Home + Money Issues | Zoveel willen wij sparen voor de kinderen

Money Issues | Zoveel willen wij sparen voor de kinderen

Het is een vraag die ik ontelbare keren tegenkom op fora; hoeveel moet je sparen voor je kind(eren)? Nu wil ik wel beginnen met het feit dat je niets moet, maar laten we eerlijk zijn, al spaar je per maand maar een beetje kan dat ook nog behoorlijk oplopen. Mits je dat kunt betalen natuurlijk.

Wij maakten van de week een lijstje met wat we allemaal moeten regelen na de geboorte van de baby. Denk aan aangeven bij de gemeente, aanmelden bij de verzekeringen, melden op het werk én een spaarrekening openen. Ook met het openen van de spaarrekening willen we niet te lang wachten. Dan kunnen we gelijk beginnen, want we hebben een spaarplan gemaakt.

Ja, je hoort het goed, een spaarplan 😉 Ik kwam laatst een tabel tegen met wat een studie, rijbewijs en het inrichten van een kamer of appartementje kost. Nu heb ik mij helemaal suf gezocht naar die tabel, maar ik kan hem niet meer vinden. Het kwam erop neer dat als je je kinderen met alle drie de dingen wilt helpen, je ongeveer tussen de €10.000 en €15.000 nodig hebt per kind. Dat is een gemiddelde, want de ene studie is duurder dan de ander bijvoorbeeld.

Dit willen wij sparen voor de kinderen

Voor Milan spaarden we al, maar er zat geen concreet doel achter wat betreft bedrag. Alles is meegenomen dachten we, maar toen we dit bedrag zagen schrokken we best even. Dat is een behoorlijk bedrag!

Ons doel is dan ook om voor ieder kind op zijn 18e €15.000 te hebben. En ja, dat is een behoorlijk bedrag, maar het kan lukken. Het scheelt dat ze straks zeven jaar schelen en we voor Milan al spaargeld hebben. Voor de baby hebben we langer de tijd dus is het maandbedrag om te sparen kleiner.

Mocht blijken dat het maandbedrag toch te hoog is, willen we minimaal €10.000 bij elkaar hebben. Wij kunnen niet bij dit bedrag, maar zij zelf uiteindelijk wel. Dat geld is ook echt bedoeld voor studie, rijbewijs en het  inrichten van een huis bijvoorbeeld. Uiteraard moeten ze zelf ook werken, moesten wij ook, maar daarvan wil ik dat zij zelf een deel ervan sparen. Dan is de basis goed en hoop ik dat ze zonder schulden beginnen aan hun toekomst.

Ik ben mij er uiteraard van bewust dat dit niet voor iedereen haalbaar is, maar alle beetjes helpen toch? Ook dan leer je je kind wat sparen is.

Nogmaals, het is een plan, het is haalbaar en nu hebben we een concreet doel! Hoeveel willen jullie uiteindelijk hebben gespaard voor jullie kind(eren)?

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. 10 augustus 2017 / 10:16

  Ik zou willen dat wij zoveel voor ons zoontje konden sparen, maar dat wordt hem helaas niet. Wel een mooie streven en fijn dat jullie je kinderen op deze manier kunnen helpen.
  Liefs

  • 10 augustus 2017 / 17:00

   Ieder bedrag is mooi meegenomen hoor! Wij hopen dat het lukt en het is een streven. Je weet immers nooit hoe het leven loopt, maar we hebben nu tenminste een doel en dat hadden we voorheen niet.

 2. 10 augustus 2017 / 15:03

  Dat is een heel mooi bedrag!
  Wij zijn voor Levi ook begonnen bij zijn geboorte en sparen maandelijks €20 voor hem. Al het geld dat hij voor zijn verjaardag krijgt van zijn grootouders zetten we op dezelfde rekening. Ook zo één waar hij pas aan kan als hij een bepaalde leeftijd heeft.
  Mijn man is er voorstander van om die rekening pas vrij te geven als hij alleen gaat wonen. Dus wij betalen de studies zelf nog en als hij een brommer of auto wil, zal hij er zelf voor moeten werken. Wij willen echt een reserve meegeven, omdat we zelf ook met een aardig centje zijn vertrokken, maar we daar zelf voor hebben moeten werken. Het leven wordt er niet goedkoper op, dus dat willen we alvast doen en dan heeft hij de mentaliteit om te werken voor zijn pleziertjes.

  Voor ons tweede kindje zouden we een minder uitgebreide geboortelijst leggen (omdat we al heel veel hebben) en dan een pamperrekening openen, die dan uiteindelijk zijn/haar spaarrekening wordt. Zelfde principe.
  En dan hoop ik dat we ooit aan €10000 geraken. Maar dat is een hele opdracht…

  • 10 augustus 2017 / 16:59

   Hi,

   Nee, het leven wordt er zeker niet goedkoper op. In principe hebben wij de studies dan ook voor hen betaald en blijft er als het goed is nog een aardig bedrag over voor een rijbewijs en/of het inrichten van een kamer of huisje. En hij zal inderdaad moeten gaan werken voor al het andere dat hij wilt. Patrick en ik zijn ook al vroeg begonnen met werken en geven hen dat ook mee. Als je bepaalde kleding of spullen wilt zullen ze dat zelf bij elkaar moeten verdienen.

