Home + Lijstje van de Week | 5x gedachten over het nieuwe huis

Lijstje van de Week | 5x gedachten over het nieuwe huis

Het kan je bijna niet zijn ontgaan: we hebben een nieuwbouwhuis gekocht en dat is een heel traject waar we al bijna een jaar mee bezig zijn. En er zit nog geen paal in de grond, haha. Kun je nagaan 😉 Het is een heel leerzaam traject, maar ik vind het ook vrij stressvol. Meer dan ik had verwacht. Er spoken dan ook allerlei gedachten door mijn hoofd. De ene keer heel blij en de andere keer vol stress. Het gaat alle kanten op. Daarom 5x mijn gedachten over het nieuwe huis in dit nieuwe Lijstje van de Week.

1. “Het is maar goed dat we niet alles van tevoren wisten”

Eigenlijk zijn we best naïef in dit avontuur gestapt. We kennen genoeg mensen die nieuwbouw hebben gekocht (we wonen tenslotte al in deze wijk, haha), maar hoe het écht zit en voelt wisten we niet van te voren. En we kennen deze mensen ook niet goed genoeg om persoonlijke vragen hierover te stellen. We leren constant iets nieuws en ervaren nu zelf hoe zo’n proces werkt. Dat je niet alles van tevoren weet, was in ons geval denk ik goed, want ik weet niet of ik het dan had aangedurfd.

2. “Doen we hier wel goed aan?”

En dat brengt mij meteen op de volgende vraag, want we ondervinden nu ook wat alles exact gaat kosten (kom ik later nog op terug in de week van het geld, half maart) en de hypotheek is natuurlijk ook flink. Doen we allemaal zelf natuurlijk, maar er zijn momenten waarop ik mij afvraag of we hier goed aan doen. Aan de andere kant hadden we niet meer zo goedkoop een nieuwbouwhuis kunnen kopen. Althans, niet in onze woonplaats (of elders in de buurt) op dit moment. Het voelt dus soms ook een beetje dubbel.

3. “We gaan gewoon een huis laten bouwen!”

Tegelijkertijd is er ook dit gevoel. Want hoe gaaf is het om straks je eigen huis gebouwd te zien worden? We zijn de eerste bewoners van dat huis, kunnen het voor een groot deel naar ons zin maken en zijn van begin tot eind betrokken bij dit proces. Dat is natuurlijk ook wel heel tof!

4. “Laat ze maar snel beginnen met de bouw”

Nu alles rond is en we bij de notaris zijn geweest, kunnen we niet wachten tot de bouw van ons nieuwe huis begint. Wat ons betreft mogen ze beginnen. Liever gisteren, dan vandaag 😉 We zijn zo ontzettend benieuwd naar hoe het er straks in het echt uitziet en hopen natuurlijk zo kort mogelijk dubbele lasten te hebben. Zoals het er nu naar uitziet, begint de bouw in mei, maar dit mag ook gerust in maart hoor 😉

5. “Wat een geld…”

Tja… Nogmaals, we wisten waar we aan begonnen, maar wat het écht allemaal gaat kosten weet je pas als je eenmaal in het traject zit. In het begin is het allemaal heel abstract en lijkt het alsof je het over Monopoly geld hebt. Nu we wat verder in het proces zitten en we keuzes hebben doorgegeven, weten we steeds beter wat alles kost en dat is door tussentijdse prijsstijgingen allemaal best duur. En dan hebben we echt bewuste keuzes gemaakt.

De andere kant is dat straks alles lekker nieuw is en het wel heel erg mooi wordt.

We kijken heel erg uit naar ons nieuwe huis en hopen dat dit jaar wat dat betreft voorbij vliegt. Ons nieuwe huis staat in dezelfde wijk en is vlakbij dus we kunnen de ontwikkelingen op de voet volgen. We hebben er zin in en vinden het tegelijkertijd ook nog wel heel spannend. Misschien herken je dit wel als je in een vergelijkbaar traject zit of hebt gezeten.

Leuk om te weten: half maart is het de Week van het Geld. Gedurende die week gaan alle artikelen over geld en deel ik meer over de budgetten en kosten die we tot nu hebben gemaakt.

Lees ook: de dagboekdelen over dit proces

Lijstje met handige boeken

liefs

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

 1. Ilse
  23 februari 2024 / 22:48

  Je bent volgens mij een behoorlijke control freak en je eigen perfectionisme zit je soms denk ik een beetje in de weg. Als het financieel een drama zou worden met het nieuwe huis, dan moet je in het ergste geval een te koop bord in de tuin zetten. Dat zou natuurlijk heel vervelend zijn, maar er gaat niemand dood en de wereld vergaat ook niet. Bovendien hebben jullie alles zelf oneindig doorgerekend en zijn jullie hartstikke lekker aan het sparen. Houd maar in je achterhoofd dat je alleen een hypotheek krijgt als de bank er vertrouwen in heeft.

  Jullie moeten nu in een korte tijd heel veel keuzes maken en in deze fase van het traject komt er even veel tegelijk op je af. Straks is dat allemaal achter de rug en kunnen jullie voorlopig heerlijk achterover leunen.

  Gelukkig lees ik ook dat jullie ondanks de stress heel erg genieten van dit proces en ik weet zeker dat jullie van het nieuwe huis een warm en gezellig thuis gaan maken.

  Dus: adem in, adem uit en het komt echt wel goed allemaal.