Home + Van peuter naar kleuter, de overgangsfase

Van peuter naar kleuter, de overgangsfase

Nog een paar maanden en dan is Floris officieel een kleuter en gaat hij naar de basisschool. Voor veel peuters zijn dit lastige maanden. Ze voelen zich veel groter dan andere kinderen op de peuterspeelzaal of opvang en zijn er simpelweg aan toe om naar school te gaan en nieuwe dingen te leren. Dat is bij Floris niet anders. Als het aan hem ligt gaat hij liever vandaag dan morgen naar de basisschool. We zitten dus volop in de overgangsfase.

Opeens worden ze zoveel wijzer, kletsen ze de oren van je hoofd, denken ze dat ze een ninja zijn en de hele wereld aan kunnen en willen ze naar school. Die overgangsfase van peuter naar kleuter is soms best lastig omdat het sommige peuters frustreert dat ze meer willen dan dat ze kunnen. Zo ook bij Floris. Hij wil naar dezelfde school als zijn broer en kan boos worden als we zeggen dat hij nog een tijdje naar de peuterspeelzaal moet. Dan vraagt ‘ie met zijn zoetste stemmetje ‘mag ik dan donderdag naar de basisschool?’. Hij is vervolgens oprecht verdrietig als ik dan zeg dat ‘ie naar de basisschool mag als ‘ie vier is. Vervolgens krijgen we de vraag wanneer ‘ie dan vier wordt.

We proberen het leuk te maken door te zeggen dat we eerst nog lekker gaan genieten van de zomer, de vakantie en dat het dan niet lang meer duurt voor hij vier is. Dan mag hij zijn verjaard nog vieren met de kinderen van de peuterspeelzaal en dan mag hij naar de basisschool. Dit zijn leuke vooruitzichten en het lukt dan vaak wel om hem hiermee gerust te stellen al is het maar voor even. De dag erna vraagt ‘ie het namelijk weer…

Meedoen met zijn grote broer

En ik snap het wel. Hij voelt zich groter dan de twee- of net driejarigen op de peuterspeelzaal en hij ziet zijn grote broer spelen met de kinderen in de wijk. Hij wil meedoen, hij wil ook vriendjes maken en lekker gek doen. Milan had dat voorbeeld destijds niet, maar Floris nu wel waardoor dit nu veel meer speelt dan destijds bij Milan.

Sterker nog, je ziet hem zo genieten als er vriendjes van Milan over de vloer komen. Hij is dan zo enthousiast en vrolijk en is verdrietig als ze weer weggaan.

We moeten er doorheen

Toch moeten we er even doorheen en we hebben het geluk dat de zomer- en herfstvakantie er nog tussen zitten. Na de herfstvakantie mag hij direct door naar de basisschool en dan is mijn kleine ventje geen peuter meer…

Ik vind het wel een lastige fase, die overgang van peuter naar kleuter. Het is soms zo sneu, maar ik weet tegelijkertijd dat het helemaal goed komt. Wat mij betreft mag hij nog wel even klein blijven ?.

Vond of vind jij die overgangsfase van peuter naar kleuter ook lastig en merk(te) jij ook dat je kind toe is/was aan de basisschool?

Hieronder vind je nog wat goede en leerzame boeken voor kinderen in deze fase


liefs

 

 

 

SpeelgoedSpeelgoed

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *