Home + Verplicht schoolfruit op school?!

Verplicht schoolfruit op school?!

M heeft inmiddels aardig zijn draai gevonden op school. Ik merk het aan hem en ook één van zijn juffen geeft dit terug. Toch zijn er nog wel wat dingetjes… Lastig, want normaal ga ik overal op af en op school doe ik dat ook, maar wel tot op zekere hoogte. Ik wil namelijk niet die moeder zijn die altijd overal om zeurt en als ik heel eerlijk ben, ben ik ook bang dat M er op af wordt gerekend als ik weg ben… Daarnaast moet M ook leren dat ik niet altijd de kastanjes uit het vuur kan halen, maar eigenlijk komt hij al wel goed voor zichzelf op. Het blijft lastig…

Zeker nu daar een nieuwe situatie bij is gekomen: schoolfruit!

De school van M doet mee met een overheidsproject waardoor ze drie dagen in de week schoolfruit krijgen. Fantastisch natuurlijk en ik juich het ook alleen maar toe, maar wat nu als je kind weinig fruit eet, omdat hij het, net als zijn vader, niet lekker vindt?

Ik baal natuurlijk wel, maar als ik heel eerlijk ben eet ik ook niets iets wat ik niet lekker vind. M krijgt daarom vaak smoothies en verse sapjes voor de nodige vitamines en hij eet gelukkig wel goed zijn groente. Maar stukken appel, kiwi of wortel gaan er, op een paar kleine muizenhapjes, niet in…

Omdat ik niet wil dat hij vervolgens niet eet tot aan tussen de middag, geef ik hem bijvoorbeeld ontbijtkoek, liga of knijpfruit mee. Ik vind dat geen onverantwoord tussendoortje, maar de juf is het er niet mee eens. Eet M geen fruit, krijgt hij de rest ook niet. Gevolg: M krijgt buikpijn en krijgt tegelijkertijd ook meer afkeer tegen zijn juf… En dat is al helemaal geen goede ontwikkeling.

Iets vergelijkbaars hebben we ook gehad met de klassenassistente die een middag in de week de vaste juf vervangt. Zij vertelde M dat hij zijn korstjes moest opeten, anders kreeg hij niets meer. Toen ik haar er op aansprak zei ze dat ik dan maar de korstjes van zijn brood moest halen!

En misschien zie ik het allemaal wel verkeerd en ik geloof ook echt dat de juffen het beste met de kinderen voor hebben, maar het is in mijn ogen de omgekeerde wereld om kinderen te dwingen hierin. Dit werkt alleen maar averechts.

Maar goed, gister kwam de andere juf naar mij toe en die gaf aan dat ze van de “fruitjuf” (om het verhaal nog wel begrijpelijk te houden haha) had gehoord dat het wat moeizaam ging. Ik kon dat natuurlijk alleen maar beamen. De juf werd door de “fruitjuf” (we houden hem erin!) gevraagd om aan mij door te geven dat M wel fruit mee mocht nemen naar school, maar geen knijpfruit. Toen ik haar uitlegde dat dat geen optie is omdat M de stukken echt niet weg krijgt en het ook niet lekker vindt, wist zij het ook niet. Ik begrijp ook wel dat het voor haar lastig is, want zij is slechts de boodschapper.

Ik heb mij gisteren suf gezocht op Google en kom er niet uit. Kan een school je kind verplichten schoolfruit te eten? Ik vind het daarnaast gewoon jammer dat dit op deze manier wordt doorgegeven en dat er niet gewoon over gepraat wordt. En daarom ga ik straks zelf naar de juf en hoop ik dat we er uitkomen. Ondertussen heeft M nu gedroogde pruimen in zijn tussendoortjes bakje en een smoothie in zijn beker! 😉

Wat vinden jullie hiervan? Overigens stimuleer ik M wel om fruit te eten en staat er hier een fruitschaal vol fruit, maar het lukt echt niet. Wat zijn jullie ervaringen en ook hoor ik graag de mening van andere juffen.

verplicht, schoolfruit, mamablogger, basisschool, Marisca, kenter

Marisca, Kenter, mamablogger

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. ANITA
  28 januari 2015 / 17:44

  Ik ben ook juf, vandaar dat ik even reageer. Zelf vind ik dat je een kind niet kunt verplichten, in zaken als voeding hebben de ouders wat mij betreft de eindverantwoordelijkheid. Wel vind ik dat de school richtlijnen mag opstellen, en ik zou er zelf als juf ook niet heel blij van worden als er een kind is dat bijvoorbeeld koek zit te eten terwijl de rest ‘verplicht’ aan het fruit zit. Ik vind knijpfruit eigenlijk wel een creatieve oplossing, maar anders zou ik het denk ik in de groenten gaan zoeken. Je geeft aan dat hij dat wel graag eet, volgens mij kan de juf niet anders dan toestemmen wanneer jij voorstelt hem voortaan komkommer / groente, snoeptomaat etc. mee te geven.

