Home + Omkopen het nieuwe opvoeden?

Omkopen het nieuwe opvoeden?

Van de week stond ik bij school en ik hoorde een moeder tegen haar kind zeggen ‘als je lief bent, dan krijg je …………….’ Geen idee meer wat ze zou krijgen, maar het was een eye-opener. Ik herken dit namelijk, want ik doe dit ook! Ik vroeg mij daarom echt af of omkopen het nieuwe opvoeden is. Bij rondvraag onder mensen met jonge kinderen hoor ik dat dit echt niets nieuws is.

Ik betrap mezelf er dus ook op en achteraf vraag ik mij echt af of ik niet een beter argument had.

M. eet op het moment niet zoveel. En voordat ik er erg in heb hoor ik mezelf al zeggen dat hij na het eten wat lekkers mag, als hij maar wel zijn eten opeet. Vreselijk vind ik dat! Ik dacht altijd dat ik wat consequenter zou zijn als ik eenmaal moeder was. Dat ik wat meer voet bij stuk zou houden. Ik zag mezelf als een soort super nanny die iedere driftbui met gemak doorstond en die eindeloos geduld zou hebben.

Tja, de waarheid is dus heel wat minder super nanny en meer Marisca. Want ik ben niet altijd even geduldig en ja, ik onderhandel ook met M. Maar is dat heel erg? Nee, ik vind van niet! Ik ben heel erg gek op mijn kleine mannetje en volgens mij doe ik het nog niet zo slecht. En zo nu en dan hoor ik mezelf terug in hem, want gisteren kreeg ik de volgende quotes te horen in de volgende situaties:

‘We moeten opschieten M, want zo moet je naar school’ “Nu weet ik het zeker mama’ zegt M. ‘Wat?’ zeg ik. ‘Dat jij de zeurpiet bent mam!’

M krijgt een koekje en ik pik een chocolaatje, waarop M zegt: ‘En wel straks je prak opeten hè dametje, want ik ken je!’

Dit zijn de opmerkingen die mij zo aan het lachen maken! Mijn kleine wijze mannetje, zo lief en zoveel humor. Al moet ik hem misschien wel even leren dat hij niet tegen iedereen zo kan praten. Misschien komt daar dan nog wel een chocolaatje aan te pas 😉

Ik ben wel benieuwd naar jullie ervaringen, koop jij je kind weleens om? Of onderhandelen, dat klinkt wat gezelliger…

Marisca Kenter, mamablogger

Samen met mijn kleine mannetje!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 2 december 2014 / 08:44

    Haha, die quotes zijn geweldig! Ik denk persoonlijk ook niet dat het heel erg is om met je kind te onderhandelen. Mijn ouders zeiden vaak “Omdat ik het zeg” als argument. Dat is vind ik onlogischer dan een beloning beloven. Uiteindelijk moet een kind natuurlijk wel begrijpen waarom hij zijn prak moet opeten, mar hier is M. misschien nog te jong voor.