Home + Patrick heeft al een half jaar ouderschapsverlof. Hoe bevalt het?

Patrick heeft al een half jaar ouderschapsverlof. Hoe bevalt het?

In maart vertelde ik jullie dat Patrick 2 dagen in de week ouderschapsverlof op zou nemen en ik meer zou gaan werken. Inmiddels zit er al ruim een half jaar van het ouderschapsverlof op en leek het mij leuk een update te schrijven. Je hoort immers nog niet heel vaak dat vaders ouderschapsverlof opnemen en al helemaal niet dat ze twee dagen opnemen. Misschien helpt het jullie ook in het nemen van een beslissing…

Twee dagen ouderschapsverlof opnemen als vader

Dat is niet makkelijk. Bij veel bedrijven is het nog best lastig om als man ouderschapsverlof op te nemen. Je hebt er als vader recht op, maar veel bedrijven zijn er nog lang niet op ingericht waardoor het je als vader soms ook onmogelijk wordt gemaakt. Ik ken zelfs voorbeelden waarbij het is gekomen tot een rechtzaak. Die overigens wel is gewonnen door de vader, maar je zit helemaal niet op al dat gedoe te wachten. Je wilt gewoon lekker werken én voor je kinderen zorgen.

Je hebt in principe recht op de helft van je arbeidsuren per week, maar in de praktijk blijkt dat helemaal niet gunstig voor veel bedrijven. Logisch, en daarom hebben wij ook mee gedacht met Patricks werkgever. Bij Patrick werd het goedgekeurd voor een jaar en ik ging vanaf dat moment meer werken.

Hoe bevalt het ouderschapsverlof

Het bevalt Patrick goed! Hij vindt de afwisseling erg leuk en vind het fijn om meer betrokken te zijn bij school. Ik vind het zelf ook fijn dat hij dat soort dingen nu ook vaker doet. Denk bijvoorbeeld aan speelafspraakjes. Voorheen kwamen die altijd op mij neer en had Pat geen idee wat daar soms bij komt kijken. Nu begrijpt hij ook beter dat je op een schooldag echt van hot naar her rent en het echt heel druk hebt op zo’n dag. Zeker omdat hij ook voor een groot deel het huishouden doet. Ik blog daarnaast nog en doe bijvoorbeeld ook de administratie. Dat doet Pat niet en hij vindt dat hij het nu al druk heeft 😉 Een goede les haha.

Voor de kinderen is het ook veel rustiger. Voorheen racete ik van werk, naar mijn ouders voor Floris en dan weer naar school, de supermarkt etc. Ik had soms het gevoel alsof ik alleen maar heen en weer aan het rijden was en tussendoor werkte. We hebben nu veel meer structuur en dat is voor de jongens ook veel fijner.

Hoe gaan we het straks regelen?

Het eerste half jaar zit er dus op en we hebben nog een half jaar. We weten inmiddels wel dat de tijd vliegt en denken hard na over hoe we dat straks allemaal gaan doen. We hebben er wel een idee bij, maar zullen dit nog bespreekbaar moeten maken. Hierover zal ik later wel vertellen.

In ieder geval kan Patrick het iedere vader aanraden ouderschapsverlof op te nemen. Als is het maar een dag in de week. Je kinderen zijn maar één keer klein. Dat geldt niet alleen voor moeders, maar ook voor vaders 😉 Die dag is echt heel waardevol.

Zou het bij jullie een optie zijn dat de vader ouderschapsverlof opneemt? Waarom wel of niet? Klets gezellig mee in de comments hieronder.

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Joyce
  5 oktober 2018 / 20:58

  Super dat Patrick twee dagen ouderschapsverlof kan opnemen! Theo heeft één dag ouderschapsverlof en hij vindt het fantastisch. Lekker zwemmen en spelen met de kleine. Daarnaast is het voor mij ook fijn. Hij doet vaak even de was en het eten staat klaar als ik thuis kom 🙂

  • 7 oktober 2018 / 10:23

   Wat leuk dat Theo ook ouderschapsverlof heeft! Hoe lang heeft hij ouderschapsverlof? Dat laatste is ook wel heel fijn haha. Heel herkenbaar en lekker om zo thuis te komen.

   • Joyce
    13 oktober 2018 / 08:28

    Ja zeker:). Sven is nu 1 en officieel heeft Theo tot en met november 2018 betaald ouderschapsverlof. Vanaf november wordt het onbetaald verlof. Hij werkt in het onderwijs en daar vind ik het best goed geregeld. Je mag eerst een bepaald aantal uur ouderschapsverlof opnemen waarbij je 55 procent uitbetaald krijg van die dag. Daarna gaat het over naar onbetaald. Het enige is wel dat hij op een gegeven moment weer minimaal een half jaar fulltime moet werken.