Het is geen geheim, ik ben vergroeid met mijn telefoon en iPad en breng dagelijks heel wat tijd door op het Internet en dus ook op social media. Niet alleen omdat ik dat leuk vind of niets beters te doen heb, maar het is ook mijn werk. Voor Mamablogger speur ik het web af naar leuke nieuwtjes en tips en doe ik onderzoek om een artikel zo goed mogelijk in elkaar te zetten. Voor mijn werk als Online Communicatie Medewerker werk ik dagelijks aan de website van mijn werk, maar doe ik bijvoorbeeld ook onderzoek naar trends in arbeidsmarktcommunicatie. Kortom, ik weet mijn weg op het web wel te vinden, maar het weet mij privé ook te vinden…
Social media tijdens je zwangerschap
Als ik ’s avonds op de bank zit lees ik de verhalen van andere zwangere bloggers, check ik zwangerschapsfora en lees ik diverse bevallingsverhalen. Ook op Facebook kom ik het ene na het andere bericht tegen over zwangerschap en bevallingen en dat zijn niet altijd de meest fijne berichten. Ik weet dat ik ze niet moet openen, maar toch kan ik de verleiding vaak niet weerstaan. Ik zie de kop en vraag mij vervolgens af hoe het afloopt. Soms tegen beter weten in, maar op de één of andere manier word ik getriggerd door het onderwerp en de titel.
Bron afbeelding: Shutterstock
Verder pak ik ook steeds vaker mijn telefoon of tablet. Gewoon om even te kijken of zelf een foto of bericht te plaatsen. Het is een handeling geworden waar ik niet eens meer bij nadenk en dat zet mij wel aan het denken. Ik vind het namelijk leuk als mensen reageren op mijn berichten en foto’s en het doet goed als je leuke comments erop krijgt. Eerlijk? Het smaakt naar meer net als het bloggen. Als je bereik steeds groter wordt, motiveert dat ook.
Wat nu als de baby is geboren?
En het zet mij aan het denken, want wanneer plaats ik iets op social media als de baby is geboren? Hoe snel doe je dat? Moet je dat überhaupt wel doen? En waarom doe ik dat dan? Omdat je trots bent, maar doe ik dat stiekem dan ook niet om de leuke reacties? Als ik eerlijk ben, is dat misschien wel zo. Daarom hebben we besloten niet te snel het bericht te plaatsen op social media. Althans, niet openbaar. Social media is namelijk een flinke verslaving, ook hier in huis. En nu kan ik mij wel verschuilen achter mijn werk en het is voor een groot deel ook mijn inkomen, maar privé kan het wel heel wat minder.
Als Internet echt een verslaving wordt
Ik weet het van mijzelf en let er steeds meer op, maar wat nu als je dat niet meer kan? Als het echt een probleem wordt? Dan kun je daar hulp voor vragen. Je kunt bijvoorbeeld bellen naar Trubendorffer, zij zijn onder andere gespecialiseerd in Internetverslaving en dat komt steeds vaker voor. Niet zo gek, want het is altijd voor handen.
Mocht je merken dat Internet een Social Media een verslaving worden, trek dan aan de bel, want de offline wereld is nog veel mooier!