Home + Help, Milan kan lezen en schrijven op het Internet!

Help, Milan kan lezen en schrijven op het Internet!

Milan is pas 7 geworden en kan al heel goed lezen en schrijven. Met lezen zit hij al in kern 11, hij verslindt boekjes en ook het schrijven gaat ontzettend goed. Wij zijn daar natuurlijk heel erg trots op, maar tegelijkertijd kunnen we hem dus ook niet meer beschermen voor bepaalde dingen. Dingen op kanalen als YouTube.

Hij leest een titel, het wekt zijn interesse en hij klikt het filmpje aan. Negen van de tien keer gaat dat goed, maar het gaat dus ook weleens mis. Zo keek hij filmpjes van Bassie en Adriaan en op een gegeven moment hoorde ik een carnavalsliedje van Bassie met de tekst ‘mijn auto rijdt op alcohol’. Sorry, maar ik vind dat niet grappig meer. Juist omdat alcohol en verkeer niet samen gaan. Dat was het moment waarop we beseften dat we nog beter in de gaten moeten houden waar hij naar kijkt.

Online opvoeden?

Je hoort steeds vaker de term ‘online opvoeden’ en hoewel dat eerst nog redelijk ver weg leek, is dat nu keiharde realiteit want onze grote zoon zoekt van alles op en wij willen hem beschermen voor dingen die niet geschikt zijn voor een zeven jarige. We beseffen ons wel dat we niet alles bij hem weg kunnen houden, want ook op het nieuws zien kinderen dingen die ze eigenlijk niet horen te zien, maar we moeten hem wel bewust maken van de gevaren. Maar hoe doen we dat eigenlijk?

Tips

  • We luisteren en kijken mee, maar doen dat niet opvallend. Hij moet wel weten dat we hem vertrouwen en grijpen alleen in als dat nodig is.
  • We vertellen Milan waarom we bepaalde filmpjes of websites niet oké vinden. Als je het alleen maar verbied leert hij er ook niets van.
  • Hij mag op gezette tijden op de tablet. Dat zijn ook tijden dat wij in de buurt zijn en het in de gaten kunnen houden.
  • Hij mag alleen beneden in de woonkamer op de tablet, we vinden hem nog te jong om hem dat alleen op zijn kamer te laten doen.

Internet afsluiten

Bijna iedereen heeft Internet, maar het loont wel om eens te kijken naar eventuele andere providers. Zo kun je bijvoorbeeld Internet afsluiten bij KPN. Dit hebben wij ook gedaan en we hebben nu een alles in één pakket. Niet alleen omdat we dat makkelijk vonden, maar ook om dat we bij KPN de mogelijkheid hebben bepaalde dingen te beveiligen met bijvoorbeeld een code.

We kunnen Milan niet tegen alles beschermen, maar een zevenjarige hoeft natuurlijk niet alles te zien. Laat hem nog maar even lekker kind blijven! Ze worden toch al veel te snel groot.

Letten jullie erop wat je kind online kijkt en doet? Zo ja, hoe pakken jullie dat aan? Laat het me weten in de comments hieronder.

 

 

 

mamablogger, samenwerking, samenwerken, disclaimer

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Ciska
    29 november 2017 / 09:36

    Helemaal waar een kind moet kind blijven