Home + Het continurooster vs. het vijf gelijke dagen model, wat vinden wij fijner?

Het continurooster vs. het vijf gelijke dagen model, wat vinden wij fijner?

Onze oudste is de derde week op zijn nieuwe school ingegaan. De tijd gaat zo snel! Het ene moment ben je nog volop bezig met een afscheid en het volgende moment voelt de nieuwe school als normaal. Gelukkig maar, want dat betekent dat hij het er naar zijn zin heeft. Op deze nieuwe school werken ze met het ‘vijf gelijke dagen model’. Dat lijkt heel erg op een continurooster. Het verschil zit hem voor ons alleen in de woensdag. De kinderen zijn dan niet om 12.00 uur uit, maar om 14.00 uur. Net als de rest van de week.

Continurooster vs. vijf gelijke dagen model

Wij waren als ouders zijnde al heel blij met het continurooster. Geen gedoe met overblijf of heen en weer fietsen tussen de middag. Dit werd al gehanteerd toen onze oudste begon op de basisschool dus vanaf het begin wist hij niet beter. Het continurooster op die school was van 8.30 tot 14.30 uur, maar de laatste maanden kwamen de kinderen steeds later uit school. Ik moet zeggen dat ik dat wel vervelend vond, maar het was ook geen probleem.

Het vijf gelijke dagen model zegt het eigenlijk al: je kind zit dan op alle vijf de dagen dezelfde tijden op school. In dit geval is dat van 8.30 tot 14.00 uur. Ook op de woensdag!

Op de woensdag iets meer lucht

En dat laatste vind ik heel erg fijn, want dat geeft mij op de woensdag iets meer lucht. Het is de enige dag waarop ik vrij ben en die dag gebruik ik dan voor het huishouden, ik ga even de stad in om het één en ander te halen, ik plan afspraken etc. Dat lukt allemaal prima, maar je kijkt op zo’n ochtend voortdurend op de klok, omdat je weer op tijd bij school moest staan. Dat is nu wel anders!

Ik hoef die ochtend niet meer zo te haasten en dat betekent dat er ook meer qualitytime overblijft met Floris. Die eerste woensdag zijn we dan ook samen gaan lunchen op het terras. We vonden het allebei heerlijk! Eenmaal thuis, ruim ik de boodschappen op en wachten we op Milan, die we nu niet meer op hoeven te halen en met vriendjes naar huis komt.

Hij hoeft dan niet meer te eten. Meestal nog even een tussendoortje en dan rijden we weer naar de musical.

Welk type rooster vinden we fijner?

Puur voor die woensdag gaat mijn persoonlijke voorkeur naar het vijf gelijke dagen model. Het maakt onze zoon niets uit, maar het maakt de woensdag wel wat rustiger en dat is voor Floris ook fijn. Hij gaat over een paar maanden naar school dus ik geniet nog maar even van die vrije ochtenden met hem.

Welk rooster wordt gehanteerd op de school van jouw kind(eren)? Vind je dat een fijn rooster? Waarom wel of niet? Klets mee in de comments hieronder of op social media.

liefs

 

 

 

Kantoor en schoolKantoor en school

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 Reacties

 1. MarjonS
  27 mei 2021 / 06:53

  Ik werk als juf en de dagen zijn tot 14.30 en woensdag 12.30
  Prima te doen

  Onze eigen kinderen starten in het nieuwe schooljaar ook met 5 gelijke dagen van 8.30-14.00
  Voor mij, op vrije dagen, denk ik ook prettig. Geen gehaast. Zeker omdat we buiten het dorp wonen en ik altijd de kinderen moet ophalen.

 2. Sandra
  27 mei 2021 / 07:01

  Jaaaa wij juist van vijf gelijke naar woensdagmiddag weer vrij gegaan. Ik vind het zelf niks. Veel meer onrust ook bij de kinderen. Hoop snel dat ze naar vijf gelijke dagen gaan

 3. 27 mei 2021 / 07:52

  Mijn zoon is nog maar net 4 en dus zijn derde week op school. En hebben net als jullie elke dag dezelfde tijd. Maar omdat hij kleuter is hebben ze vrijdag nog vrij. Maar hij heeft nog 2 ochtenden taaltrein dus heeft de hele week vol zitten. School is elke dag tot 14.15. En de taaltrein is tot 13.00 maar daar heb ik niet echt omkijk naar dan wordt hij gehaald en gebracht met de taxi. Wat ik vooral hier fijn aan vind is dat hij niet in de middag thuis moet komen om te eten en weer terug moet naar school. Dat lijkt me zo stressvol.

 4. Claudia
  27 mei 2021 / 17:51

  Ik ben leerkracht van een groep 1 met alle startende kinderen. Wij hebben de maandag, dinsdag en donderdag continu tot 15.00 uur. De woensdag en vrijdag tot 12.15
  Voor de kleuters vind ik deze dagen tot 15.00 uur erg lang! Je merkt dat de middag veel te lang duurt en ze echt op zijn. Gelukkig kunnen ze dan op woensdag en vrijdag even bijkomen in de middag. Mijn voorkeur voor kleuters gaat uit naar een 5 dagen gelijke schooltijd!