Home + Legoland Billund Denemarken met kinderen: ons uitgebreide verslag!

Legoland Billund Denemarken met kinderen: ons uitgebreide verslag!

Deze maandag geen gewone diary, maar een heel uitgebreid verslag van onze vakantie naar Billund, Denemarken. Wat hebben we het fijn gehad! Ik kan nu een heel lange intro schrijven, maar het verslag hieronder spreekt denk ik voor zich. Kijken jullie mee?

Maandag: aankomst in Billund Denemarken

Het is Milans verjaardag vandaag en iets voor half 5 in de ochtend rijden we onze wijk uit richting Billund Denemarken. Vanuit Gouda is het ongeveer 7,5 uur rijden. Als alles meezit komen we aan het begin van de middag aan in Billund. We hebben een huisje op vakantiepark Lalandia. Dit ligt letterlijk tegenover Legoland, ideaal!

We zijn in Denemarken. Helaas zit het weer niet mee. Ik baal er flink van, maar we besluiten onze vakantie er niet door te verpesten. We zijn hier nu eenmaal en we gaan er hoe dan ook een heerlijke week van maken!

Aan het begin van de middag komen we aan bij Lalandia. Het is even zoeken waar de receptie zit. We rijden de parkeerplaats op en zien een enorm groot, grijs gebouw waar ‘Lalandia’ op staat. Er staat echter nergens een bordje waarop te zien is waar de receptie zit. We besluiten het gebouw in te lopen en daar is inderdaad de receptie. We melden ons en worden echt ontzettend vriendelijk te woord gestaan. Ons huisje is nog niet klaar (hadden we al verwacht, want we waren vroeg), maar we krijgen onze polsbandjes al, krijgen alle uitleg en Milan krijgt een enorme doos LEGO. Wat een mooi verjaardagscadeau!

Praktisch wanneer je incheckt bij Lalandia Billund Denemarken

 • Bij aankomst betaal je apart een voorschot voor stroom en water. Het is handig dit te doen met een creditcard. Ons voorschot was rond de €70,-
 • Ieder gezinslid krijgt een polsbandje met een soort chip erin. Hiermee kun je de voordeur van het huisje openen en op slot doen. Ook kun je met dit bandje gratis en onbeperkt het zwembad en Monky Tonky land in. Beiden zijn aanraders!
 • Wij hebben vooraf een resortpas aangeschaft via TUI (waar we de reis hebben geboekt bij onze reisagent Mirjam). Een resortpas is niet goedkoop: €89,- per persoon. Toch hebben we dit wel gedaan, want hiermee kunnen we onbeperkt Legoland en Givskud Zoo in en uit. Dit doe je dan ook weer met het polsbandje.
 • Lalandia is groot en ons huisje lag vrij ver van de receptie, het hoofdgebouw en Legoland af. Vanwege het slechte weer gebruikten we de auto om daarheen te gaan. Hiervoor hebben we een parkeerkaart gekocht voor de hele week. Deze kostte ongeveer €17,- . Dit vonden we fijn, want deze parkeerplaats ligt tegenover Legoland. Even oversteken en je bent er. De kosten voor de parkeerkaart heb je er zo uit.
 • Het polsbandje is op de dag van vertrek nog te gebruiken. Wil je nog een laatste keer Legoland in, dan kan dat gewoon!
 • Terwijl we wachtten tot ons huisje klaar was, liepen we door het enorme gebouw van Lalandia. Wat is dit gaaf! Je kunt hier spelen, een terrasje pakken, winkelen, midgetgolfen, bowlen, spellen spelen, schaatsen etc. We reserveerden hier ook een tafeltje bij het Italiaanse buffet voor de avond. Je krijgt vervolgens keurig een sms’je met de bevestiging.

Alles is hier ontzettend goed geregeld!

Rond 15.00 uur is ons huisje klaar en rijden we erheen. We hebben een 4-kamerbungalow, Type Design +6. Dit is een ruim en modern huisje. Het huisje is strak ingericht, de bedden zijn goed en het huisje is schoon. Vooral dat laatste vind ik belangrijk. Ook heeft het huisje een wasmachine, een droger en zelfs een jacuzzi!