 3. Janneke
  10 augustus 2017 / 15:48

  Op de ‘studie spaarrekening’ wordt elke maand €50,- per kind gestort. En jaarlijks extra wanneer de eindejaarsuitkering oid binnenkomt. Streven is om €15000,- te hebben op hun 18e verjaardag, zodat zij een MBO en evt. HBO opleiding kunnen volgen zonder met schulden te hoeven starten. Uiteraard mogen ze vanaf een bepaalde leeftijd ook gaan werken, met dat geld kunnen ze kadootjes voor vrienden, avondje uit en kleding bekostigen.

  Daarnaast hebben ze een ‘leuk spaarrekening’, al mijn 5, 10 en 20 cent verdeel ik over hun spaarpotten. Het geld wat zij krijgen voor bijv. verjaardag, Sinterklaas en Kerst, gaat ook in de spaarpotten. Dat geld wordt 1x per X termijn gestort op de ‘leuk spaarrekening’ en kunnen ze later iets van kopen als ze bijvoorbeeld een groter kado willen kopen. Maken ze er geen gebruik van, dan kunnen ze er later hun rijbewijs van halen.

  • 10 augustus 2017 / 16:55

   Een heel goede manier! Ook Milan en zijn broertje zullen uiteindelijk moeten gaan werken voor cadeautjes, uitgaan, kleding etc. Hebben wij ook moeten doen en daar werden we echt niet slechter van 😉

   Wel goed om een aparte spaarrekening te hebben voor de leuke dingen!

 4. 10 augustus 2017 / 16:38

  Dat is idd een behoorlijk bedrag. Wij sparen maandelijks voor de kinderen.
  Daarnaast gaat kleingeld en eventueel geld dat ze krijgen voor hun verjaardag, rapport enz in hun spaarpot.

  • 10 augustus 2017 / 16:48

   Ja, dat doen wij ook en als de spaarpot vol zit mag hij de helft uitgeven en de andere helft gaat op zijn rekening.

 5. Christine
  11 augustus 2017 / 05:27

  Van mijn ouders kreeg ik één opleiding, rijbewijs was voor mijn eigen kosten (en haalde ik dus pas toen ik fulltime ging werken na de studie). Tijdens het op kamers wonen kreeg ik een maandelijkse bijdrage van hen omdat ik flink gekort werd doordat mijn vader een goede baan had en ik anders geen kamer kon huren, maar verder had ik twee bijbaantjes om eten en spullen te kopen.. Mijn ouders hadden me vanaf de geboorte elke week een bedrag gegeven voor de spaarrekening (eerst guldens en later euro’s, zou echt niet meer weten hoeveel precies :$) en toen ik achttien was was dit inclusief rente zo’n 1800 euro. Dat vond ik al heel wat vergeleken met mijn echtgenoot die voor studie en rijbewijs zelf heeft moeten werken (zijn ouders waren niet echt vermogend (understatement), zakgeld kwam van zijn opa), hij heeft een klein erfenisje gehad van dezelfde opa en dat was het enige waarmee hij zijn ouderlijk huis verliet. Hij heeft overal zelf hard voor gewerkt en dat is dus ook een punt tussen ons.. ik wil onze meid later haar opleiding geven, mijn man alleen een zak geld.. we zijn het er nog niet over eens! Nu storten we dus het bedrag dat mijn man in z’n hoofd (25pmnd) had en na achttien jaar moet dat tussen de 5500 en 6000 uitkomen inclusief rente.. vandaag de dag kun je daar écht geen opleiding van betalen dus ik zal eens gaan kijken op sites van het Nibud om hem te overtuigen :$

 6. 11 augustus 2017 / 11:03

  Een nobel streven! Dat zal ons nooit lukken, helaas. Maar sinds een aantal jaren sparen we € 30,– per maand, per kind en als er wat extra’s binnenkomt gaat er wat extra’s naar hun rekening. We hopen dat het zal resulteren in minimaal € 5.000,– per kind als ze 18 zijn, wellicht breken we het eerder aan voor een rijbewijs bijvoorbeeld. Maar de tijd zal het ons moeten leren hoe en wat…

  Naast het sparen wat wij voor ze doen op deze manier heeft de oudste inmiddels haar eigen bankrekening waar ik zakgeld en haar kleedgeld ‘light’ op stort elke maand, de jongste krijgt haar zakgeld contant. Ik hoop dat ze hiermee leren hoe om te gaan met geld…