Home + Mamablogger | 5 jaar geleden begon ik met dagelijks bloggen…

Mamablogger | 5 jaar geleden begon ik met dagelijks bloggen…

Deze maand is het 5 jaar geleden dat ik begon met dagelijks bloggen. Toen vroeg ik mij nog af of dat wel haalbaar zou zijn. Zou ik wel iedere dag iets te vertellen hebben en zou mijn inspiratie niet opraken? Inmiddels zijn we 5 jaar verder. Verschijnt er iedere dag minstens één blogpost online en is Mamablogger flink gegroeid. Zie ik mijzelf over 5 jaar nog steeds iedere dag bloggen?

De focus verleggen?

Op nieuwjaarsdag maakten twee blogs bekend ermee te gaan stoppen. Bij de ene blog was het nog niet helemaal duidelijk wat hun nieuwe uitdaging zou worden, maar op de andere blog vertelden de bloggers dat de focus meer zou gaan liggen op Instagram en YouTube. Veel mensen gaven aan dat jammer te vinden omdat je een blog veel sneller tussendoor leest dan dat je een vlog kijkt. Daar moet je echt even de tijd voor nemen en hebben. Ik behoor ook tot die categorie, maar dat is voor iedereen natuurlijk anders.

Ik ben nooit de typische Mamablogger geweest al suggereert mijn naam misschien wat anders 😉 Ik blog over alles wat moeders bezig houdt en ik heb een baan naast mijn blog. Ik blog veel meer over lifestyle dan andere mamabloggers en dat zorgt ervoor dat ik nog steeds heel veel inspiratie heb. Of dat over 5 jaar nog zo is weet ik niet, maar voorlopig zit het wel goed en denk ik niet aan stoppen.

Nieuwe bloggers

Waar er bloggers stoppen, staan er ook weer nieuwe op. Veel van hen denken dat het een makkelijke manier is om geld te verdienen en haken ook weer snel af. Sommigen zijn wel succesvol en dat is alleen maar leuk. Het houdt mij in ieder geval scherp. Ik voel mijzelf dan ook niet te goed om geen andere bloggers te volgen. Sterker nog, ik ben van mening dat dat goed is. Niet om ze te kopiëren, maar juist om dat te voorkomen en omdat ik het leuk vind.

 

Veel geleerd en meegemaakt

Ik heb de afgelopen 5 jaren heel veel geleerd en meegemaakt en ik had niets willen missen. Ik zeg altijd “Je weet op maandag niet wat je op vrijdag allemaal hebt meegemaakt”. Dat maakt bloggen nog altijd zo leuk. Of ik er over 5 jaar nog ben? Geen idee, maar ik hoop dat Mamablogger dan nog steeds bestaat!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 Reacties

 1. 10 januari 2019 / 08:24

  Begrijp ik goed dat je echt vind dat iedereen die zichzelf mamablogger noemt of een blogtitel met mama begint, dit van jou heeft gejat..? Vind je dat zelf ook niet een beetje uit de hoogte? Er zijn duizenden mama’s die bloggen, ‘mamablogger’ is gewoon een categorie en ‘mama’ een behoorlijk algemene benaming voor iemand met kinderen. En iedereen met cactussen in zijn naam is een copycat? Of uberhaupt emojis in je naam? Ik vind het nogal wat dat je dit beweert namelijk en ik schrik er best wel van.

  • 10 januari 2019 / 08:37

   Hoi,

   Hoi, ik schrik best van jouw reactie, want dat beweer ik ook helemaal niet. Het spreekt voor zich dat de term een algemene term is dat geen merknaam is of iets dergelijks. Ik zeg alleen dat het mij de laatste tijd erg opvalt dat mensen de term steeds vaker gebruiken in plaats van hun eigen blognaam. Ook in hun Instagramnaam bijvoorbeeld. Boven de bio staat dan Pietje | Mamablogger terwijl hun blognaam iets totaal anders is. Dat is iets wat mij de laatste tijd steeds meer opvalt en heel erg zonde, want je wilt toch een bepaalde naamsbekendheid opbouwen? Ik vraag mij dan oprecht af hoe het zit met de authenticiteit als je niet gewoon je eigen blognaam gebruikt. Kijk, ik heb heel vaak gezegd dat we allemaal in dezelfde vijver vissen en onderwerpen echt wel overeen zullen komen. Dat is logisch en ook helemaal niet erg. Iedereen bedenkt bepaalde categorieën die bij zichzelf en de blog passen en schrijven daarbinnen over verschillende onderwerpen. Zo schrijf ik graag over musthaves voor moeders en bedacht daar de naam Mama’s Musthaves bij. Ook passend bij de naam van de blog. Dan werd de titel ‘Mama’s Musthaves | ……..’ Ik zie dat steeds vaker op precies dezelfde manier gebeuren en ook dat vind ik jammer. Dus echt letterlijk. Ik zeg niet dat iedereen dan automatisch een copycat is in alle onderwerpen, maar vraag mij af waarom iemand dat op precies dezelfde manier doet. Het voelt niet helemaal fair. Ik hoop dat ik het een beetje heb kunnen verduidelijken, want het blijft een lastig onderwerp voor Mamabloggers en ook lastig voor mij om het goed te verwoorden zonder iemands naam te noemen en een exact voorbeeld te geven. Dat vind ik ook niet eerlijk namelijk.

   • 10 januari 2019 / 08:53

    Bedankt voor je verduidelijking! Ik snap heel goed dat het vervelend is hoor en als het helemaal letterlijk is, dan snap ik ook best dat je je vraagtekens erbij zet. Ik denk alleen dat we in een tijd leven waarin ‘copycat zijn’ bijna niet meer kan bestaan, tenzij je letterlijke teksten of foto’s van blogposts kopieert. Iets als Mama’s Musthaves, tja, ik snap je echt, maar het is best algemeen. Net als mamablogger. Eigenlijk is niets meer authentiek tegenwoordig, sorry maar ook jij en ik zijn dat niet. Mode Musthaves is ook al heel wat jaren een term 😉 Ik denk dat we daar vrede mee moeten hebben, maar that’s just me! Nogmaals, bedankt voor je reactie! ?

    • 10 januari 2019 / 09:10

     Haha, ik snap jou ook helemaal hoor en fijn dat ik het één en ander heb kunnen verduidelijken en jij daar ook reactie terug op geeft. Toch denk ik wel dat we nog authentiek kunnen zijn in de manier waarop we schrijven en bepaalde onderwerpen aanvliegen. Als ik kijk naar Shirley van Mommyhood bijvoorbeeld, vind ik haar een heel goed voorbeeld daarvan. Haar schrijfstijl is heel erg fijn en dat maakt haar in mijn optiek nog steeds heel authentiek. En tot op zekere hoogte heb ik er ook vrede mee, maar als ik terugblik op de afgelopen vijf jaar vind ik dat ook wel iets om mee te nemen omdat ik het steeds vaker zie gebeuren. Overigens niet alleen met de naam Mamablogger hoor, als gebruik ik dat nu wel als voorbeeld. Nogmaals, het is niet mijn bedoeling arrogant over te komen of iets dergelijks, maar het is gewoon heel lastig om uit te leggen zonder namen te noemen.

 2. Marije
  10 januari 2019 / 08:52

  Ik heb wel met een beetje verbazing dit artikel gelezen. Ik denk dat je zelf ook meer van je eigen kracht uit moet gaan en je niet zo aangevallen moet voelen als andere mamabloggers in hun bio hebben staan dat ze mamablogger zijn. Ze zijn tenslotte net als jij mamablogger. Het enige verschil is dat jij de url hebt die iedere andere mamablogger ook wel zou willen hebben.

  • 10 januari 2019 / 09:19

   Hi Marije,

   Dank voor je bericht. Ik merk wel dat ik mij toch niet helemaal goed heb verwoord in het artikel. Ik zeg in de reactie hiervoor dat het mij niet zozeer gaat om het gebruik van de naam, daar heb ik geen recht op. Als je eerdere blogs hebt gelezen zeg ik ook heel vaak dat het logisch is dat we in dezelfde vijver vissen, de term gebruiken etc., daar gaat het mij ook niet om. Het gaat om letterlijk dezelfde namen en schrijfwijze overnemen van namen boven de bio’s en titels van blogposts. En wat je zegt over de URL, daar heb je gelijk in en was pure mazzel dat die nog vrij was. Daarmee claim ik ook geen rechten, dat kan niet en zou ik ook helemaal niet willen, ik doel echt puur op het letterlijk overnemen van namen en titels inclusief de schrijfwijze (met leestekens etc.) ervan. Dat vind ik gewoon heel erg jammer en er zijn dagen dat ik daar zeker van kan balen.

