. 2 september 2016 / 08:02

  Leuk om te lezen. Veel mensen denken idd ïk ga bloggen en verdien er lekker mee”. Zo werkt het dus niet.
  IK blog, maar veel blog als hobby. Wil ik leuke samenwerkingen enz zal ik meer tijd erin moeten steken. Daar heb ik gewoonweg met 24u werk, gezin en sporten geen tijd voor.
  Ik vind het op deze manier dus prima 😉

 3. 2 september 2016 / 08:07

  Leuk om te lezen, ik zou het wel willen, leven van mijn blog, maar daar moet eerst nog harder voor geknald worden

  • 2 september 2016 / 19:42

   Daar ben ik het mee eens Marguerita… De hosting haal ik er wel uit (en ik mag op vakantie van Vacansoleil), maar om nou te zeggen dat ik er van zou kunnen rondkomen… Nee.

 4. 2 september 2016 / 08:29

  Ik ben nog niet zo lang bezig dus ik verdien er niks mee maar ik word zo gelukkig van bezig zijn met mijn blog dus ik vind het het helemaal waard.

 5. 2 september 2016 / 08:42

  Bedankt voor je eerlijkheid. Altijd interessant om te lezen hoe anderen het doen. Vind je blog enorm leuk!

 6. 2 september 2016 / 16:14

  Vind de 15 € p.m. aan hosting wel meevallen hoor. Ik zit op een eigen server en betaal ook zoiets, zodra je gaat groeien moet er wat ruimte bijgekocht worden.

 7. 2 september 2016 / 22:25

  Rondkomen ook niet al zou dat wel heel leuk zijn! Ik ben al trots wat ik in 1 jaar heb bereikt!

 8. 5 september 2016 / 09:46

  Ik betaal nog geen 10 euro per jaar. Vraag me niet hoe het kan, maar ook nog met een superservice. Als er iets is, start ik online een chat en krijg meteen antwoord. En komen we er dan nog niet uit, dan kijken ze online met je mee en lossen het voor je op. Super bedrijf.