  • 28 januari 2015 / 20:31

   Hoi Anita,

   Dank voor je reactie! Ik hoopte al op een reactie van een juf 😉 Ik zeg ook dat ik het heel fijn vind dat er op school fruit wordt gegeten, maar M eet een paar muizenhapjes en verder niet. Het is heel lastig, want hij vindt het in echt niet lekker. Ik ben het dan ook met je eens hoor, en ik begrijp ook zeker dat koek etc. niet de bedoeling is, maar dat krijgt hij sowieso niet mee. Waar het hem voor mij in zit is dat knijpfruit ook niet mag. Het wordt door de andere juf doorgegeven en that’s it. Vanmorgen heb ik hem overigens gedroogd fruit meegegeven en een smoothie in zijn beker. Juf was het hier mee eens, maar ook daar eet hij niet veel van. Nu zat hij een halve dag op school en morgen een hele dag. Dat vind ik dus echt lastig, want dan heeft hij ’s morgens trek en krijgt hij buikpijn… Daar nog tips voor?

 2. addie van stijn
  28 januari 2015 / 18:39

  .ik ben dan geen juf maar een juf hoeft in mijn beleving geen groenteboer te spelen ! Milan heeft altijd honger of moet ik zeggen trek als hij uit school komt….vandaag was hij vrolijk zoals altijd maar had wel buikpijn! Die buikpijn kan ook andere oorzaken hebben dan het verplichte eten van fruit….Dat fruit dat kunnen ze hem nooit verplichten en ook zijn korstjes van zijn brood niet….maarwaarom hij dan geen knijpfruit mag op school vind ik onbegrijpelijk…..het gaat tenslotte om de vitamine en eten dat leren ze hem thuis wel….netzo als dat de juf thuis ook eet wat ze lust ! En het feit dat hij als hij uit school komt en trek heeft geeft min of meer aan dat hij op school te weinig heeft gegeten !

 3. 28 januari 2015 / 19:24

  Op de school waar ik werk hebben ze ook schoolfruit. Tijdens de gewone pauze, dus meer als extraatje bij het tussendoortje dat de kinderen van thuis hebben meegenomen. Alle kinderen zijn “verplicht” (of meer stimuleert) om op z’n minst elke keer een klein stukje te proberen, dat is nu eenmaal de enige manier om er voor te zorgen dat ze het uiteindelijk wel gaan lusten. Zo hebben wij toch ook spinazie en bananen leren eten?
  Maar echt dwingen, een kind laten verhongeren of kritiek leveren op de snacks die de moeder meegeeft, gaat wel een stap te ver. Als een kind honger heeft wordt het hartstikke humeurig, ook niet echt fijn voor de juf lijkt mij? Vreemd verhaal alleszins.

  • 28 januari 2015 / 20:35

   Hoi Merel,

   Dank voor je reactie! Ik vind het ook heel lastig. Ik doe mijn best het hem te laten eten (al heel lang overigens, maar hij vindt het echt niet lekker), knijpfruit mag dus niet en wat dan? Uiteindelijk gekozen voor gedroogd fruit, maar ook dat is maar een klein beetje en meer niet. Wel en smoothie in zijn beker gedaan en di vindt de juf wel oké. Ik kan er nog begrip voor opbrengen als ik hem snoep, koek etc. mee zou geven, maar dat is niet het geval en ook nooit geweest. Lastige situatie dus…

 4. 28 januari 2015 / 21:02

  Lastig inderdaad. Ik denk dat een argument van de ‘fruitjuf’ ook is, dat als ze een uitzondering maakt voor M, dat andere kinderen dan misschien ook gaan weigeren. Wat dat betreft is het aanhouden van één regel het makkelijkst in de klas, want elke uitzondering die je maakt zorgt ervoor dat meer kinderen die uitzondering willen zijn.
  Ik zou als ik jou was gewoon lekker doorexperimenteren met wat M wel lekker vindt. Gedroogd fruit, rozijntjes, een banaan (die lees ik niet in je verhaal, vindt niet elk kind banaan lekker?), en anders een goed gevulde smoothie met yoghurt erdoor erbij, zodat zijn buikje in elk geval lekker vol is?
  Succes ermee!

  • 28 januari 2015 / 21:09

   Dank Nathalie voor je reactie! Dat denk ik ook, maar helaas spreekt ze dat niet naar mij uit. En ik begrijp het ook niet, maar banaan gaat er dus ook niet in. Hij heeft vanmorgen gedroogd fruit meegekregen en smoothie en dat ging goed ook al was het niet veel. Nu probeer ik steeds wat meer 😉