Home + Huisregels voor Internet en tv kijken

Huisregels voor Internet en tv kijken

Heel eerlijk? Ik zou zelf nog geen halve dag kunnen zonder internet. Logisch, want het is mijn werk, maar daarnaast is het voor mij ook de ultieme ontspanning. Heerlijk met de iPad op de bank een beetje scrollen, lezen en inspiratie opdoen. En wat dacht je van Netflix? Het is dus niet alleen Internet, ik moet eerlijk bekennen dat de tv hier ook wel regelmatig aan staat. Overdag niet en in de weekenden beperken we het wel, maar het kan beter. Dus ook voor de kinderen, want ook bij hen (en Milan natuurlijk vooral) sluipt het vele gebruik erin.

Tijd voor huisregels!

We maken allemaal goed gebruik van ons Alles in 1 pakket maar het is tijd om regels te stellen. De tablet pakken wordt een gewoonte, maar dat is geen goede gewoonte. We hebben nu de regel dat hij hem nog maar twee uur per dag mag. Dat lijkt veel, maar het zit zo; stel dat hij om 15.00 uur de tablet pakt, dan heeft hij hem tot 16.00 uur. Hij zit er nooit een heel uur op en gaat ondertussen nog van alles doen. Dat is prima, graag zelfs, maar dat gaat allemaal van zijn uur af. ’s Morgens pakt hij hem ook, dat is zijn manier van rustig de dag starten. Ondertussen ontbijten we (aan tafel en zonder tablet uiteraard), moeten we ons aankleden etc. Dat gaat allemaal van dat uur af, dus in de praktijk heeft hij hem hooguit een half uur.

Toch werkt deze aanpak heel goed, want in zijn beleving heeft hij hem toch een heel uur 😉

Regels voor de tv

’s Morgens kijken we het nieuws. Ik vind het belangrijk om te weten wat er in de wereld is gebeurd en wil dat ook de kinderen leren. Leuk of niet, we ontwijken het niet. Na het ontbijt gaat hij over op NPO 3 en wordt er gekeken naar Sesamstraat etc.

Na school mag de tv nog even aan, maar daarna gaat hij uit en wordt er geen kindertelevisie meer gekeken. Daar zijn we streng in, Milan weet niet beter dus het is ook geen punt van discussie, net als de uren met de tablet.

Zelf het goede voorbeeld geven

Ik werk natuurlijk al veel en blog daarnaast ook dagelijks en regelmatig meerdere keren per dag. Ik zit dus veel achter de laptop en probeer dat ook te beperken. Ik moet immers wel het goede voorbeeld geven. Op mijn werk zien ze het niet, maar thuis wel. Ik blog daarom ook op bepaalde dagen en als de jongens op bed liggen. Zo zien ze er zo weinig mogelijk van. Milan weet overigens wel heel goed dat dit ook werk is en snapt het verschil tussen werk en een online spelletje doen. Al doe ik dat laatste overigens nooit. Vind er niets aan en heb er al helemaal geen tijd voor haha.

Kan het beter?

Natuurlijk kan het beter, maar ik ben nog een beetje zoekende op welke manier. Voor nu is het begin er en zijn we ons er allemaal bewust van. We willen hem ook niet weg houden van schermen, want het is er nu eenmaal, het is de toekomst en hij moet er ook handig mee worden (’21th century skills’ noemen ze dat en die bezit hij wel haha). Het gaat om de balans.

Hoe doen jullie dit thuis? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

Bron afbeelding: Shutterstock

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. 17 mei 2018 / 20:04

    Ik struggle hier heel erg mee. Doordat ik vaak zelf op de ipad zit willen de kinderen ook het recht hebben om meer op internet te zitten. Het is erg moeilijk tegenwoordig, alles gaat via internet