Home + Wat doet een klassenmoeder?

Wat doet een klassenmoeder?

Zo aan het einde van het schooljaar duiken “ze” opeens weer op: de klassenmoeders. Zij zijn namelijk vaak het aanspreekpunt als het gaat om het afscheid en het cadeau wat daarbij gekocht moet worden. En vergeet de grote schoonmaak niet. Grote kans namelijk dat je door een klassenmoeder wordt gevraagd om te komen helpen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik mij nooit zo met het fenomeen klassenmoeder bezig hield tot Milan naar school ging. In het eerste jaar kwam Milan in het najaar naar school dus waren er al klassenmoeders. In het tweede jaar ging was ik mij er meer van bewust en zag ik dat deze werden gevraagd door de juffen.

Ik vroeg het zo her en der even na en dat verschilt per school. Op de ene school wordt gevraagd wie die taak op zich wil nemen en bij de andere school, zoals die van ons, worden er ouders voor gevraagd. Nu gaat mijn voorkeur sowieso uit naar het open een eerlijk vragen, want misschien zijn er wel meer ouders die het hadden willen doen. En bij veel interesse kun je halverwege het schooljaar misschien nog wisselen, al kan ik mij voorstellen dat dat weer lastig is.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het best had willen doen. Ik werk natuurlijk wel, maar dat doen de andere moeders ook. Ik had het best leuk gevonden, omdat ik het ook belangrijk vind betrokken te zijn bij school.

Maar wat een klassenmoeder nu eigenlijk?

Ook dit verschilt per school, maar de strekking is overal wel redelijk hetzelfde. Ze zijn niet nadrukkelijk aanwezig, maar wel een aanspreekpunt voor de leerkracht als er ergens hulp bij nodig is. Zij benaderen er dan weer andere ouders voor. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Hulp bij een schoolreisje
 • Hulp bij het Kerstdiner
 • Hulp bij uitjes en/of schoolreisje
 • Hulp bij schoonmaken
 • Luizen pluizen

Zoals ik aan het begin al noemde regelt een klassenmoeder ook het afscheidscadeautje aan het einde van het schooljaar, zamelt ze geld in voor een cadeau voor een juf die met verlof gaat, regelt ze het cadeau voor de juffenda etc.

Daarnaast is de klassenmoeder er ook om andere moeders te ondersteunen. Denk aan de moeder die nog niet zo goed Nederlands spreekt en die wel wat uitleg kan gebruiken bij die ene brief. Kortom, de taken lopen erg uiteen en het hoeft niet veel werk te zijn als je goed kan delegeren. Er zijn namelijk echt nog wel meer ouders die graag willen helpen en de sfeer in de klas maak je toch echt met elkaar.

Dus misschien iets voor jou volgend jaar? Laat het me weten in de comments hieronder.

liefs-marisca-mamablogger-mama blogger-

Bewaren

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Marie Louise
  4 juli 2016 / 10:36

  Verschrikkelijk lijkt me dat!! Je kan het nooit goed doen, want elke moeder weet het beter en heeft haar voorkeur. Maar ik ben blij dat er moeders zijn die het graag regelen!!

 2. 5 juli 2016 / 19:23

  Hier hebben we dat niet, verzoekjes lezen we in de nieuwsbrief. En met een aantal moeders een groepsapp. vaak voor juffencadeau etc gebruikt,