Home + Lonneke| Waarom hebben papa’s meer uitslaapochtendjes dan mama?

Lonneke| Waarom hebben papa’s meer uitslaapochtendjes dan mama?

Dit is alweer de derde gastblog van “onze” Lonneke en we zien zeker aan de bezoekersaantallen en reacties dat de blogs gewaardeerd worden, heel erg leuk, dank jullie wel! Deze week vertelt Lonneke over uitslaapochtendjes, want waarom hebben papa’s die vaker dan mama’s?

Ik ben Lonneke, 30 jaar, samenwonend met Mark en ons zoontje Luca (20 maanden) in Den Haag. Naast dat ik een enorm trotse mama ben, werk ik 3 dagen in de week op een Projectmanagement Bureau en ben ik oprichtster van Kindermusthaves (mijn grote passie waar ik heeeeel graag heel veel uren in steek).

Is Luca een goede slaper? Die vraag stellen moeders elkaar regelmatig over kun kids. Over het algemeen wel denk ik. Hij is mijn eerste kindje, dus echt vergelijken kan ik natuurlijk niet. Luca sliep redelijk snel door, maar ook vrij snel daarna kwam de ‘ik wil s’nachts toch graag nog even een fles’ fase. Toen dat ophield en we een paar weekjes van doorslapen konden genieten, kwam de ‘ik gooi snachts elk uur even mijn speen uit bed’ fase. En hierna kwam de ‘ik wil s’nachts bij papa en mama in bed’ fase. Waarna ik hem keurig na een half uur weer in zijn eigen bed terug legde (al was de verleiding heel groot om hem lekker warm tegen me aan te laten liggen), want waarschuwen de experts: anders lig je de komende jaren met je kinderen in 1 bed. Wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor je relatie en voor je eigen nachtrust. Kortom, sommige nachten doorlopen we alle slaapstadia en andere nachten alleen de rem slaap.

Om toch soms even wat extra uurtjes te pakken, hebben Mark en ik de uitslaap regel ingevoerd. In de ideale situatie houdt dat in: elke zondag mag 1 van ons uitslapen en de ander gaat zo stil mogelijk met Luca naar beneden en neemt het ochtend ritueel op zich. Ik noem het de ideale situatie omdat het er in de praktijk toch net een tikkeltje anders aan toe gaat.

Als het Mark zijn beurt is (wat toch echt heel veel vaker het geval is dan dat het mijn beurt is) draag ik Luca muisstil uit bedje, gaan we naar beneden waar ik hem lekker zijn papje geef en daarna de keuken weer opruim. We spelen rustig wat, kijk samen een filmpje en dan is het rond een uurtje of 10 tijd om te douchen, dan kunnen we nog lekker op pad gaan. Na het douchen oven aan, lekker ontbijtje maken en dan is het tijd om papa wakker te knuffelen! Heel relaxt en zen dus J

Als het dan eindelijk uitslaapochtend van mama is, moet ik eerst Mark wakker maken…hij is tegenwoordig namelijk niet meer wakker te (letterlijk) schudden. Waar hij op het begin elk zuchtje en huiltje hoorde van onze newborn, is er later ergens iets misgegaan. Na het wakker maken ritueel ben ik dus zelf eigenlijk ook al klaar wakker, maar ik wil koste wat het kost gebruik maken van ‘mijn’ beurt, dus ik blijf stoïcijns liggen en doen alsof ik slaap. Beneden hoor ik vader en zoon met veel lawaai en bombarie papje klaar maken, Luca schreeuwend van het lachen en ik bedenk me dat ik eigenlijk ook wel zin heb om naar beneden te gaan. Maar nee Lon, even volhouden…je weet niet hoelang het nog duurt voor het weer zover is. Vervolgens lig ik klaarwakker te bedenken wat ik allemaal wil gaan doen vandaag en ik word een beetje onrustig…als we nog wat aan onze dag willen hebben, moeten we wel beginnen met douchen enzo, en spullen pakken… Na nog 15 minuten gerekt te hebben, ben ik er eigenlijk wel klaar mee. Ik ga eruit. Beneden aangekomen, ligt overal pap, loopt Luca nog in zijn romper rond, ligt AL zijn speelgoed verspreid over de grond en hoor ik in de verte Bumba kletsen op de IPAD. En mijn ‘mannen’? Die spelen samen een potje FIFA. En ook al verloopt mijn uitslaapochtend heel anders dan de ideale versie en ben ik eerst nog een half uur bezig de schade te herstellen in de woonkamer…de aanblik van deze 2 samen is zo vertederend en lief, daar kan ik alleen maar van genieten. Volgende week mag papa weer (en in zijn geval letterlijk) uitslapen! Is eigenlijk ook veel relaxter 😉

 

Herkenbaar toch? Althans, in huize Kenter wel 😉 Hoe gaat dat bij jullie in de weekenden en verdelen jullie uitslaapochtendjes? Laat het ons weten in de comments hieronder.

mama, blogger, mamablogger, blog,

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Reacties

 1. 8 augustus 2015 / 08:00

  Ik kan mij heel goed vinden, op één of andere manier ben ik altijd de gene die er het snelst uit is of onze dochter het snelste hoor. Op dit moment ben ik ook al beneden en slapen mijn vriend en dochtertje nog fijn uit haha

 2. Lieke
  8 augustus 2015 / 09:50

  Hahaha wat leuk geschreven en zeker weten heel herkenbaar!

 3. Saskia
  8 augustus 2015 / 10:02

  Nou hier is het altijd andersom geweest. Ik als moeder slaap veel vaker uit als mijn man. Gewoon om het feit dat mijn man geen uitslapen is en ik wel. Maar tegenwoordig gaan de kids zelf al naar beneden en kunnen we beide nog wat langer blijven liggen. Heerlijk!

 4. Juul
  8 augustus 2015 / 13:49

  Hier in huis precies hetzelfde! Leuk hoe je dit beschrijft :).

 5. MoniCa
  8 augustus 2015 / 16:23

  HEEL herkenbaar. Ik mocht ook vandaag ‘uitslapen’! Toen ik beneden kwam zei paps: “als je het niet erg vindt ga ik nog even liggen”;-)

 6. 8 augustus 2015 / 17:28

  Haha wat leuk geschreven! Bij ons is zaterdag mijn uitslaapdag en zondag die van mijn man. Maar vaak zit ik ook gewoon aan het ontbijt om daarna nog even te gaan liggen 🙂

 7. CynthiA
  10 augustus 2015 / 20:28

  Bij ons is het zo dat ik er meestal vroeg uit ga, zo tussen 6:00 en 6:30 en als mn man rond 08:00/08:30 uitgeslapen is, duik ik er nog even in voor een uurtje/anderhalf!! Mijn man kan niet echt uuitslapen dus dan doe ik het liever zo! 🙂 Want als hij er eerst uitgaat en ik mag uitslapen, voel ik me eigenlijk schuldig, omdat hij niet meer kan slapen als hij er daarna weer even in kruipt. Dus zo is het voor ons win-win! 😀

 8. 10 augustus 2015 / 21:14

  Hier hoort papa ook NIETS en uitslaap ochtendjes zit er voor deze mama niet echt in, ik moet Dave ook wakker maken en uiteindelijk sta ik idd ook na 15 min te helpen. Te kijken etc . ( staat op mijn to do list!;)) ik herken bijna alles van wat Lonneke schrijft wel, zo grappig! ach dan maar wat eerder naar bed soms haha. Ik doe meestal een extra slaapje als Liv smiddags slaapt, heerlijk!