Home + Geld & Budget | 10x vragen over geld binnen ons gezin

Geld & Budget | 10x vragen over geld binnen ons gezin

Veel gezinnen zijn momenteel misschien wel meer bezig met hun inkomsten en uitgaven dan voorheen. De inflatie is hoog en de energieprijzen stijgen, maar ons inkomen blijft nagenoeg hetzelfde. Ik hoor van veel mensen om mij heen dat dit het moment is om de uitgaven weer eens onder de loep te nemen en goed bij te houden wat eruit gaat. Nu schrijf ik graag over persoonlijke financiën en daarom beantwoord ik vandaag tien vragen over de rol van geld binnen ons gezin en hoe we met geld omgaan.

1. Hoe is mijn relatie met geld?

Die is goed. Ik vind geld belangrijk, praat er vrij open over (ik denk overigens dat dat ook helpt in die goede relatie) en weet waar het geld naartoe gaat. We houden onze uitgaven bij, zijn gestructureerd en ik vind bezig zijn met geld ook leuk. Ik zie geld als een middel om onze jongens een goede en stabiele jeugd te kunnen bieden op financieel vlak, maar ook om leuke dingen van te doen. Mooie herinneringen kunnen maken vinden wij heel belangrijk.

2. Wat zijn onze spaardoelen op dit moment?

Een huis! Ik schreef voor een samenwerking al een update hierover. Verder zetten we geld apart voor een buffer, Milan die naar de middelbare school gaat en wat korte termijn doelen. Uiteraard heb ik zakelijk ook een potje voor de Belasting. We zijn gek op spaarpotjes, want zo hou ik overzicht. Het geeft een veilig gevoel als er geld voor iets apart staat.

3. Wie is bij ons thuis verantwoordelijk voor geld?

In de regel ben ik degene die iedere maand de overzichten maakt. Dat deed ik al vanaf het moment dat we samen gingen wonen. Toch is daar de laatste tijd wat in veranderd, want Pat en ik doen samen een geldcursus en ik hij moet van mij meekijken als ik bezig ben met de administratie. Dat klinkt heel streng, maar dat is het niet hoor. Ik vind het echter wel belangrijk dat als mij iets zou overkomen, hij het op dit vlak gewoon over kan nemen. Eigenlijk doe ik iedere maand de basis, heb ik het grote overzicht, maar we zijn uiteindelijk samen verantwoordelijk.

4. Maakt geld gelukkig?

Dit vind ik altijd een lastige vraag. Geen geld hebben levert heel veel stress en zorgen op die je zeker ongelukkig kunnen maken. Betekent dat dan automatisch dat het hebben van geld gelukkig maakt? Nee, want je kunt nog 1001 andere zorgen hebben. Met geld kun je wel dingen doen die gelukkig maken, denk aan het doen van leuke dingen met je gezin en samen die mooie herinneringen maken. Of wanneer je je kinderen op financieel gebied kan helpen waardoor hun start wat gemakkelijker is. Dat zou mij gelukkig maken. Dus ja, misschien in zekere zin wel, maar geld alleen maakt zeker niet gelukkig. Geld zou ook geen doel op zich moeten zijn, geld is een middel.

5. Als we een miljoen zouden winnen, wat zouden we er dan mee doen?

Dat is een makkelijke vraag: dan kopen we een mooi, ruim en levensloop bestendig huis. Een huis waarin de jongens nog lang kunnen blijven wonen met voor allemaal voldoende privacy. Een huis waar we oud kunnen worden. Verder zouden we een kleinere woning aan bouwen voor mijn ouders, dan kunnen we voor hen zorgen als dat nodig is. En blijft er dan nog geld over (alles is immers duur haha), dan gaan we een paar mooie reizen maken.

6. Waarover maken we ons zorgen als het gaat om geld?

Even afkloppen, maar volgens mij hoeven we ons nu geen zorgen te maken. Wel merk ik dat de inflatie er bij ons ook inhakt en ik maak mij best zorgen over de toekomst. Kunnen de jongens over tig jaar nog wel een huis vinden? Wat nu als de prijzen nog harder stijgen? Dat zijn vragen die bij ons leven en waar we nu al mee bezig zijn. Ik vind het toekomstperspectief nu zeker niet rooskleurig, maar ik hoop op betere tijden. We proberen in ieder geval zoveel mogelijk te sparen.

7. Op een schaal van 1 tot 10, welk cijfer geven we onze financiën?

Ik geef het een zeven. Een goede voldoende en het is ook goed, maar er blijft wat te dromen over en we willen onze buffer veel verder aanvullen. Ook willen we het goed regelen voor onze jongens. Er is dus nog werk aan de winkel.

8. Vinden we geld belangrijk?

Ja, zoals ik al zei zien we geld echt als middel en is het simpelweg nodig om in de basisbehoeften te voorzien. Onze oudste moet bijvoorbeeld een nieuwe beugel. We kregen de offerte hiervoor en dat is toch een smak geld. We zijn wel verzekerd, maar niet voor dat hele bedrag dus er moet flink wat geld bij. Het is noodzakelijk, maar het is wel fijn als je dat kan betalen. Daarom vinden we geld belangrijk. We hoeven niet rijk te worden, als we maar alles kunnen blijven betalen.

9. Zou je je familie financieel helpen als dat nodig is?

Ja, als het kan zullen we familie die dicht bij ons staat zeker helpen. Daar hoeven we niet over na te denken. Het is gelukkig niet nodig, maar het zit niet in ons om familie die dichtbij staat te laten ploeteren en toe te kijken. Ik zou dat niet met mijn geweten overeen kunnen komen en wil ook zo niet zijn. Het is makkelijk om vanaf de zijlijn dingen te roepen en te vinden, maar ga het gesprek gewoon eens aan. Soms kun je al helpen door gewoon te luisteren.

10. Sparen voor de kinderen: wat is het doel?

We sparen voor beide jongens een euro per dag, dat beleggen we al gaat het daar nu niet zo goed mee. Toch sparen we dat voor de lange termijn en op den duur zal het vast aantrekken en hebben we er hopelijk profijt van. Verder sparen we nog een vast bedrag per maand wat naar hun spaarrekeningen gaat. We hopen beide jongens in ieder geval €10.000,- mee te kunnen geven voor een studie, om meubels van te kopen etc. Dit zou een mooi startbedrag kunnen zijn. We hopen dat we ze iets meer kunnen geven, maar ze zullen verder voor hun geld moeten werken. Pat en ik begonnen allebei heel jong met werken en hebben altijd gewerkt (gelukkig kan dat ook en zijn we in goede gezondheid). Dit willen we de jongens ook meegeven: je zal moeten werken voor je geld.

Dit is hoe we er nu in staan, misschien zit dit beeld er over een paar jaar heel anders uit. We weten immers niet wat het leven ons brengt. Ik ben benieuwd of je je kunt herkennen in onze antwoorden. Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Deel op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Reacties

 1. Wendy
  28 oktober 2022 / 16:14

  De planner ziet er erg handig uit! Waar heb je die vandaan als ik vragen mag? Duidelijk overzicht, houd ik van 🙂

  • Marisca
   Auteur
   28 oktober 2022 / 19:51

   Ha Wendy,

   Deze is inderdaad handig en is het kasboek van Nibud. Deze is te vinden op hun website.

   Groetjes!