 3. Yvonne
  10 januari 2019 / 09:48

  Ik vind zelf een blog lezen prettiger dan een vlog kijken. Juist omdat een vlog kijken veel meer tijd kost.
  Ik ben benieuwd wie er over een aantal jaren nog “gewoon” blogt. De nadruk komt toch steeds meer op You Tube te liggen. Erg jammer.
  Wat betreft het copycat gedrag.
  Dat lijkt me inderdaad erg frustrerend.
  Hopelijk blijf jij nog lang bloggen. Juist omdat er steeds meer grote bloggers stoppen of minderen met het aantal blog post per week. Liggen er voor jou weer meer kansen.
  Iedere ochtend kom ik even langs om te lezen. Prettig begin van de dag.
  Fijne dag vandaag!

  • 10 januari 2019 / 17:40

   Superfijn om te horen dankjewel! Ik denk voorlopig zeker niet aan stoppen en hoop dat jij nog heel lang ’s morgens langs komt 😉

 4. 10 januari 2019 / 13:56

  Ik geloof dat de beste blogs diegene zijn waarbij de blogger compleet zichzelf is en zich verder van niets iets aantrekt. Dat maakt hem/haar uniek en zal ook een bijzonder publiek aantrekken.
  Laat je nooit van de wijs brengen door wat andere mensen doen of denken. Dat brengt je echt geen stap verder. Doe je ding, wees jezelf en ach, laat je (ik herhaal mezelf) niet van de wijs brengen wat bij anderen gebeurt.

 5. Linda
  10 januari 2019 / 14:20

  Ik kan het toch ook niet laten om even een reactie achter te laten. De laatste tijd lees ik steeds vaker dat je zogenaamd gekopieert zou worden. Ik herken het gevoel, maar vaak is dat het geval als je anderen een paar stappen voor bent. Voorbeeld; ik werk regelmatig met lees ook tussen alinea’s in (geef ik toe, ook ergens anders afgekeken) en zie het nu op veel meer blogs voorbij komen. Zo werkt het nu eenmaal, heeft niemand het alleenrecht / patent op.

  Wat betreft mamablogger in naam op instagram. Je hebt er zelf voor gekozen (wat om seo technische redenen slim kan zijn) om van mamablogger je url te maken, dat dat echter ook een soort ‘kwalicatie’ is of zoekterm waar vaak op gezocht wordt heeft je vorodeel gedaan. Dat anderen mensen dat gebruiken in profielnaam is alleen maar slim, omdat daar op gezocht wordt. Heeft niets te maken met kopiëren. Sterker nog als je bijvoorbeeld tips leest voor pinterest wordt het daar regelmatig aangegeven om dat soort begrippen in je profielnaam op te nemen. Misschien dus toch maar op zoek gaan naar een iets uniekere naam waarmee je je echt kan profileren ipv mamablogger wat erg generaliserend is?

  Tot slot qua onderwerpen van blogs; je roept zelf dat je de eerste was over kinderbijslag en over budget uitjes en dat anderen dat nadoen. Het spijt me, maar dat is ook niet waar. Kinderbijslag heb ik al sinds 2015 online en pas ik ieder jaar aan en budget uitjes werd aan het begin van het jaar aangeleverd als gastblog. Misschien toch maar wat minder andere blogs volgen zodat je niet het gevoel krijgt dat je gekopieerd wordt?

  • 10 januari 2019 / 15:11

   Ha Linda,

   Dank voor je reactie. Ben ik blij mee, want blijkbaar ben ik dan toch nog niet helemaal duidelijk geweest en dat vind ik oprecht jammer. Ik zeg nergens dat ik patent op rechten op de naam heb. Ik weet ook dat het een algemene term is (wat ik ook regelmatig heb gezegd) en heb simpelweg geluk gehad met de URL. Ook dat heb ik weleens vaker geschreven. Ook heb ik heel vaak gezegd dat we allemaal in dezelfde vijver vissen etc. dus dat ga ik nu ook niet meer herhalen. Het gaat niet zozeer op het gebruik van de term/naam Mamablogger maar de manier waarop het geschreven wordt in een naam. Exact dezelfde manier dus dezelfde leestekens op dezelfde plek etc. Dat gebeurt niet alleen bij mij, maar ook bij andere bloggers. Ik vind dat echt heel erg jammer.

   Wat betreft de onderwerpen van de blogs; het ging niet over een blog over kinderbijslag algemeen. Die heb ik er ook al jaren op staan, net als de meeste andere bloggers. Het ging over een blog over de verhoging van de kinderbijslag in 2019. Deze schreef ik ergens in november en ik schreef hem n.a.v. een berichtje op de site van de consumentenbond. Verder niet spannend en ik besloot erover te schrijven. Deze deed het onverwachts erg goed en een goede week later kwam ik hem ergens anders tegen met dezelfde titel etc. Ik volg deze blogger overigens niet, maar werd erop gewezen. Ik zeg daarmee niet dat ze er niet over had mogen schrijven, tuurlijk wel, maar er zaten veel overeenkomsten in. Wat betreft de budget uitjes, ook daarvan weet ik niet dat ik de enige ben. Dat kan ook niet. Ik heb er echter wel mijn eigen draai aangegeven door er 42 te maken (voor iedere dag van de zomervakantie één) en de voorwaarde was dat ze gratis moesten zijn of de entreeprijs voor volwassenen mocht niet hoger zijn dan €12,50 en ik heb gelet op de parkeerkosten. Ik geloof dat dat toch best uniek was?

   Ik krijg nu een beetje het gevoel weggezet te worden als iemand die de waarheid niet spreekt door jouw zin “…maar ook dat is niet waar”. Ik ben het met mensen eens als ze zouden zeggen dat ik mij misschien niet duidelijk heb verwoord, maar dat heb ik nu denk ik wel zo goed mogelijk geprobeerd uit te leggen. Overigens volg ik zelf maar 4 of 5 bloggers omdat ik die gewoon heel erg leuk vind (en ik ook geen tijd heb voor meer haha), maar daar zie ik het helemaal niet. Wel geven sommigen van hen aan hetzelfde gevoel te hebben. Ik word er weleens op gewezen door lezers en zie het bijvoorbeeld voorbij komen in de Facebookgroepen waar we allemaal onze blogs mogen delen. Het gebeurt ook lang niet dagelijks, dat zeg ik ook niet, maar mij bekruipt dit gevoel wel vaker dan bijvoorbeeld twee jaar geleden.

   Misschien is het gevoel en zit ik er helemaal naast, kan ook, maar dat wil niet zeggen dat dit gevoel niet echt is of ik gewoon glashard zit te liegen. Dat is niet wie ik ben en ik hoop van harte dat mensen dat ook niet denken.

 6. Eliza
  10 januari 2019 / 16:44

  Ik krijg een beetje het gevoel alsof het leven een wedstrijd is.
  Ik was de eerste met deze naam/blog etc.
  Ik zou er moe van worden.. Maar daarom ben ik ook geen blogger. 😉
  Ik lees je blogs altijd met veel plezier en de onderwerpen vind ik leuk.
  Ik merk alleen dat ik me de laatste tijd ook een beetje erger aan t hoge wedstrijdgehalte. En blogs over dat mensen iets van je/je gezin/je uitgaven/levenswijze vinden.
  Ik heb niet zo’n interesse in wat anderen van jou vinden en al helemaal niet dat je dat gaat delen.
  Ik lees liever gewoon hoe je week was, welke leuke dingen je gedaan hebt, wat je gekocht hebt enz.
  Dus als je zo blijft schrijven kom ik hier regelmatig langs, anders haak ik langzamerhand af denk ik.

  • 10 januari 2019 / 17:35

   Hi Eliza,

   Dat gevoel herken ik soms ook en ik heb ook heel erg het gevoel (wordt door niemand opgedrongen hoor, dat zit in mijzelf) dat ik mij dan heel erg wil bewijzen en dingen wil verduidelijken of rechtzetten. Het is dan in mijn ogen niet zozeer een wedstrijd, maar ik snap wel dat je dat gevoel ervan krijgt.

   Ik begrijp je opmerking, maar het zal altijd en/en blijven. Mijn persoonlijke mening, dingen waar ik mee zit, tegenaan loop etc. afgewisseld met een shoplog, de diary op maandag, interieurtips, carrière etc. Soms verschijnen er zelfs twee of drie blogs per dag met uiteenlopende onderwerpen. Ik hoop natuurlijk dat daar wat voor je bij zit dat je wel leuk vindt.

   Groetjes,
   Marisca

 7. 10 januari 2019 / 17:56

  Waw 5 jaar dagelijks bloggen! Een fantastische prestatie. Ik heb de vorige reacties gelezen en ik kan me er ook in vinden. Als je eenmaal in dezelfde branche zit om dingen over te schrijven, gebeurt het vaak dat iemand je net voor is of dat je tegelijkertijd hetzelfde onderwerp aangaat. Ohja, ik heb #mamablogger staan in mijn bio op IG 😉

