Home + Je kind is ziek, wanneer wel of niet naar school?

Je kind is ziek, wanneer wel of niet naar school?

Afgelopen maandag meldde ik Milan ziek op school. Hij was van het weekend ziek geworden, leek weer wat op te knappen, maar was maandag nog steeds niet lekker waardoor we besloten hem toch nog een dagje thuis te laten. De dag erna was hij nog steeds niet zo fit, maar hij had die dag wel een toets én de kinderen mochten hun schoen zetten in de klas. Daar wilde hij natuurlijk niets van missen. Ik twijfelde enorm, maar heb hem toch naar school laten gaan. Tegen de juf zei ik dat ze uiteraard mocht bellen als het echt niet ging. Ik heb de hele dag mijn telefoon dicht in de buurt gehad, maar werd gelukkig niet gebeld. Het ging prima. Hij had een leuke dag, de toets ging goed en ze hadden met zijn allen hun schoen gezet. Ik blijf het toch lastig vinden, wanneer houd je je kind ziek thuis van school en wanneer niet?

Koorts

Wanneer Milan koorts heeft (dat wil zeggen; 38 graden of hoger), dan houd ik hem sowieso thuis. Hij kan dan even lekker bijkomen en knapt echt op als hij even niets moet. Lekker onder een plaid films kijken en een beetje rommelen op de tablet doet vaak al wonderen. Koorts kan bij kinderen ook weer snel zakken. Bij ons heeft het gelukkig nooit lang geduurd en kon hij vaak de dag erna wel weer naar school, mits zijn andere klachten dan ook weg zijn natuurlijk. Soort gaat namelijk meestal gepaard met…

Echte griep

Dan kan de koorts ook gepaard gaan met misselijkheid, spugen, buikpijn, diarree etc. In zulke gevallen houd ik hem sowieso thuis en gaat hij pas naar school als ik er echt van overtuigd ben dat het beter gaat en de klachten zijn verdwenen. Ik denk dat dit gelukkig nog maar één keer is voorgekomen en ik hem toen een dag of vier thuis heb gehouden. Eerst uitzieken voor je weer naar school gaat.

Ziek of schoolziek?

Dit vind ik altijd een lastige. Je kind hoeft namelijk niet altijd koorts te hebben om ziek te zijn en buikpijn kun je in sommige gevallen lastig beoordelen. Nu merk je vaak wel aan je kind of het écht buikpijn heeft of er wat anders aan de hand is, maar er zijn weleens momenten geweest waarop ik dat niet zo zeker wist. Ook bij doorvragen werd het me dan niet duidelijk. Omdat ik moest werken mocht hij een dagje naar opa en oma en daar knapte hij “opeens” heel erg op. Ik houd daar helemaal niet van en heb hem uitgelegd dat wij dat ook niet doen op ons werk. Je kunt je niet zomaar ziek melden. Als hij behoefte heeft aan wat rust kan hij dat ook eerlijk aangeven. Ik denk dat een baaldag een keer in het jaar niet zo erg is, mits je kind goed mee komt op school natuurlijk.

Kind ziek en jij moet werken, hoe dan?!

Dit is een vraag die veel ouders hebben en gek genoeg zitten de moeders vaker met hun handen in het haar dan vaders 😉 Wij hebben het geluk dat ze in zo’n geval naar opa en oma mogen die aan de overkant wonen. Als dat niet zou kunnen heb ik het geluk dat ik thuis kan werken mits ik die dag geen afspraken heb of deze kan verzetten of over kan dragen. Maar ik heb dan ook een kantoorbaan. Het wordt lastiger als je bijvoorbeeld in de zorg werkt, in een winkel of bijvoorbeeld voor de klas staat. Last minute vervanging zoeken is dan niet eenvoudig. Je hebt natuurlijk recht op zorgverlof, maar mijn advies is om het hier eens een keer over te hebben met je leidinggevende en te vragen wat wenselijk is in zo’n geval. Hoe kunnen jullie het dan met elkaar oplossen? Het is dan immers voor allebei vervelend.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie dit dan doen. Laat het weten in de comments hieronder, want misschien kunnen we zo weer andere moeders helpen.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. 30 november 2019 / 17:08

  Ik kan gelukkig een beroep op mijn moeder doen, en eerder ook wel op mijn vader. Die wonen allebei in de buurt en waren flexibel met oppas toen ik werkte (stond voor de klas) en ook wel als er eentje ziek is of we allemaal geen goede nacht hebben gehad. Mijn oudste zoon zit in groep 1 en ik merk dat hij nog wel eens een extra dag weekend nodig heeft om te herstellen van school en de prikkels die hij binnenkrijgt. Dan zit ik met een kind thuis dat ik echt niet wakker krijg en overstuur wordt, omdat hij naar school moet. Een bleek, oververmoeid kind van 4 mag wat mij betreft nog wel wat sneller thuis blijven.

 2. Christine
  30 november 2019 / 21:44

  “Je hebt natuurlijk recht op zorgverlof…”
  Uh.. welk recht, Marisca? Is dat iets per CAO afgesproken of iets ‘algemeen geldend’?
  Ik neem namelijk al jaren vakantieverlof als m’n dochter ziek ik (komt gelukkig zelden voor) en wissel dat af met mijn man (die eerst in een heel andere sector dan de mijne werkte en daar ook vakantieverlof voor opneemt). Maar nu zit ik, sinds ze naar school gaat in januari, al het hele jaar met een knoop in m’n maag: als ze maar niet ziek wordt, want ik heb nog maar zeven uur vakantieverlof over ? ..

  • 30 november 2019 / 22:25

   Oh sorry, had wat duidelijker moeten zijn. Je hebt vaak de eerste dag recht op zorgverlof. Bijvoorbeeld als je kind ziek wordt op school en er is niemand die je kind op kan halen. Wat betreft de andere dagen, dat verschilt inderdaad per cao, maar in meer bijzondere situaties kun je ook recht hebben op calamiteitenverlof. Hier staat het beter uitgelegd: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof/vraag-en-antwoord/mijn-kind-is-ziek-heb-ik-recht-op-zorgverlof

   • Christine
    1 december 2019 / 09:52

    Ben benieuwd, ga er maandag op het werk gelijk even naar kijken, want in het nieuwe jaar wordt het al een uitdaging om alle schoolvakantiedagen en studiedagen rond te krijgen met het verlof van m’n man en mij, laat staan dat ik een dag over moet houden voor ziekte! Het nadeel is ook dat ik vrijwel geen collega’s met kids heb. Wat dat betreft is het eerlijk verdeeld bij mij: jonge mensen met kinderen hebben het minimum aan vakantiedagen, ouderen zonder kinderen hebben allemaal extra leeftijdsgebonden vakantiedagen waarvan ze niet weten hoe ze het op moeten maken! Maar goed, dat staat hier even los van..