Home + Je huis verkopen in coronatijd, dat is spannender dan normaal…

Je huis verkopen in coronatijd, dat is spannender dan normaal…

Toen we in 2008 voor het eerst een huis te koop zetten brak de kredietcrisis uit. Uiteindelijk hebben we dat huis begin 2020 verkocht ?. Die verkoop verliep overigens heel voorspoedig, maar dat mag ook wel na al die jaren haha. Wat we toen niet wisten en nog helemaal niet konden vermoeden was dat we in de zomervakantie ons huidige huis te koop zouden zetten. Midden in de coronatijd en in oktober werd een tweede lockdown aangekondigd. Goede timing… Het lijkt wel alsof we in een crisis storten als wij een huis te koop zetten haha. Twee keer een huis verkopen in een jaar doet echt iets met je en ik vind het echt heel heftig, maar je huis verkopen in coronatijd maakt het allemaal nog iets spannender.

Maar de huizenmarkt is toch oververhit?

Dat is ‘ie zeker, maar de huizenmarkt is momenteel (het is vandaag, de dag dat ik dit schrijf, 20 oktober 2020) ook heel grillig. Starters wachten tot het nieuwe jaar omdat dan de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft en er is veel onzekerheid. Wat doet corona met banen en de economie en krijg je dan nog wel je hypotheek rond?

Er zijn ook praktische zaken waar je rekening mee moet houden zoals het aantal bezichtigingen op een dag. En je kunt bijvoorbeeld ook geen open huizen dag organiseren. Hierdoor loopt alles net even anders, ook in deze oververhitte huizenmarkt.

Extra spannend

De huizenmarkt is momenteel grillig volgens de makelaar, maar er zijn nog wat zaken die de verkoop spannend maken. Zo is er ook veel financiële onzekerheid. De eerste kopers trokken zich om financiële redenen terug en toen we daarna een bod van enthousiaste kopers accepteerden grapte ik nog dat ik hoopte dat ze niet in de horeca werkten en wat bleek; één van de kopers werkte in de horeca. Echt iets voor ons dachten we nog. Dat is niet vervelend bedoeld naar de kopers, maar als je denkt dat alles in kannen en kruiken is, blijkt het toch weer spannend te worden. Als de financiering niet rond komt zijn we ruim 1,5 maand kostbare tijd kwijt en kunnen we wederom opnieuw beginnen. Dat zou echt een flinke klap zijn. Tegelijkertijd zegt het helemaal niets, want we kennen hun financiële situatie niet.

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we nog midden in de drie dagen bedenktijd en is het nog niet eens zeker of de financiering rond komt. We hebben echter wel goede hoop. Er is inmiddels wat contact met de kopers en we hebben een positieve indruk van ze gekregen. Ze houden nu al net zoveel van het huis als wij, dan moet het toch wel goed komen?

Je huis verkopen in coronatijd is denk ik spannender dan normaal. Althans, dat vinden wij wel.

Uitstel

Iets anders waar we rekening mee moeten houden; de kopers kunnen uitstel vragen om de financiering rond te krijgen. De makelaar gaf namelijk aan dat de banken het heel erg druk hebben en vanwege corona minder capaciteit hebben om alle hypotheekaanvragen te verwerken. Dat betekent dat de kans heel groot is dat ze de financiering nog niet rond hebben als de termijn is verstreken. Zij kunnen dan nog uitstel aanvragen. Het is aan ons of we daarmee akkoord gaan of niet. Maar doe je dat niet, begin je sowieso weer opnieuw. Dan leef je weken naar een datum toe en dan wordt die weer naar achteren geschoven. Zucht… 

Onzekerheid

Onzekerheid is wat de klok slaat. Op het moment dat we besloten te verhuizen zag alles er redelijk rooskleurig uit. De horeca was open, het aantal besmettingen liep fors terug en de huizen vlogen als warme broodjes over de toonbank. We hebben het jaren geleden al meegemaakt, maar het is bizar hoe snel alles kan veranderen. De wereld ziet er opeens weer heel anders uit.

Het is spannend en je moet er tegen kunnen…. Ik ben dit jaar echter vijf jaar ouder geworden denk ik 😉 

Hoe de verkoop verloopt lees je in mijn dagboek als alles rond is, of niet ? Deze heb ik de afgelopen maanden bijgehouden en bestaat uit een aantal delen. Alles verloopt in ieder geval niet gemakkelijk. Dit dagboek was en is mijn uitlaatklep en deel ik dus later met jullie.

De vereniging Eigen Huis krijgt ook veel vragen over huizen verkopen in deze coronatijd. Hier vind je de veelgestelde vragen.

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *