Home + Geld & Budget | Reserveringsuitgaven voor de komende maanden

Geld & Budget | Reserveringsuitgaven voor de komende maanden

Toen ik laatst tijdens het wandelen naar de podcast van het NIBUD luisterde (ik vind podcasts over geld ontzettend interessant) hoorde ik de term ‘reserveringsuitgaven’. Dit zijn uitgaven die je niet maandelijks hebt, maar die wel met enige regelmaat terugkomen. Dit vond ik meteen een leuk blogonderwerp, want de komende periode hebben we nogal wat reserveringsuitgaven. Welke dat zijn lees je hieronder:

Wat zijn reserveringsuitgaven?

Ik noemde het in de intro al: dit zijn uitgaven die je niet maandelijks hebt, maar wel met enige regelmaat terugkomen. Per seizoen of jaarlijks. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kleding (er moeten straks misschien weer winterjassen worden gekocht), maar ook extra ziektekosten en geld om je huis en tuin te kunnen onderhouden. Vaak is het met deze uitgaven zo dat je weet dat ze eraan gaan komen, maar niet precies weet wanneer. Het is handig om hiervoor geld apart te zetten als dat kan, zodat je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Nieuwe beugel voor Milan

We wisten natuurlijk al lang dat Milan een beugel zou moeten (welk kind niet tegenwoordig?) en spraken met de tandarts af dat als het het jaar erop het geval zou zijn, wij alvast de verzekering aan zouden passen. Bij veel verzekeraars moet je namelijk een jaar verzekerd zijn voor orthodontie voor je er gebruik van kan maken. We waren dus ruim op tijd en afgelopen december kreeg hij een blokbeugel. Ik zag al een tijdje dat deze niets deed, maar de ortho gaf aan dat we het nog wat langer moesten proberen en hij hem langer moest dragen. Dit deed hij al, maar ik moest het met dit advies doen aangezien slotjes ook geen oplossing zouden zijn. Om een lang verhaal kort te maken; de ortho gaf bij het laatste bezoek aan dat deze beugel inderdaad niets doet en adviseerde vervolgens een soort bitje. Een doorzichtige beugel als het ware. Kosten? Ruim €3000,- en we krijgen over de hele looptijd €2000,- vergoed. Ik dacht overigens dat dat meer was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Haal daar de kosten van de blokbeugel vanaf en we moeten zeker €1600,- zelf betalen. Een duur grapje die we niet hadden voorzien. Waarschijnlijk start dit traject in november dus zetten we er nu alvast wat extra geld voor apart. Alle beetjes helpen.

Nieuwe kleding voor mij

Bij afvallen hoor nieuwe kleding, maar ik wil niet iedere keer iets nieuws hoeven kopen. Omdat het nog niet zo heel hard gaat, verwacht ik niet dat ik binnenkort een heel nieuwe garderobe nodig zal hebben, maar dit gaat er hopelijk wel aankomen. Dat betekent niet alleen nieuwe kleding, maar ook nieuwe jassen bijvoorbeeld. Ik kijk er nu al naar uit, maar wil hier wel wat voor opzij zetten. Niet meteen heel veel, maar dan is het straks ook niet zo’n grote hap, want als ik eenmaal begin met shoppen… ?

Verder…

Verder zijn er nog wat potjes waarvan we wel van tevoren weten dat ze eraan komen en waar we al wat geld voor opzij zetten.

  • Ons 12,5 jarig huwelijk in januari. We willen dan graag een weekendje weg.
  • De feestdagen. Voor de cadeaus sparen we met de koopzegels. We willen tegen die tijd ook nog een paar nachten weg, dit doen we meestal van mijn eindejaarsuitkering.
  • Verder sparen om in een nieuw huis te leggen. Dit deden we al.
  • De middelbare school voor Milan. Ook hiervoor zijn we begonnen met sparen. Scheelt over een jaar weer.

Wat zijn jullie reserveringsuitgaven de komende periode? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *