Home + Je blog promoten, hoe doe je dat?

Je blog promoten, hoe doe je dat?

Je hebt een blog, de lay-out ziet er leuk uit, je bent trouw aan het bloggen over interessante onderwerpen, zet je blogpost op Twitter, misschien ook wel op Facebook en dan? Je doet de laptop aan, klikt op de statistieken en tja, die vallen je eerlijk gezegd toch een beetje tegen. Je wilt je blog promoten, maar hoe doe je dat dan?

Voordat je verder leest, verwacht geen klip en klaar antwoord, want ook ik ben nog altijd met die vraag bezig. Daarnaast, ook al zou je honderden (of misschien wel duizenden) bezoekers per dag hebben, dan nog moet je je best blijven doen om maar in de picture te blijven bij je lezers en nieuwe lezers. Blogs schieten namelijk, net als webshops, als paddenstoelen uit de grond.

Oké goed, dat weten we, maar wat doe jij om je blog te promoten? Heb je daar weleens écht over nagedacht? Soms ligt het namelijk erg voor de hand wat je kan doen om je blog te promoten, maar maak je er ook al gebruik van? Juist de voor de hand liggende oplossingen kunnen vaak het verschil maken.

Hieronder een overzicht van wat ik doe om mijn blog te promoten

 • SEO check voor publicatie. Ik heb een WordPress blog en gebruik hiervoor plug-in Yoast. Deze plug-in geeft door middel van een stoplicht systeem een SEO check. Bij groen kan je de blog publiceren. Zo niet, dan zie je de verbeterpunten.
 • Zodra een blogpost is gepubliceerd, gaat er meteen een tweet uit met de titel van de post en de link. Daarbij vermeld ik dat het om een nieuwe blogpost gaat. Dit gaat automatisch door een ‘recept’ wat ik heb aangemaakt in ‘If this, then that’ Zie mijn blogpost hierover.
 • Mijn blog kan je ook volgen via Bloglovin. Dus zodra er een nieuwe post is gepubliceerd, kan je deze dus ook hier lezen. Volg je mij trouwens al op Bloglovin 😉
 • Delen! Ik plaats iedere post op Google+ en de posts over bijvoorbeeld social media (of deze!) plaats ik ook op LinkedIn. Verder deel ik privé posts op mijn privé Facebook pagina en verder heb ik sinds kort een Facebook pagina voor de blog.  Daarnaast deel je je blog vaker op Twitter en als een bepaald onderwerp, waar jij een tijd geleden al over hebt geschreven, weer actueel is deel je deze nog een keer.
 • Reageer op andere blogs en retweet ook eens wat van een ander. De kans is groot dat jouw tweet ook eerder geretweet wordt. Zeker binnen Twitter is het geven en nemen en niet alleen maar zenden!
 • Schrijf eens een gastblog voor een ander of laat zelf eens een gastblogger aan het woord. De meningen zijn erover verdeeld, maar ik zie voordelen. De onderwerpen van de gastblogger moeten wel passen bij de eigenaar van de blog en zijn/haar onderwerpen, maar het kan wel degelijk meer lezers opleveren.
 • Wees positief! Lijkt een inkoppertje, maar wees niet al te pessimistisch. Het moet wel leuk blijven om je post te lezen. Kritisch kan wel, maar dat is weer wat anders
 • Wees duidelijk over wat de lezer van jou kan verwachten. Verwachten ze kantklossen en ze krijgen bijvoorbeeld insecten, dan weet je dat je iets niet goed doet 😉
 • Schrijf consequent. Als een lezer op jouw blog terecht komt en ze zien dat je laatste post dateert uit september 2013, is het niet aantrekkelijk om je te volgen. Daarbij is Google gek op actieve websites, dus wees dan ook lekker actief, want dat kan winst opleveren.
 • Inspiratieloos? Surf eens een rondje op het www en je hebt zo weer genoeg inspiratie. Vraag ook eens op Twitter of in je omgeving of men nog vragen aan je heeft. In een nieuwe post kan jij daar antwoord op geven.
 • Verstuur je een nieuwsbrief? Zet daar de link naar je blog in net als in de handtekening in je mail. Dat wordt nog weleens vergeten. En let ook eens op je visitekaartjes.
 • Ga naar blogger evenementen of workshops. Zoek het maar eens op Google, je steekt er altijd wat van op én je ontmoet collega bloggers. Zelf het tijdschrift Grazia organiseert ieder jaar een blogger evenement.
 • Last but not least, doe mee met wedstrijden, geef je op voor interviews etc. Is er een blogwedstrijd? Schrijf je in! Wordt er een blogger gevraagd voor een interview? Geef je op! Kortom, zit er bovenop en zet jezelf (dus jouw blog) in de kijker.

En weetje, dé gouden tip is er niet. Als deze er was ging de ene helft van het land wel bloggen en de andere helft deed niets anders dan deze blogs lezen. Daarnaast ligt het eraan wat jouw doel is. Neem je genoegen met 20 á 30 lezers per dag en vind je het gewoon fijn dingen van je af te schrijven, prima! Wil jij er minimaal 1000 per dag? Ook prima! Maar in beide gevallen moet je deze lezers wel zien te bereiken.

Ik hoop dat je wat aan deze post hebt gehad. Misschien heb je zelf wel een goede tip? Plaats deze dan hieronder.

Kunnen we ook organiseren!

Kunnen we ook organiseren!

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Reacties

 1. 18 februari 2015 / 16:05

  Wat een leuk artikel! En erg veel handige tips.
  Waar kan je deelnemen aan blogwedstijden etc ? Dit lijkt me namelijk erg leuk.

  • 18 februari 2015 / 19:46

   Dankjewel Debbie! Blogwedstrijden zou ik nu zo snel niet weten, maar misschien kan Google je een handje helpen? Blog is al iets ouder, vandaar…

 2. 25 februari 2015 / 11:13

  Ik ben net begonnen met mijn blog/website en ik vind deze tips erg handig! Bedankt, ik ga ermee aan de slag! 🙂

 3. 15 december 2016 / 12:06

  Misschien nog een leuke tip om meer bekendheid te krijgen als mama blogger: maak je eigen serie op Droppies. Dit is een verzameling van allemaal handige video’s die over baby’s en kinderen gaan. Ook kun je series maken waar meerdere video’s inzitten voor een compleet overzicht!