Home + Geld & Budget | Inkijkje in ons stroomverbruik

Geld & Budget | Inkijkje in ons stroomverbruik

Dit weer is natuurlijk perfect wanneer je zonnepanelen hebt. Met deze zon kunnen ze lekker hun werk doen. Dat is hier niet anders. We hebben acht zonnepanelen en hebben een gasloos huis. Dit wordt ook wel een ‘nul-op-de-meter-woning’ genoemd. Dit is niet voor iedereen weggelegd en ik begrijp dat mensen dan denken “ja, jij hebt makkelijk praten”. Ik hoop niet dat ik je dat gevoel geef, maar omdat ik altijd vrij open ben over persoonlijke financiën leek het mij wel interessant om eens een inkijkje te geven in ons stroomverbruik met zonnepanelen en ik moet zeggen dat ik nog best ingewikkeld vind.

Voor het eerst ervaring met zonnepanelen

Misschien denk je al een tijdje na over het kopen van zonnepanelen en heb je al regelmatig gegoogeld op termen als ‘zonnepanelen kopen informatie‘. Wij hadden het geluk dat dit huis acht zonnepanelen heeft. We wisten dat we daardoor een stuk minder zouden gaan betalen voor stroom, maar hoe groot dat voordeel zou zijn wisten we niet. We hadden geen ervaring met zonnepanelen. Wil jij alvast wel meer weten? Kijk dan alvast even op zonnepanelen-info.nl.

Als we in ons oude huis hadden blijven wonen, dan hadden we zonnepanelen op het dak van de schuur willen leggen, dat is natuurlijk ook een optie. Het dak had een behoorlijke oppervlakte en we hadden het dak van de overkapping al laten verstevigen toen we de schuur lieten bouwen zodat ‘ie het gewicht van de panelen kon dragen. Het was echter ook een behoorlijke investering die we niet zo één, twee, drie konden realiseren.

We waren daarom extra blij toen bleek dat we ingeloot waren voor dit huis. Waar we in ons vorige huis bijna €190,- betaalden voor gas en stroom, zetten we het maandbedrag hier op €100,- We hadden immers geen idee.

Voor het eerst de eindafrekening

Afgelopen januari kregen we voor het eerst een eindafrekening voor ons stroomverbruik in dit huis. We kregen ruim €600,- terug. Dat is meer dan de helft van wat we het afgelopen jaar hadden betaald! Dat betekent dat we ongeveer €50,- per maand betalen. We durfden het bedrag voor dit jaar niet naar beneden bij te stellen. We vonden het wel prima zo en hoopten weer een spaarpotje op te bouwen. Tot hier snappen we het nog en kunnen we de rekensom maken, maar we hebben ook een app waarop we dagelijks kunnen zien wat we verbruiken. En van die kosten begrijp ik dan weer helemaal niets.

Inkijkje in ons stroomverbruik

Hierboven zie je het overzicht van vorig jaar met het overzicht van dit jaar tot nu toe. Ik begrijp niet zoveel van die kosten per maand en hoe zich dat verhoudt tot die €100,- voorschot die we iedere maand betalen, maar ik zie wel dat ons verbruik dit jaar lager is dan vorig jaar. Zeker in de eerste vier maanden van dit jaar. Dat is toch een goed teken?

Hier zie je het kostenoverzicht van afgelopen jaar. Dit is het punt waar ik het echt niet meer begrijp, want hoe kunnen we dan zo’n flink bedrag terug hebben gekregen? Als er iemand is die weet hoe dit werkt, dan hoor ik het heel graag haha. Het maakt wel duidelijk dat onze kosten aanzienlijk later liggen dan in onze vorige woning. Het blijft een ander verhaal dan die van de meeste mensen omdat we geen gas verbruiken, maar als we alleen kijken naar stroomverbruik, dan lonen zonnepanelen zeker!

Hoe zit dat bij jullie? Hebben jullie ook zonnepanelen en scheelt dat veel? Klets mee in de comments hieronder of op de socials van Mamablogger.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *