Home + Van een koophuis naar een huurhuis, bevalt het?

Van een koophuis naar een huurhuis, bevalt het?

Twee maanden geleden kregen we de sleutel van ons nieuwe huis en een week later gingen we al over. Dat kon zo snel omdat we van een koophuis verhuisden naar een gloednieuw huurhuis. We hoefden dus niet veel te doen in dat huis omdat we de eerste bewoners zijn. Aan het huis zelf hoefden we niet te wennen, maar ik moest wel erg wennen aan het idee om in een huurhuis te wonen. Werd het niet gezien als een enorme stap terug? Wat zouden mensen denken? Wij weten natuurlijk heel goed met welk idee we dit hebben gedaan, maar een ander weet dat niet en ik voelde in het begin heel erg de behoefte het uit te leggen. Het klinkt misschien stom, maar het was echt een ego dingetje.

Waarom eigenlijk van een koophuis naar een huurhuis?

Ik heb er al eerder over geschreven, maar krijg de vraag nog regelmatig, dus daarom nog even een terugblik: ik speelde al een tijdje met de gedachte om te verhuizen en een nieuw huis te kopen, maar Patrick wilde echt niet weg uit ons oude huis. Hier hebben we best de nodige discussies over gehad. Gedurende de eerste lockdown werd het echter ook voor Patrick duidelijk dat het huis echt te klein werd voor ons vieren en ik een goede werkplek nodig had. Daarnaast hadden de jongens ook meer ruimte nodig om te kunnen spelen. We groeiden als het ware uit het huis en dat werd nu in één klap duidelijk.

We zijn toen naar de Hypotheker geweest en konden een mooi bedrag aan hypotheek krijgen. Ondanks de overwaarde die we hadden op ons oude huis waren de banken toch voorzichtig vanwege corona en we hadden geen enorme spaarpot meer omdat we bijvoorbeeld net een schuur hadden laten bouwen bij het oude huis. Overwaarde klinkt mooi op papier, maar je moet het wel zien te krijgen en de gevolgen van corona op de economie waren nog onduidelijk. Een nieuw huis kopen was een risico en de banken moesten het maar aandurven.

Tip: met deze rekentool kun je zelf online uitrekenen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. 

Ondertussen zijn de huizenprijzen ‘Sky High’ gegaan en dan moet er ook nog flink worden overgeboden, zeker hier in de Randstad. Dat wilden we niet, want alles wat we nu zouden kopen zouden we simpelweg te duur kopen en het is nog maar de vraag of je dat er ooit weer voor terug krijgt. En dan was de kans ook nog groot dat we ook weer moesten klussen etc. Dat betekende nog meer kosten en we waren het klussen nu ook wel even beu.

We hadden ook kunnen wachten met verhuizen, maar dat ging echt niet meer en in het oude huis moest ook nog geklust worden. Prima, maar daar kregen we geen extra ruimte van en zouden we dat geld dan weer terug zien bij een verkoop? Wat nu als de economie toch in zou storten? We vonden het een groot dilemma.

Uiteindelijk reden we op een zaterdag langs het huis waar we nu woonden. Misschien was een huurhuis een optie? Dan konden we nu ons huis verkopen nu we er nog van konden profiteren (eerlijk is eerlijk), extra sparen en wachten tot de huizenprijzen gaan stabiliseren of misschien wel wat gaan dalen.

Als we dan over een paar jaar weer op zoek gaan naar een nieuw koophuis, hebben we geen stress meer van een verkoop van het oude huis en konden we op ons gemak gaan kijken zonder druk te voelen. Ook hoeven we dan ook geen tijd te overbruggen met eventuele overdrachten en voorkomen we daarmee dat we nog een aantal weken op een vakantiepark moeten bivakkeren. Daarnaast hebben we dan een goed gevulde spaarpot om over te bieden, de kosten koper te betalen en eventueel te verbouwen.

We lieten het idee bezinken en hadden het erover met de makelaar. Zij gaf aan dat steeds meer mensen dit doen en dat het helemaal geen gek idee is. Het geeft ons veel vrijheid en nu al de ruimte waar we zo naar snakten.

Inmiddels wonen we hier nu bijna twee maanden en het bevalt goed!

De voordelen van huren voor ons

Het grootste voordeel? De ruimte! Nu we meer ruimte hebben, hebben we ook meer rust in ons hoofd. Iedereen om ons heen zegt ook dat ze het vooral aan mij kunnen zien. Ik ervaar zeker minder stress nu, simpelweg omdat het in mijn hoofd nu rustiger is.

We hoeven niet meer te klussen, ook heerlijk! Alles is nieuw en we wonen in een duurzaam huis met een warmtepomp en zonnepanelen. Dat scheelt ook enorm in de vaste lasten. Het geld dat we nu besparen omdat we niet hoeven te klussen, zetten we ook op de spaarrekening.

Wat ook heel fijn is zijn de nieuwe spullen in het huis. We hebben prachtige Grohe kranen, inbouwapparatuur in de keuken, op iedere verdieping vloerverwarming, overal kunststof kozijnen en het huis is mega goed geïsoleerd. Er hoeft voorlopig niets vervangen te worden en als dat wel het geval is, nemen we contact op met de verhuurder. Ook dat geeft behoorlijk veel rust kan ik je vertellen.

Wanneer gaan we weer een huis kopen?

We willen hier ongeveer drie jaar blijven wonen en misschien zelfs wel vier jaar. Wie weet kunnen we dit huis over een paar jaar wel kopen van de verhuurder. We weten dat meer huurders dit willen dus misschien is dat wel een optie.

