Home + Verwaarloosd melkgebit?

Verwaarloosd melkgebit?

Het is de afgelopen dagen meerdere keren in het nieuws geweest: tandartsen trekken aan de noodbel vanwege de steeds slechter wordende melkgebitten van kinderen. Ik schrok van de foto’s die ik zag. Er worden zelfs kiezen getrokken in extreme gevallen en het komt in alle lagen van de bevolking voor volgens de tandartsen. Dit voornamelijk omdat kinderen vaak en veel sapjes krijgen of lang uit de fles drinken.

Maar wat doe ik om het gebit van M gezond te houden?

ik heb zelf een goed gebit en tot mijn 24e heb ik nauwelijks gaatjes gehad. Dat veranderde na de geboorte van M wel. Waarom weet ik niet, maar het leek wel alsof mijn gebit daarna iets minder goed werd. Later hoorde ik van het gezegde “ieder kind kost je een tand” omdat een zwangerschap van invloed zou zijn op je gebit. Ik vraag me af of dat zo is, maar stiekem wil ik dat wel geloven, want dan lig het niet aan mezelf 😉 Of ik takel al af, dat kan natuurlijk ook gewoon haha.

En hoewel het wat minder wordt heb ik nog steeds een goed gebit, redelijk wit en kaarsrecht zonder beugel. En dat wil ik voor M ook. Het is gewoon heel belangrijk. Ik let er daarom ook goed op en nam hem al mee naar de tandarts in zijn Maxicosi. Niet alleen omdat ik het niet nodig vind om een oppas te regelen voor een tandartsbezoek, maar ook omdat ik wilde dat de tandarts later voor M heel normaal zou zijn en hij er ook niet angstig voor zou zijn. Mijn tandarts gaf mij ook terug dat dit goed is.

Toen M een jaar of drie was ging hij ook voor het eerst in de stoel om tandjes te tellen. M vindt het vooral leuk omdat hij daarna iets uit mag kiezen uit de la 😉, maar hij is niet bang, weet dat de tandarts erbij hoort en het ook heel belangrijk is.

Thuis letten we er ook op. We poetsen twee keer per dag en M krijgt weinig sapjes en snoep. Als hij dorst heeft kan hij ook water krijgen en snoepen is sowieso niet goed. Een plakje kaas vind ik dan beter.

Met M’s melkgebit is gelukkig niets mis, maar hij duimde wel en dat is wel een klein beetje te zien aan zijn voortanden. Volgens de tandarts is dat geen probleem en valt het best mee. Ik let er wel op, maat maak er niet zo’n punt van.

Wat doe jij om het melkgebit van je kind gezond te houden? En hoe vaak poets je? Laat het me weten in de comment hieronder.

mama, blogger, mamablogger, blog,

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 21 juli 2015 / 07:49

    Ik let er ook op, kids poetsen 2 keer per dag en zelf ik altijd een goed gebit gehad. Maar wat ik ook deed, de oudste had continu vanaf een jaar of 6 gaatjes in d’r melktanden. Terwijl zij dus nooit snoept en voornamelijk water drinkt. Ze was niet bang voor de tandarts maar dat sloeg op een gegeven moment om want wat ze ook deed, ze wist dat ze waarschijnlijk slecht nieuws zou krijgen. En wat ze toen (en nog steeds) frustrerend vond is dat haar twee kleine broertjes (die wel snoepen) nooit 1 gaatje hebben gekregen. Gelukkig lijkt haar ‘volwassen’ gebit wel stukken sterker dan haar melkgebit, daar heeft ze nog geen gaatje in.