Home + Voor het eerst op schoolreis!

Voor het eerst op schoolreis!

M ging gisteren voor het eerst op schoolreis. Hij vond het erg leuk, want er stond een dagje dierentuin op de planning, maar ik als overbezorgde moeder hield mijn hart vast.  De afgelopen dagen heb ik met enige regelmaat herhaald dat hij moest luisteren naar de juf en andere moeders die meegingen. Dat hij bij zijn groepje moest blijven, nergens alleen heen mocht gaan en dat hij vooral niet met iemand mee mocht gaan die hij net kent. En ja, ik heb zelfs gezegd dat als dat gebeurd dat hij maar heel hard moest gillen.

En ik weet uiteraard dat dit alles heel hysterisch klinkt en dat is het misschien ook, maar ik ben nu eenmaal erg zuinig op mijn mannetje.

Ik heb er wel op gelet dat M niet bang werd van mijn (over)bezorgdheid, maar als het druk is kan een kind zo aan je aandacht ontsnappen. En het is ook de eerste keer dat M op schoolreis gaat. Zelf konden wij niet mee, want de school heeft zelf enkele ouders benaderd, maar volgend jaar wil ik zeker proberen om mee te gaan. Niet alleen om op te letten (je eigen kind zit toch in een ander groepje), maar ook voor de gezelligheid en om te ervaren hoe het er aan toe gaat tijdens zo’n reisje.

Toch zette dit alles mij wel aan het denken. Hoe bereid je je kind (en jezelf) voor op een schoolreis? Daarom geef ik je wat tips die mij erg geholpen hebben.

 • Kijk allereerst op je zelf mee kan tijdens een eerste schoolreisje, om dezelfde redenen als die ik hierboven al genoemd heb;
 • Als je de bestemming van de schoolreis niet kent, lees je dan even goed in. Zo weet je waar je kind naartoe gaat en kun je er ook al het één en ander over vertellen;
 • Geef je kind kleding aan wat makkelijk en lekker zit en houd rekening met regen. Je bent tenslotte in Nederland 😉
 • Let daarnaast op dat de kleding goed herkenbaar is. Door de school van M is gevraagd of we onze kinderen het shirt van school aan wilden trekken. Ik heb die over M zijn jas heen gedaan.
 • Ik heb bij de HEMA van die polsbandjes gekocht. Daarop stond zijn naam, mijn telefoonnummer en een direct nummer van mijn werk. Just in case…
 • Een schot voor open doel misschien, maar geef je kind geen waardevolle spullen mee. Nu is M pas vier, maar er werd bij ons ook al nadrukkelijk gezegd dat je geen waardevolle spullen mee mocht nemen;
 • Tot slot, laat het los! Er zullen nog veel meer uitjes komen en wacht maar tot hij uitgaat, dan heb je pas slapeloze nachten haha. Vertrouw erop dat het goed gaat en vertrouw je kind.

Hoe heb jij de eerste schoolreis van je kind ervaren? Ben ik de enige die zo bezorgd was en welke tips heb jij eventueel? Ik ben benieuwd! Laat het me weten in de comments hieronder.

Liefs, Marisca

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. ad van stijn
  27 mei 2015 / 08:24

  Als Opa had ik natuurlijk het volste vertrouwen in M. Hij zat trouwens in het groepje met zijn beste vriend C. dus wat kon er mis gaan ! En natuurlijk was ik blij dat ze weer terug waren want ik zat er als Opa zijnde natuurlijk helemaal niet over in ! Blijdorp was Bokito proof verklaard en met zoveel begeleiders erbij kon er toch niets misgaan ! Ben wel benieuwd naar de foto, s die er in Blijdorp gemaakt zijn !

  • 27 mei 2015 / 16:01

   Ik ook! Heb mijn nummer aan de moeder van zijn groepje gegeven en hoop snel foto’s te kunnen zien 😉

 2. Cindy
  27 mei 2015 / 11:23

  Leuk Maris en stoer hoor van M. De eerste keer je kind mee laten gaan is gewoon hartstikke spannend en zo’n dag kruipt voorbij 😉 Gelukkig hebben ze het zelf meestal super leuk. Het leukste moment vind ik nog steeds als de “lege” bus terugkomt en dan die blije koppies als ze onder hun stoel vandaan komen 🙂 Bij ons gaan ze in sept. op schoolreis naar Blijdorp.

  • 27 mei 2015 / 16:00

   Dank voor je reactie Cindy! Ik had ook verwacht dat er een “lege” bus terug zou komen, maar in plaats daarvan waren de kinderen wel erg moe en lag er zelfs eentje te slapen. Zo schattig!

 3. 27 mei 2015 / 19:13

  Ik moet er echt nog niet aan denken!! 😉 Gelukkig is het voorlopig nog niet zo ver en heb ik nog even tijd om eraan te wennen 😉

 4. 10 juni 2015 / 11:36

  Ik mocht gelukkig mee de eerste keer. En ook de derde en morgen de vierde keer mag ik mee. Maar anders had ik dit ook wel heel spannend gevonden.
  De kinderen niet, die vinden het alleen maar leuk!