Home + Opvoeden | Schoolresultaten iets meer loslaten

Opvoeden | Schoolresultaten iets meer loslaten

De laatste tijd is er best was discussie rondom scchoolapps als Magister en Somtoday. In eerste instantie zijn deze apps heel handig. Je kan er het rooster van je kind op zien en als je je kind ziek of afwezig wil melden, dan kan dat heel eenvoudig via de app. Maar anders dan vroeger kun je tegenwoordig ook de schoolresultaten van je kind via deze apps zien. En daar werd het bij ons thuis nou niet bepaald gezelliger van…

Schoolresultaten monitoren via Magister of Somtoday

Toen onze zoon vorig jaar in de brugklas startte, was dit helemaal nieuw voor ons. In de zomervakantie kregen we mailtjes met inlogcodes voor allerhande systemen: de schoolmail, Teams, Zermelo en dus ook Somtoday. Die laatste is vergelijkbaar met Magister. Ontzettend handig, want daarmee kunnen we zijn rooster inzien en dus ook eventuele uitval. Maar al snel bleek dat dat natuurlijk niet het enige was dat je kan zien. Je kan namelijk ook zien of je kind te laat is gekomen of zelfs helemaal niet naar de les is gekomen. Dat vinden wij als ouders zijnde natuurlijk heel goed en gelukkig is dat bij onze zoon nog niet voorgekomen.

Maar eerlijk is eerlijk, als ik terugdenk aan mijn tijd op de middelbare school, dan zou ik hier niet blij van zijn geworden. Ik genoot wel van die vrijheid en ik heb er de leukste herinneringen aan 😉 Kortom, ik begrijp heel goed de voordelen voor ouders, maar ik begrijp ook heel goed de stress die dit op kan leveren bij kinderen. En wat doe je dan met die app? Kijk je er wekelijks in of besluit je het een beetje los te laten?

Zo min mogelijk in de schoolapp kijken

Ik check wekelijks het rooster van onze zoon en schrijf deze over in de gezinsplanner die op het kastje in de gang ligt. Daar staan alle afspraken op gedurende de week, zodat de jongens ook weten wat er op de planning staat. Pat en ik hebben een gezamenlijke gezinsagenda in onze telefoons, maar daar zetten we geen schoolrooster in. Verder schrijf ik in de planner wanneer hij welke toets heeft. Vinden we gewoon handig.

Vorig schooljaar zat hij in de brugklas en maakten we voor het eerst kennis met deze app. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen ook wekelijks naar zijn cijfers keek. Hier hadden we geregeld discussies over, want ik zat er bovenop als de cijfers wat minder goed waren. Uiteindelijk kwam het helemaal goed en ging hij gewoon over. Uiteraard houden we nu ook zijn cijfers in de gaten, maar minder frequent. We vertrouwen erop dat hij zijn cijfers gewoon met ons deelt en dat doet hij ook. Mocht het even niet zo goed gaan, dan kunnen we hulp bieden. Dat doen we met liefde, maar hij moet het uiteindelijk wel zelf doen. Wij kunnen zijn toetsen niet voor hem leren en hij moet zelf leren leren.

Deze instelling is een stuk relaxter voor ons allemaal, haha. Hoe doen andere ouders met kinderen op de middelbare school dit? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter/X | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

  1. 12 februari 2025 / 21:21

    Magister (bij ons op school) zit continu onder de sneltoets. Het mag weleens wat minder. Het gaat niet (alleen maar) om cijfers.

  2. Albertine
    12 februari 2025 / 22:20

    Onze zoon zit dit jaar in de eerste van de middelbare. Hij is onze oudste, dus voor ons is het een nieuwe ervaring. Vooraf had ik al bij andere blogs gelezen dat het (continue) controleren van de cijfers niet handig is. Ik kijk wel (niet zo vaak) maar gelukkig deelt hij zijn cijfers gewoon met ons (ook de slechte cijfers). Wat wel een voordeel is, is dat we zelf zien of er voortgang in zit en hoef je niet op een rapport te wachten dat eens in de zoveel maanden komt. In magister kunnen we wel zijn huiswerk zien, dat is wel handig (zeker nu de cijfers niet zo best zijn) want kunnen we er gerichter naar vragen. Ik geloof niet dat mijn zoon dat als ‘beperking’ van zijn vrijheid ziet.