Nadat we snel onze spullen hebben uitgepakt, besluiten we lekker naar Legoland te gaan. We eten pas om 18.15 uur dus hebben alle tijd. Halloween is een dingetje in Denemarken, we zien het overal, ook in Legoland. Wat is dit toch een gaaf park!

Om 18.15 uur is het tijd om te eten in het hoofdgebouw. Zeg nou zelf, dit is toch gaaf?! In ditzelfde gebouw zit een supermarkt. Hier doen we wat boodschappen voor het ontbijt morgen. Daarna gaan we lekker naar het huisje.

Dinsdag: op safari in Givskud Zoo

Vandaag gaan we op safari in Givskud Zoo. Net als in Beekse Bergen kun je hier met de auto op safari tussen de dieren. Zo kom je enorm dicht bij de leeuwen. De dierentuin is ruim opgezet, erg mooi en de medewerkers zijn er heel erg vriendelijk. We kunnen gratis naar binnen met het polsbandje en betalen geen parkeerkosten. Er wordt gevraagd waar we vandaan komen en we krijgen een kaart in het Nederlands.

Ga je met de auto op safari, dan zijn er tussendoor punten waar je de auto kunt parkeren en lopend dieren kunt bekijken. De dierentuin heeft ook een mooi dinopark. Tip: neem regenlaarzen mee voor de kinderen.

Ook hier kun je niet om Halloween heen haha. ?

Na de dierentuin doen we wat boodschappen in Billund die we vervolgens eerst naar ons huisje brengen. Daarna gaan we gewoon nog een keer naar Legoland! Dit keer bezoeken we een ander deel van het park.

Dit keer gaan we naar Sealife, gaan we naar de Ninjago Ride en lopen we nog lekker rond voor het weer hard begint te regenen.

We eten in het huisje en even later valt Floris hard op de vloer terwijl hij zijn Duplo helikopter in zijn handen heeft. De propeller komt in zijn oog. Gelukkig valt het mee, maar rood en dit wordt het wel. Om het leed wat te verzachten halen we een ijsje in het hoofdgebouw en lopen we daar nog een rondje. Er is daar zoveel te zien en te doen! Gelukkig gaat het al snel beter met Floris en is ‘ie weer vrolijk.

Woensdag: een bezoek aan het LEGO House

Vandaag staat er een bezoek gepland aan het LEGO House in Billund. Hier hebben we van tevoren al kaarten voor gereserveerd. Dit hebben we thuis gedaan en kon alleen met een creditcard. Althans, we konden niet met Ideal betalen. Het is geen goedkoop uitje (rond de €150,- voor vier personen), maar zeker de moeite waard als je in Billund bent. Het LEGO House staat tegenover de oorspronkelijke werkplaats en het huis/kantoor van Ole Kirk Christiansen: de bedenker en oprichter van LEGO.

Als je binnenkomt in het LEGO House, stap je in een heel andere wereld. Waar het buiten rustig en grijs was, was het binnen licht, kleurrijk, druk en vrolijk. Voor je je onderdompelt in de wereld van LEGO moet je je natuurlijk wel even aanmelden. Dit hoeft niet via een kassa. In de hal staan computers waar je jezelf aan kunt melden. Je krijgt vervolgens meteen de polsbandjes waarmee je de poortjes door kunt.

Tip: in de hal en voor de LEGO shop heb je geen toegangsbewijs nodig. Wil je verder het LEGO House in, dan moet je wel toegangsbewijzen (dus polsbandjes) hebben.

Centraal in het LEGO House staat deze enorme boom. Uiteraard gebouwd met de kleine steentjes. In de stam van de boom vind je onder andere de houten eend waar het allemaal mee begon voor LEGO. In de “bladeren” vind je allerlei taferelen. Je raakt hier al niet uitgekeken.

De originele houten eend vind je in het geschiedenis gedeelte. 

