Home + Heb ik weleens te maken met copycats?

Heb ik weleens te maken met copycats?

Het is een vraag die ik veel krijg van mijn omgeving. En ik besloot er eens over te schrijven, want het is zo nu een dan een hot topic onder veel bloggers. Ik vind het vooral lastig, want wanneer spreek je van een copycat? Is dat pas wanneer iemand hele stukken tekst van je overneemt of spreek je al van een copycat wanneer iemand opeens over dezelfde onderwerpen schrijft als jij? Lastig, want we vissen allemaal in dezelfde vijver…

Wanneer spreek je van een copycat?

Geen idee, want ik vind het nogal een heftige term. Ik vind een copycat iemand die hele teksten, ideeën, schrijfstijl etc. van je overneemt. Iemand die zich voordoet als jou is geen copycat, maar gewoon niet goed snik 😉 Maar even serieus, het gebeurt wel en dat idee al is behoorlijk eng. Ik heb gelukkig nog niet te maken gehad met zulke extreme vormen van copycats, maar mocht dat wel voorkomen dan zou ik daar serieus werk van maken. Denk aan aangifte etc.

Maar goed, terug naar de minder extreme vorm, maar wel eentje die heel erg vervelend is. En dat heb ik wel regelmatig meegemaakt. Ik zeg er nooit wat van, maar baal er wel behoorlijk van. Ik weet natuurlijk niet of zoiets bewust gebeurt, want zoals ik eerder al zei, we vissen allemaal in dezelfde vijver van onderwerpen. Toch vind ik het in sommige gevallen wel heel toevallig.

Recente voorbeelden

Zo schrijf ik regelmatig over de Action en ik koop ook regelmatig zelf dingen die ik dan laat zien op Mamablogger. Dat loopt natuurlijk aardig op en als het gaat om interieur spulletjes maak ik regelmatig foto’s in de winkel zelf. Dat doe ik bijvoorbeeld ook bij Zeeman. Uiteindelijk zag ik bij iemand dat diegene dat in dezelfde week ook heeft gedaan. Nogmaals, het kan echt toeval zijn en dat weet ik ook wel, maar op dat moment voelt het gewoon heel naar.

Ook plaats ik sinds de geboorte van Floris met regelmaat twee en soms wel drie blogjes per dag. Soms omdat dat zo uitkomt wat betreft samenwerkingen, soms omdat ik barst van de inspiratie en heel eerlijk? Soms ook omdat ik iets leuks zie en de eerste wil zijn die erover heeft geschreven. Daar gaat heel veel tijd in zitten, maar ik vind het heerlijk. Op social media kondig ik dan aan dat er die dag meerdere artikelen online staan (allemaal ’s morgens vroeg al dus je hoeft niet te wachten tot halverwege de dag) en daar wordt leuk op gereageerd. Kortom, dit promoot ik actief.

Nu zag ik laatst bij een andere blogger precies hetzelfde en ja, dat steekt. Inclusief promotie en poll op Insta. Misschien flauw, maar daar baal ik dan wel van. Nu ik zoveel werk doe ik er alles aan om de blog daar niet onder te laten lijden. Juist omdat ik dat zonde vind van al het werk van de afgelopen jaren, maar vooral omdat ik dit nog steeds het allerleukste vind. Let op, ik spreek nu niet van een copycat hoor, maar ik vind dit soort dingen gewoon jammer. Ik denk namelijk dat je dit als blogger zijnde helemaal niet nodig hebt. Iedereen is uniek en jouw schrijfstijl is uniek. Mensen volgen jou om jou en jouw verhalen, tips en ideetjes. Ze vinden jouw leuk, wees daar trots op!

Conclusie

En weet je, ik heb gelukkig nog geen gekke dingen meegemaakt dus het woord copycat vind ik wel heel heftig om te gebruiken. Nogmaals, we vissen in dezelfde vijver van onderwerpen en schrijven allemaal vanuit ons eigen perspectief. Laten we gewoon respect hebben voor elkaar en elkaars blog en wees trots op wat je zelf hebt bereikt.

Ben jij blogger en heb jij wel te maken gehad met extreme copycats? Zo ja, wat heb je daar toen aan gedaan? Klets hieronder mee in de comments!

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *