Home + Low budget uitje in de vakantie | Cold Case Gouda

Low budget uitje in de vakantie | Cold Case Gouda

We gaan regelmatig naar het museum, maar het is een uitdaging om iets te vinden wat beide jongens leuk vinden. Er zit immers zeven jaar leeftijdsverschil tussen. Nu moet ik zeggen dat deze tip voor Floris niet zo heel spannend was. Hij begrijpt er niets van, maar toch namen we hem mee. Vorige week ging Milan mee naar Bumba en nu was het weer tijd voor Milan. Zo verdelen we het maar en tot nu toe werkt dat goed. Dit keer dus iets voor Milan: Cold Case Gouda. Een tentoonstelling die tot en met 3 mei 2020 te zien is in Museum Gouda.

Waar gaat Cold Case Gouda over?

In 2017 werden bij archeologische opgravingen rond de St. Janskerk in Gouda heel erg veel kinderskeletten gevonden. Omdat Milan vlak naast de kerk op school zit hebben wij die opgravingen van dichtbij kunnen zien. We wisten wel dat er kinderskeletten waren gevonden, maar zijn er toen niet gaan kijken. Ik vond hem er toen wat te jong voor. Inmiddels zijn we bijna drie jaar verder en zijn een aantal van deze kinderskeletten tentoongesteld in Museum Gouda. De vraag is hoe deze Goudse kinderen leefden en waaraan stierven zij? En hoe kunnen de nieuwste onderzoekstechnieken ons helpen bij het vinden van een antwoord? Daar gaat Cold Case Gouda dus over.

Kinderen die in de St. Janskerk begraven liggen kwamen uit een hogere sociale klasse dan de kinderen die rondom de kerk liggen (lagen) begraven. Dat geldt overigens ook voor de volwassenen. In die tijd was de kindersterfte ontzettend hoog en tijdens deze tentoonstelling leer je onder andere waaraan deze kinderen stierven en hoe we dat weten.

Interactieve familietentoonstelling

Dit staat op de website van Museum Gouda over deze tentoonstelling:

De interactieve familietentoonstelling vertelt het verhaal van deze jonggestorven kinderen. Cold Case Gouda is een initiatief van de gemeente Gouda in samenwerking met TGV Teksten & Presentatie. Stap in de wereld van CSI en wordt zelf onderzoeker!

Cold Case Gouda laat de bezoeker, jong en oud, kennismaken met nieuwe technieken in archeologisch en forensisch onderzoek. Een beetje à la populaire series als Crime Scene Investigation en Bones. De tentoonstelling gaat in op vragen als: hoe werkt DNA-onderzoek precies en wat kun je aflezen aan oude botten of tanden?

Centraal in de tentoonstelling staan de vele kinderskeletten die bij archeologische werkzaamheden aan de noordkant van de Sint-Janskerk zijn gevonden.

Is deze tentoonstelling wel geschikt voor jonge kinderen?

Toen we binnenkwamen en ik de kinderskeletten zag liggen vroeg ik mij heel even af welke indruk dit zou maken op Milan. Hij zou dit weleens heel heftig kunnen vinden. Maar dat viel ontzettend mee. Hij was wel onder de indruk van hun verhalen, maar het zijn kinderen die een paar honderd jaar geleden zijn gestorven. Dat maakt het wat abstracter denk ik. Eigenlijk vond hij het wel cool en luisterde hij vooral naar de verhalen.

Bij binnenkomst krijgen kinderen een koffer mee met alle attributen die ze nodig hebben om onderzoek te doen. De koffer bevat onder andere een archeologisch onderzoeksboekje. Hierin staan heel veel opdrachten en als je kind deze heeft gedaan krijgt hij bij het weggaan een certificaat.

Wat vonden wij van Cold Case Gouda?

Wij vonden het ontzettend interessant. Het is onze woonplaats en we hebben er ontelbare keren gelopen en gefietst terwijl we niet wisten wat er onder de grond lagen. Natuurlijk wisten we wel dat er mensen lagen begraven, maar dat het zoveel kinderen waren wisten we niet. We hebben meer geleerd over onze stad en vonden de manier waarop het werd gebracht toch een soort luchtig. Dat maakt het een goede tentoonstelling voor kinderen. Daarnaast is er veel te zien en te doen en kunnen kinderen zelfs een naam bedenken voor drie van de kinderen die zijn opgegraven. Een aanrader voor deze vakantie!

Entree

Volwassenen betalen een entreeprijs van €12,- per persoon. Kinderen tot en met 17 jaar zijn gratis. Deze tentoonstelling is niet enorm groot, maar genoeg voor een tijdje vermaak en met je ticket mag je het hele museum door. Het is een prachtig oud museum en ligt naast de St. Janskerk die ook een bezoek waard is. Maak er maar meteen een dagje Gouda van ?

Het museum ligt in het centrum van Gouda en er is voldoende parkeergelegenheid rondom het centrum op loopafstand.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 25 februari 2020 / 11:59

    Oooh, ik vind dit echt heel interessant! Niet helemaal geschikt om met mijn kleuter naartoe te gaan, maar ik zou hier zelf al gerust een keertje willen kijken. In Assen, waar ik woon, heb je in het museum veenlijken tentoongesteld liggen. Ik vond dat als kind zo verschrikkelijk eng dat ik erg nachtmerries aan overhield. Dat soort ‘kunst’ kon ik pas waarderen toen ik wat ouder werd..