In de hal is ook veel aandacht voor de bedenkers van LEGO: Ole, zijn zoon Godtfred en kleinzoon Kjeld. Vandaag de dag is LEGO nog steeds in handen van de familie.

We keken onze ogen uit in de hal en dan waren we nog maar net binnen. De rest moest nog komen.

We beginnen in het geschiedenis gedeelte, heel erg interessant en leuk! Dit gedeelte bevindt zich in de “kelder”. Daarna gaan we richting de tweede verdieping. Er is een lift en buggy’s en kinderwagens zijn welkom.

De uren erna vermaken we ons prima. We bouwen en kijken onze ogen uit. We lopen de verschillende zones in en overal is wel iets te zien en te doen.

En we maken heel veel foto’s zoals deze ?. In totaal zijn we ongeveer vier uur in het LEGO House. Nogmaals, echt de moeite waard!

Als we terug lopen naar de auto lopen we langs de werkplaats waar het ooit allemaal begon. Milan vind deze geschiedenis heel erg interessant en er is een heel leuk filmpje (deel ik onderaan het artikel) waarin deze wordt uitgelegd. We herkennen heel veel uit dat filmpje, bijzonder!

Deze week moet niks en mag alles, dus rijden we nog even naar Givskud Zoo voor de safari. Met de resortpas kun je zo naar binnen rijden.

Omdat alle restaurants van Lalandia vol zitten, besluiten we eten af te halen en mee te nemen naar het huisje. Omdat we nog even moeten wachten besluiten we de tijd te doden door te gaan mijnen en stenen te zoeken.

Donderdag: een laatste keer naar Legoland en eten bij Mini Chef

Vandaag is onze laatste dag in Billund en we willen alles uit deze dag halen. We gaan eerst zwemmen in het Aquadome van Lalandia. Hier heb ik geen foto’s gemaakt.

Wel zijn we vroeg en lopen we door het hoofdgebouw van Lalandia. Omdat er nauwelijks mensen lopen kan ik nog wat foto’s maken van hoe het eruitziet.

Na het zwemmen en douchen gaan we terug naar ons huisje voor de lunch. Na de lunch besluiten we het graf te bezoeken van Ole Kirk Christiansen. Dat is maar 10 minuten rijden van Billund. Misschien niet het leukste uitje, maar aangezien we deze week zoveel bezig zijn met de geschiedenis van LEGO, hoort dit er misschien wel een beetje bij.

Daarna rijden we door naar Legoland en bekijken we alles wat we nog niet hebben gezien:

Hierna hebben we echt alles gezien, wat een mooi park is dit!

En oké, we doen nog één keer de safari in Givskud Zoo.

Om 17. 15 uur moeten we echter weer in Billund zijn. We gaan nog één keer naar het Legohouse. Niet om alles weer te bekijken, maar om te eten bij Mini Chef. Gisteren zat het vol, maar gelukkig konden we nog reserveren voor vanavond. Het perfecte uitje om de vakantie mee af te sluiten.

Bij Mini Chef bouw je je eigen bestelling. De mini figures van LEGO kunnen immers geen tafels bedienen en ze verstaan je ook niet. De taal van LEGO blokjes spreken ze wel. Je kunt je bestelling bouwen en invoeren in de computer op de tafel. Vervolgens gaan de mini figures aan de slag ? en niet veel later komt je bestelling (uiteraard in LEGO doos) van de machine afgerold. Filmpjes hiervan vind je op mijn Instagram account, hier heb ik op mijn profiel de Insta Stories opgeslagen met de naam Billund 2021.

Het eten ziet er misschien niet zo lekker uit op de foto, maar dat was het zeker wel!

En dat was onze laatste avond…

Vrijdag: terug naar huis

Rond 8.00 uur ’s morgens willen we uitchecken, maar er is nog niemand bij de receptie. Achteraf blijkt dat je om 10.00 uur automatisch wordt uitgecheckt. De polsbandjes mag je houden en zijn nog de hele dag geldig. Als je nog naar Legoland zou willen, dan kan dat gewoon.

