Home + Je huis verhuren, hoe hebben wij dat gedaan?

Je huis verhuren, hoe hebben wij dat gedaan?

Eind december hebben wij ons appartement weer verhuurd voor twee jaar en daar krijg ik best wel wat vragen over. Niet alleen over het waarom, maar ook de vraag hoe dat dan werkt. Hoe kun je namelijk je huis verhuren? Ik zal jullie vandaag uitleggen hoe wij dat hebben gedaan.

Waarom verhuur je je huis?

Laat ik daar maar eens mee beginnen, want het is namelijk niet zo dat we dachten gemakkelijk geld te verdienen. Het appartement waarom het gaat hebben we in 2006 gekocht. Ik was toen 20 en kocht mijn eerste huis. Ik vond mezelf heel tof dat we zo’n gaaf en groot appartement kochten op die leeftijd. De huizen vlogen als zoete broodjes over de toonbank en we hebben zelfs binnen dag moeten beslissen of we het namen, want er waren nog veel meer kapers op de kust. We kochten dat huis en gingen er voor het eerst samenwonen.

Na twee jaar kregen we de kans het huis van mijn ouders te kopen. Een huis dat we graag wilden “hebben”. We waagden de gok en hadden natuurlijk wel ingecalculeerd dat we even met dubbele lasten zouden zitten. We rekenden maximaal een half jaar hiervoor. De huizenmarkt was nog steeds goed en het langste wat in die twee jaar bij ons in de straat te koop stond was zes weken. Kortom, met een half jaar zaten we nog heel ruim.

Om een lang verhaal kort te maken, toen we het nieuwe huis hadden gekocht stortte de huizenmarkt in en uiteindelijk zaten we veel langer dan een half jaar met dubbele lasten. Uiteindelijk besloten we ons huis te verhuren. Dit doen we nog steeds. De huizenmarkt trekt weer aan, maar de huidige waarde komt nog lang niet in de buurt van het bedrag waarvoor we het destijds hebben gekocht. Die restschuld kunnen we niet meer mee financieren in de huidige hypotheek en zo’n flink bedrag kunnen en willen we niet lenen. Kortom, het is of verhuren of de dubbele lasten betalen.

Verder kan het ook zijn dat je een tijdje op reis gaat en daarom je huis wilt verhuren. Of misschien ga je wel samenwonen in een andere stad en wil je niet zomaar je eigen huis opgeven. Er zijn natuurlijk meerdere redenen om je huis te verhuren.

Hoe verhuur je je huis?

Een huis verhuren is niet zo moeilijk als je misschien zou denken, maar je moet het wel goed doen. Zo hebben wij een makelaar in de arm genomen die de contracten verzorgt. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat er een inkomenscheck wordt gedaan en dat het contract juridisch klopt. Ook verzorgen zij de eindinspectie wanneer er een huurder uit gaat. Dat is heel erg fijn!

Verder moet je ook toestemming hebben van je hypotheekverstrekker en je inkomsten uit de verhuur opgeven bij de Belastingaangifte. Logisch ook.

Ons huis hebben we vervolgens flink gepromoot en we hadden altijd snel nieuwe huurders. Dat was overigens ook altijd weer spannend, want ga je wel op tijd een nieuwe huurder vinden? We hebben ook weleens een open huis georganiseerd en daar kwamen heel veel kijkers op af en uiteindelijk hebben we het ook aan één van hen verhuurd.

Iedere keer dus weer een opluchting, want we willen het niet tijdelijk verhuren, maar juist voor langere tijd. Anders blijven we aan de gang én moet er iedere keer weer een nieuw contract worden gemaakt.

Ons huis staat niet in een grote, gewilde stad als Amsterdam, maar gelukkig was de vraag om een huurappartement op onze locatie wel heel groot.

Ik zou overigens wel heel graag in Amsterdam willen wonen, maar helaas denken Patrick en Milan daar anders over. Mocht je zelf nu je huis in Amsterdam willen verhuren of misschien zoek je wel een huurhuis in Amsterdam, dan zou ik zeker deze site eens bezoeken.

Heb jij weleens een huurhuis via een website aangeboden of verhuurd? Misschien wel tijdens de vakantie? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. Christine
  1 februari 2018 / 13:22

  Leuk om te lezen!
  Je hintte er wel eens eerder naar dat je twee huizen hebt, maar met het verhaal erachter verklaard het zich nu een stuk beter ? En daar zit je dicht bij het station, kan me voorstellen dat dat ook fijn is voor mensen die in hun vrije tijd van onze mooie stad willen genieten maar in een andere stad werken.. mijn man heeft aan het begin van z’n carrière nog in die straat gewerkt en reisde elke dag met de trein naar Rotterdam, prima te doen!
  Zelf sprongen wij in op het dieptepunt van de crisis waardoor we met ons budget een eengezinswoning konden kopen ipv een appartement. Ik kwam uit de huur waarin het meisje waarmee ik het appartement deelde er bleef wonen en een nieuw huisgenootje zocht en mijn man kwam vanuit z’n ouderlijk huis, dus we hoefden zelf niets kwijt te raken! Besef me nog elke dag hoeveel geluk we ermee hebben gehad..

  • 3 februari 2018 / 10:49

   Ja klopt, ik heb het weleens eerder verteld, maar dat is alweer even geleden. Het was inderdaad een hele fijne en centrale plek om te wonen.Jullie hebben destijds inderdaad veel geluk gehad, wij hadden eigenlijk ook nog even moeten wachten, maar als je alles van tevoren weet… 😉

 2. Athalia
  1 februari 2018 / 19:48

  Dan hebben jullie een flexibele hypotheekverstrekker! Wij mochten het absoluut niet. Gelukkig Wel via de gemeente in het kader van de leegstandswet. Gelukkig nu wel verkocht (na 8 jaar!!!) en kunnen financieren in de nieuwe hypotheek.

  • 3 februari 2018 / 10:44

   Wat fijn dat het uiteindelijk wel kon, wat een zorg is dat hè? Wat fijn dat jullie het huis uiteindelijk hebben verkocht.