Tussen onze jongens zit precies zeven jaar leeftijdsverschil. Oké, op een dag na dan 😉. En dat is best flink ook al was dat een bewuste keuze. Voor ons nog altijd een goede keuze, maar hoe gaan de jongens nu met elkaar om nu ze ouder worden en het leeftijdsverschil nu echt goed merkbaar is? Daar vertel ik vandaag wat meer over.
De één bijna naar de middelbare en de ander in de kleuterklas
Het is soms een grappige gewaarwording: we gaan met de oudste binnenkort open dagen bezoeken van middelbare scholen terwijl we proberen uit te leggen aan de jongste dat je de ‘3’ toch echt andersom schrijft. De jongste viert komend weekend zijn eerste kinderfeestje en voor de oudste willen we aan het einde van het schooljaar juist iets organiseren omdat hij dan afscheid neemt van de basisschool.
Gaan we een dagje weg, dan kijken we of het voor beide jongens leuk is. Dat geldt ook voor vakanties. En soms is het een beetje geven en nemen, maar dat gaat eigenlijk altijd goed. Gelukkig maar!
Wel zien we dat Milan zelfstandiger wordt en bijvoorbeeld met vrienden boven op zolder zit te gamen. Logisch en heel goed dat dat zo is. Dat hoort er immers bij. Floris vindt dat echter, ook begrijpelijk, weleens lastig.
“Maar ik wil met mijn broer spelen”
De jongens gaan over het algemeen lief met elkaar om. Natuurlijk wordt Milan weleens gek van zijn kleine broertje, maar hij kan er vaak wel om lachen en doet lekker zijn eigen ding. Dat vinden we ook belangrijk. Floris wil namelijk dat Milan altijd met hem speelt als hij dat wil en zo werkt het natuurlijk niet. Milan moet gewoon lekker zijn ding doen en het is logisch dat wanneer Milan met vrienden op zijn kamer zit, hij niet zijn kleine broertje om hem heen wil. Floris is nog te klein om dat echt goed te kunnen begrijpen, maar het gaat steeds beter. Als Milan nu met een vriend aan het gamen is, dan rent Floris niet meer meteen de trap op om er ook bij te willen.
De belevingswereld van beide kinderen is heel anders en we verplaatsen ons continu in die verschillende fases. Dat doen we natuurlijk niet de hele dag bewust, maar we zijn ons wel bewust van het feit dat ze beiden iets anders nodig hebben. En waar je kleuter het liefst de hele dag gezelschap heeft, moet je je tiener steeds wat meer loslaten.
Laten we het erop houden dat ze bijna altijd leuk en lief met elkaar omgaan, maar dat ze -net als iedere andere broers en zussen – ook weleens botsen met elkaar. Daar hoeft niet perse zeven jaar leeftijdsverschil voor tussen te zitten 😉.
De toekomst
We hopen dat die goede band blijft, ook wanneer ze volwassen zijn. Zeven jaar is op deze leeftijden een heel groot verschil, maar naarmate ze ouder worden, wordt dat verschil in de beleving kleiner. We hopen vooral dat ze het goed blijven houden met elkaar en dat ze op elkaar kunnen rekenen als dat nodig is. Laat ik deze wens maar uitspreken, misschien lezen ze het later wel haha.