  • 10 januari 2019 / 18:49

   Dankjewel! Vijf jaar klinkt heel lang, maar zo voelt het tegelijkertijd niet. En wat betreft de onderwerpen, daar gaat het ook niet om, maar ik denk dat ik dat nu al vaak genoeg heb gezegd ? Dat zullen we altijd blijven houden en is ook helemaal niet erg. Het gaat echt om letterlijke teksten en titels (incl. dezelfde leestekens etc.) en in de bio is ook niet erg zeg ik ook niet, maar ook dat gaat om de exacte naam. Maar goed, we gaan gewoon door naar de volgende vijf jaar ?☺️

   • Roos
    10 januari 2019 / 20:38

    Dag Marisca,

    Nu ruim een jaar lees ik elke dag jouw blog. Ik vind dat je heel leuk schrijft en een mooie, prettige site hebt. Ik heb enorm veel bewondering voor jouw handigheid qua inrichten en je enorme discipline ten aanzien alles wat je doet. Jouw weekverslagen en blogs over kindermode vind ik altijd super om te lezen.

    Afgelopen maandag wilde ik eigenlijk al reageren omdat ik merk (net als hierboven beschreven wordt) dat je de laatste tijd meer over jezelf en de dingen schrijft waar jij je aan ergert. Zoals de blog over de burn-out. Ik merkte toen na het lezen dat ik een naar gevoel kreeg.
    Je blog van vandaag triggerde bij mij het zelfde gevoel. Alsof je wilt bewijzen dat alleen jouw manier van leven en werken de enige juiste is.

    Ik vraag mij dan af waar de behoefte vandaan komt bij jou om hierover te schrijven. Het komt over als een soort bewijsdrang die getriggerd wordt door een bepaalde onzekerheid bij jou.

    Ik denk dat het goed is om eens te kijken naar andere manieren om met die onzekerheid om te gaan, dan hier een blog over te plaatsen. Overigens vind ik het tonen van echte kwetsbaarheid en onzekerheid ook dapper.

    Ik herken overigens veel van je onzekerheid en twijfel. Ik denk alleen dat je de lezers hier niet teveel mee moet belasten.

    Verder zo ik het leuk vinden als je weer een shoplog plaats. Of weer iets vaker wat met kindermode doet.

    Ik hoop nog lang van jouw blogs te mogen blijven genieten. Ik wens je veel succes en goeds. Hartelijke groet!

    • 10 januari 2019 / 21:06

     Hi Roos,

     Dank voor je berichtje en wat leuk dat je me al zo’n tijd volgt! Je hebt in een bepaalde mate zeker gelijk. Ik heb heel erg de drang om mij te bewijzen. Niet omdat ik vind dat mijn manier van leven de juiste is (ik doe namelijk nog heel veel fout hoor haha), maar ik denk dat ik wil laten zien aan bepaalde mensen dat ik het wel kan. Dat dat negatief overkomt kan ik mij voorstellen en ik zal er in het vervolg op letten. Het is zeker niet de bedoeling, maar ik snap dat dat online wel zo over komt.

     Ik wil er echter wel over blijven bloggen, omdat dat ook een deel is van mij en ik wel eerlijk wil blijven. Niet alles is altijd maar leuk. Ik probeer echter wel de balans te bewaren tussen dat soort persoonlijke blogs en blogs over de meer oppervlakkige dingen. Zo hoop ik dat er voor iedereen wat wils bij zit.

     Wat betreft de shoplogs: die komen er zeker weer aan nu de nieuwe collecties komen. Er staat al een blog gepland over een nieuwe newborn collectie. Voor Milan heb ik flink geshopt bij de Zara op tweede kerstdag, maar er is wat mis gegaan en ik heb de bestelling nog niet binnen 🙁 Lag dus ook in de planning haha.

     Dank in ieder geval voor je feedback, daar kan ik tenminste wat mee!

     Liefs,

 8. Bianca
  13 januari 2019 / 22:45

  Hi Marisca,

  Zelf ben ik echt nog een “groentje” in de Blog-wereld. Toch wil ik graag reageren op je bericht en ook nadat ik onderstaande reacties heb gelezen. Eerlijk gezegd ben ik bang dat er meer knip-en-plak werk zal voorkomen dan je misschien weet. Zie het als een compliment zou ik zeggen 🙂
  Maar dat neemt niet weg dat je dit niet mag aangeven in je post. Juist omdat je blog persoonlijk is vind ik ook dat je zoiets mag uiten. Ben het ook met je eens als je zegt dat niet altijd alles leuk is. En juist omdat je dit deelt maakt het jou als persoon vertrouwd in mijn ogen. Ga je zeker volgen, maar dan als mama van 2 jongens! 😉