Schoolpleinmoeder is denk ik een woord dat ik niet meer uit hoef te leggen. Als je kinderen hebt op de basisschool ben je er automatisch ook één en op de ene school worden meer groepjes gevormd dan op de ander. Ik moet eerlijk zeggen dat wij op school een leuke, vriendelijke club moeders hebben die het gezellig hebben met elkaar. Zo zijn we laatst met een paar moeders naar een voorstelling in de schouwburg geweest. En aan deze voorstelling werkte weer een andere moeder mee. Dit deden we vorig jaar ook en we gaan ook één à twee keer in het jaar uiteten.
Wat ik van veel andere moeders hoor, waarvan de kinderen op een andere school zitten, is dat er veel groepjes worden gevormd. En net als op de middelbare school is het zo dat wanneer er eenmaal een groepje is gevormd, je er niet zomaar tussenkomt. Ik begrijp dat dat je een vervelend gevoel kan geven, maar het is een logisch gevolg. Deze ouders kennen elkaar bijvoorbeeld al, de kinderen spelen veel met elkaar etc.
Maar goed, ik hoor weleens verhalen over het schoolplein en daarom heb ik de mini-cursus ‘Zo word je een kick-ass schoolpleinmoeder’ bedacht. Een grapje met een serieuze ondertoon, want je wilt niet alleen dat je kind het naar zijn zin heeft op school, zelf wil je misschien ook wel nieuwe contacten opdoen.
Bron afbeelding: Shutterstock
Wees altijd vriendelijk
Groepjes of niet, groet de andere ouders van kinderen uit de klas vriendelijk en zeg gewoon goedemorgen. Ik heb weleens gehad dat ik het zei en geen antwoord terug kreeg, maar bleef stug volhouden. Dat was dan bij ouders die we net kenden omdat er weer een fasenwissel was geweest, maar uiteindelijk zeggen de meesten nu zelf goedemorgen. Misschien vindt die ander het ook wel lastig. Dan zorg jij toch voor een opening?
Doe niet mee aan geroddel
Ik heb het bij ons niet kunnen ontdekken (tenzij er over mij gepraat wordt haha), maar ik hoor het wel van andere ouders: er wordt wat af geroddeld op zo’n schoolplein. Hoe verleidelijk het soms ook is, doe er niet aan mee! Je zit niet meer op de middelbare school en je weet niet hoe moeilijk iemand het heeft. Je leert je kinderen toch ook anders? Geef dan zelf het goede voorbeeld.
Help eens mee op school
Ik schreef laatst al een post over helpen op school. Help eens wat vaker mee bij grotere evenementen. Het is dé manier om andere ouders beter te leren kennen.
Wees oprecht geïnteresseerd in de ander
Maak eens een praatje en wees oprecht geïnteresseerd in de ander. We maken allemaal genoeg mee dus er is uiteindelijk genoeg gespreksstof.
Start een Whatsapp groep
Niet iedere ouder zit erop te wachten, maar het is soms wel echt heel makkelijk; een Whatsapp groep! Zo vergeet je die ene studiedag niet, weet je wat mee moet nemen naar school en kunnen jullie een beetje bijkletsen. Wij hebben er ook één en we worden echt niet gek van de meldingen. We maken er ook niet wekelijks gebruik van, maar het is vooral makkelijk en gezellig.
Geven en nemen
Zit de ander eens omhoog met oppas en heb jij tijd? Biedt aan om te helpen. Iemand moet natuurlijk geen misbruik van je maken, maar als je elkaar op die manier af en toe uit de brand kunt helpen verbetert dat ook de onderlinge band.
Je hoeft geen vriendinnen te worden
Onthoud dat je geen vriendinnen hoeft te maken. Het zou leuk zijn als je er vriendinnen aan overhoudt, maar het is geen doel op zich. Als je er op die manier relaxt in staat, straal je dat ook uit en komt het misschien wat minder wanhopig over.
Zo, dit was mijn mini-cursus ‘Zo word je een kick-ass schoolpleinmoeder’. Ik hoop dat je er wat aan hebt en onthoud dat de basisschooltijd heel erg leuk is. Het gaat veel te hard!
Whats app groepje. Nee bedankt. Ik voel me vaak een buiten beetje op het plein. En soms heb ik ook gewoon geen zin om te praten met andere. Oprecht geïnteresseerd in elkaar zijn. Iets wat steeds minder gebeurd helaas. Het schoolplein op sommige dagen vind ik het daar maar niks.
Auteur
Het hoeft ook niet perse, en zoals ik al zei appen we elkaar niet plat, maar is het soms ook heel erg handig. Hetzelfde als praten met een ander, er is niemand die zegt dat dat moet, maar als je wel wat contact wilt met andere ouders is dat dé manier, want anders leren ze je alsnog niet kennen. En op het moment dat je elkaar wat beter kent, groeit als het goed is ook die wederzijdse interesse. Dat is iets wat meteen op de eerste schooldag ontstaat, maar dat heeft tijd nodig.