Home + Geld & Budget | Kinderkleding kopen, verkopen en budgetteren

Geld & Budget | Kinderkleding kopen, verkopen en budgetteren

Er is een tijd geweest waarin ik ontelbaar veel nieuwe kinderkleding kocht. Eerst voor Milan en later voor beide jongens. Ik deed bijna niets liever haha. En hoewel dat niet is veranderd is mijn mindset ten opzichte van geld uitgeven wel veranderd. Daar was ik al mee bezig, maar het lijkt alsof de knop nu definitief is omgegaan. En dat betekent dat onze zienswijze op kinderkleding kopen ook is veranderd. Vandaag vertel ik daar wat meer over.

Kinderkleding kopen

Ik weet niet wat ik zo leuk vind aan kinderkleding, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met blij worden als je kind er leuk uit ziet. Dat zullen veel moeders wel herkennen. Je hoort immers niet voor niets vaak dat we voor onze kinderen moeiteloos iets duurs kopen terwijl we het voor onszelf te duur vinden. Dat was hier niet anders. Als ouder zijnde gun je het je kind denk ik meer dan jezelf. En kinderkleding hoeft niet schreeuwend duur te zijn. Wij kochten wel merkkleding, maar ik kon net zo blij worden van een te gek truitje van Zeeman. Dit is nog steeds het geval, al is er wel iets veranderd.

Waar ik voorheen bijna wekelijks iets nieuws kocht voor de jongens en onze favo winkels niet voorbij kon lopen, is mijn mindset wat betreft geld uitgeven definitief veranderd. Alles is inmiddels zo duur geworden dat we ons veel bewuster zijn van hoeveel geld we uitgeven en wat we hadden kunnen doen van dat geld als we dat niet uit hadden gegeven.

Even ergens iets drinken? Zonde, want dat kan thuis ook. Lunchen op zaterdag? De jongens worden net zo blij van een broodje knakworst. Maar ook: een dure trui voor één van de kinderen? Laat ik eerst eens kijken op Vinted. Daar scoor je diezelfde trui voor €15,- in plaats van €60,-. En het is een stuk duurzamer én we kunnen simpelweg niet zoveel geld uit blijven geven. Dat willen we ook niet meer.

Zo kijken we nu ook naar de zomerkleding. Zeker voor onze jongste. Het is zonde om dure t-shirts te kopen voor één zomer. Dus zijn we al aan het shoppen geslagen op Vinted. We zoeken naar korte broeken en shirtjes. Door nu al te kopen, spreiden we de kosten en hebben we tegen de tijd dat het vakantie is een aantal leuke setjes voor weinig geld. Ook dat is merkkleding, maar vaak nog goedkoper dan kleding in de budgetwinkels. En waarom zou je het niet doen? Als er op vakantie een klodder chocolade ijs op valt is het niet zo erg ?.

Kortom, we kopen geen dure kinderkleding meer en kopen vaker tweedehands. Zeker met jonge kinderen is het ideaal.

Kinderkleding verkopen

Kinderkleding dat te klein is verkopen we. De ene keer via Vinted of Instagram, maar ook via een appgroep met allemaal moeders uit de wijk. Vooral Floris had veel kleding dat te klein was geworden. Hiervan heb ik drie stapels gemaakt: één voor de verkoop, één voor donatie en een zak met kleding die weg kon. De eerste zak verkocht ik via Instagram en via de weggeefhoek doneerde ik de tweede zak kleding aan een gezin dat het goed kon gebruiken. De rest was stuk en was niet veel, dat hebben we weggegooid.

Datzelfde doen we ook met kleding van Milan al groeit hij nu wat minder hard. Ook van hem hebben we laatst een grote vuilniszak vol gedoneerd aan een gezin uit de buurt. Fijn als we mensen er zo blij mee kunnen maken.

Kinderkleding budgetteren

Veel mensen kopen kinderkleding als de kinderbijslag is gestort. Wij doen dat niet en kopen de kleding het hele jaar door wanneer er iets nodig is. We budgetteren dit niet echt, maar betalen dit van de lopende rekening. Wel kijken we vooruit naar wat nodig is de komende periode zoals zomerkleding. Dat kopen we nu al. Datzelfde geldt voor nieuwe schoenen en zomerjassen. Dat kopen we nieuw en wil ik in het voorjaar kopen. Die kosten neem ik dan op in onze begroting voor die maand en we koppelen er een maximaal bedrag aan. Voor Milan wat meer dan voor Floris omdat Milan ouder is en kleding duurder is.

Voor ons werkt deze manier goed en het kan vast nog wat strakker door er geld voor apart te zetten in een potje. Al hebben we nu best wat potjes, het moet nog wel leuk blijven haha.

Hoe doen jullie dit nu de rest zoveel duurder is geworden? Klets mee in de comments hieronder en op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. Christine
    19 januari 2023 / 10:04

    Zag zojuist een artikel in de krant over een nieuw te openen winkel tegenover de Lego winkel voor tweedehands kinderkleding! Gat in de markt denk ik zo ?
    https://www.instagram.com/studio_kiewie/?hl=nl

    Maar naast tweedehands shoppen via marktplaats en soms de kringloopwinkel is mijn favoriete oplossing in deze dure tijd dit: Otrium. Met safe20 krijg je op dit moment zelfs 20% extra korting en dit is dus een website waar allerlei merkkleding (maar ook van de WE bijvoorbeeld) wordt aangeboden van voorgaande collecties. De missie en visie van Otrium is dat er niets wordt weggegooid en voormalige collecties alsnog verkocht kunnen worden. Nieuwe kleding maar scherp geprijsd dus (en je moet het niet erg vinden dat het niet de nieuwste collectie is, maar daar heb ik persoonlijk geen moeite mee). Heb een bestelling met deze kortingscode geplaatst waardoor ik bijvoorbeeld prachtige nieuwe zacht gevoerde regenlaarzen voor de oudste voor 13,80 heb gekocht. Goede kwaliteit en nu kon ik degene weggooien die ik vorig jaar bij Dirk van den Broek voor haar kocht voor 6,99 maar die dus al stuk gingen.. nu dus nieuwe laarzen die weliswaar twee keer zo duur zijn, maar hopelijk wel een tweede en misschien zelfs nog een derde ronde mee kunnen! Goedkoop is soms ook duurkoop, hè, en als je iets tijdloos hebt is het helemaal niet erg dat er 7, of zoals bij ons 8 jaar verschil tussen de oudste en de jongste zit.. ik ben heel blij met dit platform en de bezorging kan ook heel groen: duurt ietsje langer dan via postnl maar je kunt dus ook kiezen voor fietskoerier Cycloon en zij bezorgen in de avonduren (zijn ook altijd jonge jongens, studenten denk ik ?). Ik heb er voor mijzelf ook een prachtige Noppies zwangerschapsjas voor de winter gekocht die maar 4 tientjes kostte en die daarna ook gedragen kan worden als gewone jas.. voor Jonathan heb ik een keer een leuk shirt en een zwembroek besteld en het mooie is ook dat je dus nu zowel winter als zomer items kunt shoppen, net wat je in de garderobe aan moet vullen! Je hoort het al, ik ben enthousiast over dit concept ?