Home + Wat doe jij met je vakantiegeld?

Wat doe jij met je vakantiegeld?

Vakantiegeld. Het is weer die tijd van het jaar! Wat doen we er eigenlijk mee? Laatst deelde ik 10 leuke tips om ermee te doen, maar je kunt het ook veel verstandiger besteden! Ik geef je mijn tips om ook dit jaar het meeste uit je vakantiegeld te halen. Verder deel ik wat interessante cijfers, want wat doen anderen er eigenlijk mee?

We gaan op vakantie

Natuurlijk! Het vaakst wordt het vakantiegeld uitgegeven aan… vakantie. Toch gebeurde dat vorig jaar maar bij ongeveer de helft van de mensen die het vakantiegeld in één keer kregen. We gaven volgens Nibud ongeveer € 2.000,- uit aan de hoofdvakantie van het jaar. Dat is denk ik wel een gemiddeld bedrag als ik de prijzen nu met elkaar vergelijk, hoewel het toch een flinke uitgave is.

Zo’n uitgave wil je niet zomaar kwijt zijn als er onverwachts iets gebeurt. Denk daarom in de voorpret naar de vakantie ook aan je reisverzekering. Een kortlopende verzekering zorgt dat je je geld niet zomaar kwijt bent als de vakantie niet doorgaat.

Ga je behalve op zomervakantie ook graag op wintersport? Of staat er ook een stedentrip gepland later in het jaar? Dan is het slim om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Met de juiste dekkingen natuurlijk. Voor veel landen is het slim om medische kosten extra te verzekeren.

We zetten het op de spaarrekening

Meer mensen dan vroeger gebruiken het vakantiegeld om te sparen. In 2017 zette 40% het extraatje apart. Maar hoe haal je dan het meeste uit dat extra spaargeld?

Kun je het geld langer missen? Zet het vast!

Uw spaargeld langer vastzetten kan met een ‘deposito’-spaarrekening. Je krijgt dan meestal meer rente dan op een gewone spaarrekening.

Kies een concreet doel

Heb je een grote uitgave op het oog? Of wil je bijvoorbeeld over een tijdje verhuizen of verbouwen? Met een duidelijk spaardoel wordt de kans dat je het geld kunt laten staan, steeds groter. Zo willen wij de gevel laten opknappen en wil ik graag een Macbook kopen.

Sparen of beleggen?

Vorig jaar verdubbelde het aantal Nederlanders (met een bovenmodaal inkomen) dat ging beleggen met hun vakantiegeld. Beleggen levert soms meer op dan sparen. Wat past bij jou? Ontdek het met deze handige beleggen test van Centraal Beheer. Beleggen is tegenwoordig voor steeds meer mensen weggelegd.

Het gaat op de grote hoop
De derde grootste groep geeft het vakantiegeld uit aan van alles en nog wat. Belastinggeld betalen, een auto kopen of kleding kopen zijn dan veelgenoemde bestemmingen. Zo verdwijnt het eigenlijk al snel. En dat drukt toch de pret van het vakantiegeld, het geld vliegt er op die manier uit.

 

 

Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *