Home + Mobieltjesverbod in de klas: dit vinden wij ervan

Mobieltjesverbod in de klas: dit vinden wij ervan

Social media. Als ik heel eerlijk ben, beïnvloedt social media mij best. Van nieuwe trends tot toffe kleding en vakanties. Zelfs de accounts waarop mensen alles delen over hun financiën, triggeren mij. Andersom werkt dit misschien ook wel zo: met mijn blog beïnvloed ik mensen wellicht ook. Ik hoop in ieder geval op een positieve manier, al realiseer ik mij dat dit niet altijd zo zal zijn. En hoewel het mij beïnvloedt, kan ik gelukkig wel helder nadenken. Ik weet dat sommige dingen niet realistisch zijn, dat het gras ergens anders echt niet groener is en natuurlijk trap ik niet in coaches/influencers die gouden bergen beloven. Maar hoe anders is dat voor onze tieners? Ik ben daarom ook heel blij met het mobieltjesverbod op de middelbare scholen.

Mobieltjesverbod: wij zijn er blij mee!

Eerlijk is eerlijk, ook ik ben helemaal niets zonder mijn telefoon. Als ik zou tellen hoe vaak ik deze per dag pak om random te scrollen, dan zou ik mij rot schrikken ben ik bang. Het leidt in veel gevallen af en daar ben ik echt niet trots op. Aan de andere kant is afleiding niets nieuws en werden wij vroeger op school ook afgeleid door Flippo’s, onze Tamagotchi of de wetenschap dat je thuis weer even op de Gameboy mocht. Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dan ook dat afleiding niets nieuws is. We denken van wel, maar het is iets dat er altijd al is geweest. Het is dus niet alleen een smartphonesyndroom zoals zij dat zo mooi noemen.

Balans is key

Tegelijkertijd heb ik mijn telefoon heel hard nodig voor Mamablogger, maar ook voor mijn werk als communicatieadviseur. En voor mij als moeder is hij helemaal onmisbaar. Zo’n beetje alles staat erin. Kortom, ik zou mij ronduit verloren voelen zonder smartphone. Ergens lijkt het dan best hypocriet om blij te zijn met een mobieltjesverbod op school, juist omdat dus ook uit onderzoek blijkt dat afleiding niets iets is van de laatste jaren. Maar het gaat mij niet zo zeer om de afleiding. Het gevaar zit hem voor mij meer in online pesterijen, elkaar filmen, appgroepjes waar van alles in gebeurt etc.

Voor mij betekent een mobieltjesverbod op scholen dus balans. Ik hoop dat leerlingen weer écht met elkaar praten, zonder afleiding van mobiele telefoons. Dat zou een goede basis moeten vormen en voorkomt hopelijk een hoop online gedoe. Misschien is het ijdele hoop, maar het kan oprecht geen kwaad. Als de balans maar goed is.

Beleid van school

School heeft een heel beleid opgesteld over het mobieltjesverbod. Het gaat te ver om deze hier te delen, maar het beleid is in hoofdlijnen als volgt:

  • Telefoons worden opgeborgen in de kluisjes staan uit in de tas. Ze mogen niet in de broekzak.
  • Er zijn twee zones ingesteld waar de telefoons mogen worden gebruikt.
  • Ouders en verzorgers kunnen kinderen in geval van nood bereiken via de administratie.
  • Als een docent de telefoon ziet, moet de leerling deze vrijwillig afstaan. De telefoon kan dan vanaf 16.30 uur weer worden opgehaald.
  • Dit alles geldt ook voor smartwatches.

Dit lijkt ons een prima beleid en zelf hebben we met onze zoon de afspraak gemaakt dat hij het even laat weten als hij op school is en wanneer hij naar huis komt. Dan weten we dat dat goed zit en mocht er tussendoor iets zijn, dan bellen we naar school.

Hoe staan jullie tegenover een mobieltjesverbod op scholen? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *