Home + Review | Bitsbox X Squla, je kinderen leren programmeren

Review | Bitsbox X Squla, je kinderen leren programmeren

Op mijn werk zijn digitale vaardigheden en innovatie hot topics. En dan werk ik nog wel voor een zorgorganisatie. Voor ons is het logisch dat deze onderwerpen steeds belangrijker worden, maar ik kan mij voorstellen dat jij deze onderwerpen misschien niet meteen linkt aan de ouderenzorg. Maar technologie wordt in alle sectoren steeds belangrijker. In 2030, het jaar waarin onze kinderen zo ongeveer de banenmarkt zullen gaan betreden, zullen de meeste banen in hoge mate te maken hebben met technologie. Dat lijkt misschien nog een ‘ver van je bed show’, maar door te leren programmeren met Javascript geef je je kind(eren) een vaardigheid mee waar hij of zij tegen die tijd heel veel aan heeft! Daarom heeft Squla de handen ineen geslagen met Bitsbox en leren zij jouw kind spelenderwijs programmeren. Milan mocht het uitproberen en ging aan de slag.

Wat is Bitsbox X Squla?

Bitsbox is een methode waarbij kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar leren programmeren in Javascript. De kinderen maken stap voor stap hun eigen apps met leuke plaatjes die ze kunnen laten bewegen en ook wat kunnen laten zeggen. Waarom in Javascript? Omdat het de meest populaire computertaal is. Facebook, Google en Twitter zijn allemaal geschreven in Javascript (tenminste gedeeltelijk). Bitsbox is opgericht door twee voormalig Google experts. Sinds 2015 is hun methode beschikbaar voor alle kinderen in de Verenigde Staten. Squla heeft hun methode vertaald en gelokaliseerd voor kinderen in Nederland. Hoe gaaf is dat?!

Lidmaatschap

Squla kun je gebruiken op basis van een lidmaatschap. Dat is nu niet anders. Als je lid wordt van Bitsbox X Squla krijg je iedere maand een set van 10 kaarten thuisgestuurd. Bij deze kaarten komen ook handleidingen voor ouders. Zo weet je waar je kind mee bezig is. Wel zo handig voor de ouders die geen idee hebben. Voor mij is het niet helemaal abracadabra (al leer ik er ook nog veel van), maar voor Patrick wel. Hij vond de handleidingen dan ook ideaal.

Aan de slag dan maar!

Niet schrikken, we hebben het opeens over Javascript en als je de bladen doorkijkt zie je ook Engelse woorden staan. Ik kan mij voorstellen dat je dan denkt dat dat je kind afschrikt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat stiekem ook dacht toen ik het pakket open maakte. Hier was echter niets van waar, want de kinderen beginnen heel geleidelijk. Op de eerste twee kaarten gaan ze namelijk aan de slag met mini apps. Ze hoeven dan maar twee regels code over te nemen en zien meteen resultaat. Dat resultaat motiveert om verder te gaan. Bij de andere kaarten gaan nemen ze ook code over, maar het draait niet alleen maar om code overnemen. Zodra de code staat worden de kinderen uitgedaagd om zelf het één en ander aan te passen. Iets was Milan maar al te graag deed. Zo veranderde hij in één app dieren en in een andere de tekst op een bewegende verjaardagskaart. Hij probeerde ook dingen uit die niet werden gevraagd. De ene keer lukte dat wel en de andere keer niet. Iets waar hij ook weer van leerde.

Bij alle te maken apps kan er gebruik worden gemaakt van een bibliotheek vol geluiden, plaatjes en liedjes. Hierdoor kan ieder kind zijn of haar eigen persoonlijke app maken.

Wat verder opvalt is dat de Bitsbox X Squla map er uitnodigend en vrolijk uitziet en de kaarten met de codes er precies zo uitzien. Geen lange lappen code en ingewikkeld gedoe, maar behapbare kleine stukken tekst en code.

Wat vindt Milan ervan?

We hebben Bitsbox X Squla nu een maandje in huis, maar we hebben in totaal voor zes maanden aan materiaal. We kunnen dus nog even vooruit. Milan is ontzettend enthousiast en we hebben nu regelmatig discussie over wie er op de laptop mag. Ik moet bloggen, maar Milan wil graag aan de slag met Bitsbox. En dat is een goed teken, want kinderen kunnen nogal snel uitgekeken zijn op iets. Als ik zijn enthousiasme als graadmeter neem is Bitsbox X Squla zeker een aanrader voor kinderen tussen 7 en 14 jaar die graag willen leren programmeren. En voor ons als ouders is het een methode waar wij ook wat van opsteken.

Wil je meer informatie over Bitsbox X Squla en de demo proberen? Ga dan hier naar de website.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *