Home + Missie: Ik wil van mijn rijangst op de snelweg af

Missie: Ik wil van mijn rijangst op de snelweg af

Wist je dat ik een enorme angst heb voor de snelweg? Ik heb over het algemeen geen rijangst en ik rijd overal heen, zolang ik de snelweg maar niet over hoef. Oké, korte en bekende stukjes durf ik nog wel te rijden, maar de langere stukken niet. Ik hoopte destijds dat dat zou veranderen toen we een nieuwe auto kochten waar ik mij zekerder in voelde, maar dat bleek niet het geval. Afgelopen weekend was ik het zat: ik moest van die rijangst op de snelweg af, maar hoe dan?

Opeens was ik het zat

Vandaag moet ik naar Rhoon en ga ik op visite bij mijn vorige manager. We hebben zo nu en dan nog steeds contact en de vorige keer is ze bij ons thuis geweest. Nu zou ik bij haar op visite gaan, maar van het idee dat ik naar Rhoon moest rijden brak het zweet me al uit. Ik bedacht dat ik daarom maar binnendoor zou gaan rijden, maar dat duurt ruim een uur terwijl het over de snelweg maar een half uurtje rijden is. Een stuk met heel veel stoplichten en dwars door Rotterdam (onder andere de Maasboulevard). Net zo’n chaos (waarschijnlijk nog meer), maar dat zou ik wel durven rijden, want die route ken ik immers wel. Toch stond het idee mij tegen, helemaal met de huidige benzineprijzen. Dit moest toch anders kunnen?

Afgelopen weekend waren we bij de Intratuin in Duiven en ik besloot zelf van Duiven naar Gouda te rijden en vervolgens door te rijden naar Rotterdam. Met Patrick naast me moest het wel lukken. Ik zat ruim twee uur in de auto en reed al die tijd over de snelweg. Het zweet stond in mijn handen, maar ik deed het toch maar mooi!

Die ene bocht bij Rotterdam

Mijn grootste angst als het gaat om rijden op de snelweg? Dat zijn de bochten op snelwegen. Dan rijd je al heel hard en dan moet je ook nog een bocht door. Echt, wie dat heeft bedacht? ??‍♀️. Ik ben dus bang dan uit de bocht te vliegen. Een andere angst is mijn angst voor wat anderen doen. Je ziet zulke idioten op de snelweg! Ik ben dan bang dat ik op het verkeerde moment ergens rijd en een ongeluk krijg. Zeker als de kinderen achterin zitten.

Rationeel gezien weet ik dat dat ook kan in de bebouwde kom. Ik reed tenslotte mijn auto total loss toen ik zwanger was van Floris, al was dat niet mijn schuld, maar ik weet nog hoe hard die klap toen was. Laat staan hoe hard die op de snelweg zal zijn.

Je hoort het, mijn rijangst voor de snelweg zit diep en toch ga ik het vandaag doen: ik ga over de snelweg naar Rhoon. Het moet er nu een keer van komen, want deze rijangst beperkt mij enorm en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik zal rijden met het zweet in mijn handen, maar het moet en we zien wel hoe het gaat. Waarschijnlijk bel ik Patrick als ik vlakbij die enge bocht ben zodat hij me er doorheen kan praten ?, maar als dat nodig is om het te gaan doen, dan is dat maar zo.

Ik moet gewoon van die rijangst af… Duim jij ondertussen mee dat het goed gaat?

Ben jij bekend met rijangst? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Reacties

 1. Roos
  9 maart 2022 / 07:00

  Hoi Marisca,

  Wat naar die rijangst. Ik heb het ook gehad en ben er nog steeds gevoelig voor. Daarom ben ik rijlessen gaan nemen bij een instructeur die hier ervaring mee heeft. Simpel het gewoon doen was voor mij niet genoeg. Na 7 lessen had ik zoveel bevestiging en vertrouwen gekregen dat ik gewoon goed kan rijden, dat ik daarna weer zelf verder kon. Het was de investering echt meer dan waard! Ik merk dat ik weer veel meer ontspannen op de weg zit. Zonder hulp had ik dit zelf niet zo kunnen bereiken. Een les kostte 55 euro. Dus ik was in totaal bijna 400 euro kwijt. Wel even een investering dus.

 2. Maartje
  9 maart 2022 / 09:06

  Precies dat! Mede weggebruikers waarvan je geen idee heb wat ze gaan doen.
  Ik heb daardoor gewoon nooit een rijbewijs gehaald.(Nog nooit een les gehad, bij t idee word ik al naar) Ik zou prima kunnen rijden, ook hard als er maar geen andere mensen op de weg zouden zijn.

 3. Nancy
  9 maart 2022 / 09:50

  You can do it!!!! Echt heel trots op jou. Ik vind rijden op de snelweg heerlijk, al vind ik invoegen op de A28 met 3000 banen heel eng, ha ha! Veel plezier bij je oude manager. x

 4. Charis
  9 maart 2022 / 10:33

  Wat ontzettend goed van je, ze zeggen ook, de enige manier om er vanaf te komen is door het te doen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, weet ik uit ervaring.
  Ik ben niet bang voor het rijden zelf maar mijn rijangst is ontstaan tijdens een burn out door paniekaanvallen in de auto. Vertrouw niet meer op mijzelf, angst voor de angst.
  Maar dat gaat stap voor stap beter, juist door het te ondergaan en het vertrouwen terug te krijgen!
  Heel veel succes!

 5. Helena
  9 maart 2022 / 22:11

  Wat stoer van je! Hier mag je trots op zijn!
  Ik herken de rijangst. Deze beperkt mij ook vaak. Ik ben nog niet zover om zelf weer te rijden, maar voel dat het eraan zit te komen.
  Fijn om jouw eerlijkheid hierover te lezen. Dank je wel voor deze post.

  • Marisca
   Auteur
   15 maart 2022 / 08:24

   Graag gedaan en het ging goed! Ik ben blij dat ik het gedaan heb en hoop dat jij over een tijdje ook zo ver bent. Succes!

 6. Christine
  10 maart 2022 / 06:30

  En, hoe is het gegaan Marisca?? Of het meegevallen is of helemaal niet, wees sowieso heel trots hierop!!
  Ik denk te weten welke bocht je bedoeld omdat ik er zelf ook regelmatig overheen ga. Mijn ouders wonen in Rozenburg en mijn zusje in Rotterdam-Zuid en als je van de Brienenoord komt maak je langs Rotterdam-Alexander zo’n loeischerpe bocht naar rechts, je mag er officieel 80, maar een bordje met 70 of 60 had er ook niet misgestaan, vooral omdat vrijwel niemand zich aan die 80 houdt.. en ik denk ook elke keer in die bocht: maar hoezo wil en kun je harder dan 80 in zo’n bocht?!! Maar elke keer wordt je vreselijk aangedouwd (om het maar even zo te zeggen).. nu heb ik een heel nuchtere vent die steeds zegt: daar trek je je toch niets van aan?? En daar zelf ook naar leeft.. heel jaloersmakend, want zo werkt dat helaas niet. En dat herken ik dus ook helemaal in jouw stukje hierboven: iets wat ik ook al eerder opmaakte uit persoonlijke blogs over jou: die gemene deler dat we (bijna) altijd ook bezig zijn met anderen en wat die vinden of in het geval van de snelweg: vooral wat ze doen. Wij moeten op anderen anticiperen, jij moet op je medeweggebruikers anticiperen.. maar je weet dat er veel te veel mensen zijn die helemaal niet zo ‘medemensenbewust rondrijden’ maar zich gedragen als alleen op de wereld.. nouja, ik kan hier nog veel meer over zeggen maar voor nu: hopelijk heb je er toch weer een ervaring in de goede richting bij, de richting die jou weer veilig op de snelweg laat gaan, met zelfvertrouwen.. of niet, dat komt wel..

  • Marisca
   Auteur
   15 maart 2022 / 08:24

   Precies die bocht die jij noemt! Die van de A16 naar de A20. Verschrikkelijk vind ik die! Zeker wanneer je weer naar rechts moet om naar Rotterdam centrum te rijden. Maar het ging goed en ik vond het ook leuk. Afgelopen zondag ben ik naar Rhenen gereden en ook dat ging goed. Ik wil nu vaker gaan rijden om er overheen te komen. En precies wat je zegt, je moet op je medeweggebruikers anticiperen en op zoveel dingen letten. Ik vind het nog lastig. Het zal nooit mijn hobby worden, maar het is fijn als ik het durf. Dit beperkt mij namelijk behoorlijk.

 7. 10 maart 2022 / 17:33

  Hoi Mariska,
  Rijangst is zeker een probleem die door vele
  automobilisten wordt ervaren.
  Het vervelende is de gedachte die je aanstuurt
  om te vermijden.
  Hiervoor is er ondersteuning in bij een rijangstcoach
  Zelf begeleidt ik mensen met rijangst en zie dat
  ze er weer vertrouwen in krijgen na een aantal rijsessies.
  Neem eens een kijkje op Rijangstlabel.nl
  Hier werken diverse rijangstcoaches samen met Angstbehandelcentrum IPZO
  Wens je veel succes met het overwinnen
  van je rijangst.