Home + Oude telefoon aan kind geven, waar let je op?

Oude telefoon aan kind geven, waar let je op?

Onze oudste zoon heeft mijn oude iPhone 8 Plus. Deze is inmiddels ruim vier jaar oud en gaat nog steeds mee, maar hij krijgt wel wat kuren. Het wordt eigenlijk wel tijd voor een nieuwe telefoon voor hem, maar een gloednieuw mobieltje vinden we niet nodig. Het ligt daarom het meest voor de hand dat ik mijn telefoon weer doorschuif naar hem en ik zelf een nieuwe koop. Maar waar let je nou eigenlijk op als je je oude telefoon doorgeeft aan je kind? Ik geef je wat tips.

Ik ben een ontzettende Apple fan en op de één of andere manier kies ik toch altijd weer voor Apple. Momenteel heb ik een iPhone 11 die het nog prima doet, maar zoals gezegd wordt die van Milan minder. Nu mag ik mijn abonnement verlengen en omdat ik van gadgets hou wilde ik stiekem een iPhone 14 met abonnement kiezen. Dan heb ik een nieuw toestel waar ik weer een paar jaar mee kan doen en dan kan Milan voorlopig weer vooruit met mijn fijne iPhone 11. Het liefst wil ik een iPhone 14 Pro. Deze krijgt goede recensies en ik wil vooral overstappen voor de goede camera. Deze camera kan namelijk betere foto’s maken als het donker is. Ik maak voor Mamablogger veel foto’s met mijn telefoon en met de donkere maanden die eraan komen, zou deze feature wel heel handig zijn.

Toch sta ik nog in dubio, want het liefst koop ik mijn telefoons gewoon los, dat heb ik met deze ook gedaan. Maar waar jouw voorkeur ook naar uit gaat, als je je oude telefoon doorgeeft aan je kind, is het alvast handig je voor te bereiden.

Kan de telefoon nog even mee? Check batterijconditie!

Wist je dat je bij je instellingen je batterijconditie kan checken? Die van mij staat nu op 84% en dat met een telefoon die dagelijks heel intensief wordt gebruikt. Volgens mij is dat een goed percentage en dat betekent dat deze telefoon nog een vrij goede conditie heeft en daarom nog wel even mee kan. Fijn, want dan kun je hem met een gerust hart doorgeven aan je kind en heeft die er ook nog een hele tijd plezier van.

Wel of geen abonnement?

Dat is natuurlijk aan jullie, maar wij willen dat Milan altijd kan bellen en daarom hebben we voor hem een abonnement afgesloten. We betalen zo’n €18,- voor hem. Hij heeft dan 120 belminuten en kan onbeperkt internetten. We hebben nooit gedoe met beltegoed en via een app kunnen we zijn verbruik in de gaten houden.

Apps instellen beperken

Wij checken Milans telefoon zeer regelmatig. We checken appjes, privéberichten in de socials, maar we houden ook in de gaten welke apps hij download. Van ons mag hij namelijk niet alles zomaar downloaden. We hebben afgesproken dat hij dit met ons overlegt. Niet alles is namelijk even geschikt voor kinderen van zijn leeftijd. Aan de andere kant zijn er ook apps die we met elkaar delen. Zo heeft hij inmiddels zijn eerste ‘bankieren app’ waarmee hij het saldo van zijn betaalrekening kan zien. Wel zo handig voor hem én voor ons, want hij kan geen bankzaken doen met deze app.

Afspraken maken

Ik heb het nu vooral over praktische dingen, maar maak van tevoren goede afspraken over het telefoongebruik. Bij ons mag de telefoon niet mee naar school (mag overigens ook niet van school), maar hij mag zijn telefoon ook niet mee naar zijn kamer voor hij gaat slapen. Als hij naar bed gaat, gaat de telefoon beneden in de la. Het is niet nodig deze mee te nemen en we willen vermijden dat hij nog uren op zijn telefoon zit te scrollen.

Verder hebben we afspraken over het downloaden van apps en als zijn telefoon op de lader ligt, dan laat hij eerst even rustig zijn telefoon opladen. Het gebeurde regelmatig dat hij hem dan nog gebruikte. Zonde van het stroom, maar ook niet zo goed voor de toch al dure oplaadkabel. Bekijk wat jullie belangrijk vinden en bespreek dat met elkaar. In dit artikel vind je nog wat aanvullende tips.

Telefoon checken

En ja, we checken dus zijn telefoon om te kijken of hij zich aan de afspraken houdt en of er geen gekke dingen gebeuren. Dat werkt twee kanten op. We willen niet dat hij te maken krijgt met online gekkigheid, maar we willen ook niet dat hij zich daar schuldig aan maakt. Ik moet zeggen dat je echt inzicht krijgt in de belevingswereld van tieners ?. Verder is zijn Instagramaccount gekoppeld aan de mijne en ik heb accounts op andere socials die ik zelf niet gebruik, maar puur om het één en ander in de gaten te houden.

Kortom, ik denk dat het goed is je kind te laten wennen aan het gebruik van een smartphone door jouw oude toestel door te geven. En als ‘ie echt een nieuwe wil, dan mag hij daarvoor gaan sparen ?.

Schuiven jullie de telefoons door? Zo ja, waar letten jullie dan op? Deel je tips vooral hieronder.

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 Reacties

 1. Ilse
  21 september 2022 / 22:16

  Een batterijconditie van 84% klinkt goed, maar is dat helaas niet. Vanaf 79% krijgt hij de status onderhoud en de telefoon moet bij intensief gebruik minimaal 1-2 x per dag worden opgeladen is mijn ervaring.

  • Marisca
   Auteur
   22 september 2022 / 07:02

   Dat wist ik niet, dank voor het doorgeven, maar voor een telefoon voor een kind vind ik dat eigenlijk wel prima en daar moet ‘ie het dan maar even mee doen. Ben met een nieuwe telefoon veel te bang dat die straks wordt gestolen op de middelbare school.

 2. Albertine
  21 september 2022 / 23:31

  Onze oudste zit in groep 7. Een aantal van zijn klasgenoten hebben al een telefoon maar hij nog niet. Ik heb wel gehoord dat het verstandig is om hem in groep 8 een telefoon te geven, dan kan hij er aan wennen voordat hij naar de middelbare school gaat. Bedankt alvast voor de tips.