Home + Kinderopvang: ouders voor ouders

Kinderopvang: ouders voor ouders

Kinderopvang komt in alle soorten en maten. Sommigen zijn gezegend met een oppasadresje bij familie om de hoek. Maar niet iedereen heeft die luxe. Vaak wordt er dan gekeken naar reguliere mogelijkheden zoals kinderdagverblijven, gastouders en oppassers. Echter heeft niet iedereen de mogelijkheid of de welwillendheid om daarvoor te betalen. Gelukkig is er nog een andere optie: andere ouders uit de buurt. Dit is vertrouwd én voordeliger. Maar hoe kan zo’n “samenwerking” eruit zien?

De voordelen van ouderopvang

Zoals hierboven genoemd kost kinderopvang geld. Niet iedereen kan of wil dit betalen. Door je te verenigen met andere ouders uit de buurt kun je de kosten drukken. Daarnaast worden je kinderen verzorgd door de beste oppas die er is: een andere ouder. Ook is het voor de kinderen leuk. Voor hen voelt het als een speelafspraak.

Tip: Ben je nog niet zo bekend in de buurt of ken je simpelweg niet zoveel ouders? Kijk dan eens op Oudermatch.nl. Hier kom je zo in contact met andere ouders uit de buurt om gezamenlijk de kinderopvang te regelen.

Een speelafspraak

Het passen op elkaars kinderen kan heel simpel door bijvoorbeeld het organiseren van een speelafspraakje. Dit kun je afwisselen: de ene keer bij jullie, de andere keer bij de ander. De kinderen vermaken elkaar. En dit geeft jullie moeders de kans om nog wat thuis te werken of even een boodschapje te doen.

Buitenschoolse opvang

Het is niet altijd even makkelijk om als werkende moeder je rooster af te stemmen op dat van je kind. Door samen te werken met andere ouders kun je dat gat vullen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen afspreken dat jij de kids op dinsdag uit school haalt en bij je thuis onderbrengt, en dat een andere moeder dit op donderdag doet.

Tip: Richt met andere ouders een Whatsapp groep op. Het kan namelijk voorkomen dat je in de file staat of dat je nog tot je oren in het werk zit. Je kunt een berichtje sturen en vragen of iemand je kleintje uit school mee wilt nemen.

Oppas groep

Heb je wel eens gehoord van een oppas groep? Dit is ideaal voor als je een keer een avondje uit wilt. Het principe hiervan is simpel: samen met andere ouders uit de buurt richt je een groep op. Gezamenlijk organiseer je de kinderopvang. Je past om beurten op elkaars kinderen, houdt de gepaste uren bij in een document en zorgt ervoor dat iedereen evenveel oppasuren heeft. Je bespaart hiermee de kosten op een oppas doordat je elkaar betaalt in oppasuren.

Het delen van een oppas

Ten slotte kun je met andere ouders uit de buurt een oppas delen. Dit kan bijvoorbeeld fijn zijn als je kleine spruit net geboren is. Misschien vind je het dan nog spannend om je kleintje onder te brengen bij een gastouder of kinderopvang. Dan kan een oppas aan huis dé oplossing zijn. Vaak is dit wel wat duurder. Er zijn vast andere ouders in de buurt die met hetzelfde probleem worstelen en graag de kosten van een oppas willen delen.

 

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

 

Bron afbeelding: Shutterstock

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *