Home + Geld & Budget | Je kind(eren) financieel steunen door geld te schenken

Geld & Budget | Je kind(eren) financieel steunen door geld te schenken

Iedere maand zetten we een klein bedrag opzij op de spaarrekening van de kinderen omdat we hen een mooi geldbedrag willen geven als zij de deur uit gaan. Of misschien hebben ze het eerder nodig voor bijvoorbeeld een studie. Het streefbedrag dat we in ons hoofd hebben is hoog en als we het niet halen hoop ik er in ieder geval in de buurt te komen. Hoe hoog dit streefbedrag is, op welke manieren we sparen en hoe we hen zelf leren sparen vertel ik hieronder. Ook vertel ik hoe we hen later financieel willen ondersteunen mocht dat nodig zijn.

Beginnen bij de basis: sparen

Toen onze oudste nog klein was, zat het er financieel een stuk minder rooskleurig uit voor ons. We zaten midden in de kredietcrisis met dubbele woonlasten en we verdienden toen ook nog niet zoveel als nu (al verdienen we nu ook geen gouden bergen hoor). We roeiden met de riemen die we hadden en dat was echt geen gemakkelijke tijd. Sparen voor onszelf lukte al niet, laat staan voor ons kind.

Inmiddels gaat het nu een stuk beter, maar we willen ook genieten van het leven en mooie herinneringen maken met onze beide kinderen. We willen ze een gevulde spaarrekening meegeven, maar we willen ook dat ze zich later de leuke dingen herinneren en gaan graag met ze op stap. Daar proberen we een balans in te vinden.

Beide jongens hebben een gewone spaarrekening en sinds kort een kleine beleggingsrekening waar we een euro per dag voor ze sparen. Dat zal geen vetpot worden, maar alle beetjes helpen.

Het streven is in ieder geval om voor beide jongens op hun 18e verjaardag een bedrag van €10.000 te hebben gespaard. Gelukkig zit er zeven jaar tussen ?.

We zijn echter ook realistisch. Het leven kan zomaar anders lopen en dan kan het plaatje er heel anders uitzien. We gaan ervoor en zien hoe het loopt.

Zelf sparen

De jongens moeten hier zelf ook aan meewerken door zelf mee te sparen. De afspraak die we daarover hebben is als volgt: als de spaarpot vol zit, wordt het geld gestort op de rekening. De ene helft mogen ze opmaken en de andere helft gaat naar hun eigen spaarrekening.

Onze kinderen financieel ondersteunen door geld te schenken

Omdat het leven alleen maar duurder wordt willen we onze jongens later financieel ondersteunen als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor hun rijbewijs of een huis. Hiervoor geldt natuurlijk wel dat het moet kunnen.

Als het mogelijk is om geld te schenken dan kun je niet zomaar een x-bedrag op hun rekeningen storten. Er gelden bepaalde belastingregels voor kinderen van 18 tot en met 40 jaar, maar hoe zit dat dan als je kind boven de 40 is? Het kan natuurlijk gebeuren dat je op leeftijd bent, een aardig vermogen hebt opgebouwd en jouw kind wel wat steun kan gebruiken. En hoe oud je kind dan ook is, het blijft je kind. Als je kan helpen en de band is verder goed, waarom zou je dan niet helpen? Zoals ik net al zei, het leven kan soms anders lopen dan je van tevoren denkt.

Welke opties voor schenken aan ouder kind zijn er dan? Nou, er zijn zeker nog opties! Er bestaat namelijk ook nog zoiets als de ‘jaarlijkse vrijstelling’ ongeacht de leeftijd van het kind. Ook kun je kijken naar de leeftijd van de partner van je kind, als die nog geen 40 is dat een voordeel. Maar je zou ook onroerend goed kunnen schenken. Kortom, er zijn nog genoeg mogelijkheden, want je houdt niet op met ouder zijn als je kind 40 is.

Ik hoop dat we over tig jaar in de gelukkige omstandigheden zijn dat we gezond en wel onze kinderen op deze manier kunnen helpen als dat nodig is.

Spaar jij voor je kind(eren) en hebben jullie, net als wij een streefbedrag in gedachten? Klets mee in de comments hieronder of op de social media kanalen van Mamablogger.

liefs

 

 

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 Reactie

  1. B
    1 november 2021 / 08:51

    Wij sparen ook iedere maand een bedrag en we laten de kinderbijslag op zijn spaarrekening storten. Onze zoon is 11 en heeft hierdoor bijna 10.000 op de rekening.