Aan het begin van de week vertelde ik dat we een voorschot moesten betalen voor stroom- en waterverbruik. Na 10.00 uur kreeg ik per mail de rekening. We moesten ongeveer €35,- betalen. Omdat we met de creditcard een voorschot hadden betaald van ongeveer €70,- kon dit makkelijk verrekend worden. Dat voorschot wordt gereserveerd en later wordt het daadwerkelijke bedrag afgeschreven.

Na ruim 8,5 uur rijden (we hadden last van slecht weer en files) komen we aan het einde van de middag thuis.

We hebben echt een topvakantie gehad!

Praktische informatie:

 • We logeerden dus op het vakantiepark Lalandia, alle praktische info over het inchecken heb je hierboven al kunnen lezen;
 • Een resortpas is aan te raden zodat je Legoland en de dierentuin meerdere keren kunt bezoeken;
 • Denemarken is een duur land, hou daar rekening mee en calculeer dat in;
 • In Denemarken betaal je met Deense kronen in plaats van Euro’s. Wij hebben geen contant geld gepind, maar alles betaald met onze pinpas. Mocht je contant geld nodig hebben, dan kun je dat pinnen in het hoofdgebouw van Lalandia;
 • De restaurants op Lalandia zitten snel voor. Reserveren is dus wel handig;
 • Dat geldt ook voor eten bij Mini Chef. Dat is echt een belevenis, maar daar denken meer mensen zo over;
 • Wij hebben onze reis geboekt via “onze” reisagent Mirjam den Broeder van TUI. Dit is de derde vakantie die we via haar boeken en we hebben nergens omkijken naar, want Mirjam regelt het. Op de dag van vertrek stuurt ze nog een appje en bij thuiskomst lag er een kaartje op de mat. Hoe leuk is dat?! Extra fijn: je betaalt niets extra’s voor een reisagent als Mirjam. Woon je (in de buurt van) Gouda, dan kan ik Mirjam echt van harte aanbevelen! Hier vind je meer informatie.

Niets van deze vakantie is gesponsord, dat geldt ook voor vermeldingen.

Het was geen goedkope vakantie, maar wel eentje die we niet zullen vergeten. Het was de moeite waard en wat hadden we het fijn met zijn viertjes.

Zijn jullie weleens in Billund geweest?

Tot slot: het filmpje over LEGO

Een heel leuk en leerzaam filmpje met de boodschap dat de aanhouder wint. In Billund komt alles uit dit filmpje samen.

 

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Christine
  25 oktober 2021 / 06:03

  Nog van harte gefeliciteerd met de jongens en wat een fantastische manier om hun verjaardagen zo te vieren!! Met een legofan schoonvader, man en oudste dochter die in november graag de L.E. Titanic willen kopen weet ik wel zeker dat zo’n vakantie hier in huis ook met gejuich gaat worden ontvangen!
  Het klinkt zo ver weg, maar vanuit ons Gouda gezien rijdt je dezelfde afstand ook naar Zwitserland en valt het dan allemaal eigenlijk wel weer mee ? al zouden wij het denk ik wel in tweeën opknippen.
  Dat filmpje met de levensloop/onstaansgeschiedenis van LEGO is echt super tof, hè? Hier in huis ook al vaak bekeken ?? wist niet dat er ook een zoo bij was, ook echt een aanrader zo te zien! Waren jullie nog veel in het speelgebeuren, Monky Tonky land?
  En ben je van deze vakantie ook nog een beetje opgeladen hoop ik? Ik wens je weer veel werkplezier én nagenieten toe voor de komende week!

 2. Anja
  26 oktober 2021 / 12:23

  Wat een leuk verslag van een heerlijke vakantie! En wat een ontzettend leuk filmpje over het verhaal van Lego. Ik ben zelf in járen geleden (op mijn 18e geloof ik) in Legoland geweest, toen was het nog niet zo uitgebreid als nu. Wie weet gaan we over een paar jaar zelf een keertje met ons zoontje. Ben benieuwd of hij Lego leuk gaat vinden. Stiekem hoop ik dat wel een beetje, haha.