We nemen de tijd en weten nu al heel goed wat we wel en niet (meer) willen. De wijk bevalt ons goed, het huis ook en we hebben het naar ons zin. We kunnen nu de tijd nemen om huizen te bezichtigen en als we het huis van onze dromen vinden kunnen we dit zo opzeggen.

Het Nibud heeft ook geschreven over de voor- en nadelen van zowel kopen als huren. Dat is misschien ook wel een interessant artikel.

liefs
Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

15 Reacties

 1. 22 december 2020 / 08:01

  Waarom is de mening van andere mensen belangrijk? Het is toch jouw leven? Ik leg de meningen van andere mensen altijd naast me neer en doe gewoon wat ik zelf wil. Toen wij naar Saoedi Arabie verhuisden had ook iedereen een voiral negatieve mening. Prima, maar val me er niet mee lastig.

  • Marisca
   Auteur
   22 december 2020 / 20:07

   Dat is waar en je hebt ook gelijk, maar toch maakte ik mij er druk om. Ik ging het al invullen voor anderen en dacht echt ‘wat zullen mensen ervan vinden’? Het is geen alledaagse keus.

 2. 22 december 2020 / 08:42

  Fijn dat dit rust geeft. Een juiste keuze. En een mooie afsluiter voor 2020.

  Fijne feestdagen voor jullie en blijf gezond!

 3. Nancy
  22 december 2020 / 09:49

  Wat fijn dat jullie genieten van het nieuwe huis. Qua meningen van anderen: lekker naast je neerleggen, die zijn toch totaal niet belangrijk?? Het gaat om jullie en jullie geluk. En woon je gewoon fijn en naar jullie wensen, dan blijf je lekker zitten! Fijne feestdagen!!!

  • Marisca
   Auteur
   22 december 2020 / 19:52

   Je hebt ook helemaal gelijk, dankjewel! Jij ook fijne feestdagen!!

 4. Youssef
  22 december 2020 / 14:28

  Hoi Marisca,

  Ik heb je verhaal gelezen, zeer interessant. Ik heb een vraagje …was dat een vrije sector of via sociale huur woningbouw…? En is het huur betaalbaar ? Aangezien dat her randstad is en nieuwe bouw….

  Met vriendekijk groet,
  Yousssef

  • Marisca
   Auteur
   22 december 2020 / 19:51

   Ha Youssef,

   Dank voor je bericht. We werken allebei fulltime dus verdienen teveel voor sociale huur. We wonen dus wel in vrije sector huur. Ik ga niet delen hoe hoog de huur is ☺️, maar het is inderdaad prijzig.

 5. 22 december 2020 / 19:32

  Wat interessant! Alleen is sparen nu natuurlijk ook niet echt handig met de lage of zelfs negatieve rente. Hoe gaan jullie daarmee om? Zelf ben ik sinds kort aan het beleggen, best spannend maar op de lange termijn denk best zinnig

  • Marisca
   Auteur
   23 december 2020 / 08:24

   Dat is een goede en terechte vraag waarop ik helaas het antwoord nog niet heb. Ik vind dit ook een lastige. Patrick zei laatst ook dat we ons zouden moeten verdiepen in beleggen, maar vind dat heel erg spannend. Hoe ben jij dan begonnen?

 6. D.Carboni
  22 december 2020 / 20:42

  Lijkt me ook moeilijk om naar een huurhuis te gaan omdat we altijd behoorlijk vrij zijn geweest. In een koopwoning.

 7. Wout
  22 december 2020 / 23:04

  Huizen zijn, gecorrigeerd voor inflatie, nu net zo duur als in 2008 op het hoogtepunt van die jaren. Alleen is de hypotheekrente van 5 naar 2% gegaan. Huizen zijn m.u.v. Amsterdam NU dus eigenlijk goedkoper dan toen…. dus substantieel zakken is er niet bij tenzij er een wereldoorlog of een pandemie komt maar dan kan je de huur ook niet betalen en kom je onder een viaduct te wonen….. je spaargeld van de overwaarde levert niks op.

  Voor elke ton hypotheek, betaal je ca. 350 pmnd en na 30 jaar niks meer. Woon je gratis, afgezien van onderhoud en eigenaarslasten. Als je over 30 jaar nog huurt, is die op zijn minst verdubbeld en gaat dóór tot je dood.

  Elk jaar huurverhoging…. bbrrrr……

  • Marisca
   Auteur
   24 december 2020 / 08:34

   Klopt helemaal wat je zegt. Het is nog even de vraag wat de economie uiteindelijk doet als gevolg van de pandemie. We verwachten zeker niet dat de huizenprijzen substantieel gaan zakken, maar we hopen op zijn minst op een stabilisatie.

   Het spaargeld van de overwaarde zal met de lage of negatieve rente inderdaad niets opleveren. Jammer, maar dat hoeft ook niet. Dit is namelijk bedoeld om straks weer in een nieuw koophuis te steken. Want zoals ik al zei, het is zeker niet de bedoeling om nog 30 jaar te huren, maar over een paar jaartjes het huis te kopen waar we oud willen worden 🙂

 8. 23 december 2020 / 10:31

  hoi,
  Is een goed besluit voor jullie situatie, mooie meerwaarde verkoop huis, nieuw huurhuis die klusvrij en dus ook kostvrij is en rust om naar iets beter uit te kijken. Vraag mij wel af op welke manier jullie de opbrengst verkoop huis tijdens die huurjaren gaan beheren?

  groet christine

  • Marisca
   Auteur
   23 december 2020 / 23:23

   Dankjewel! Dat bedrag gaan we simpelweg apart zetten. We weten eerlijk gezegd niet of dat de juiste oplossing is dus mocht je nog tips hebben?