Home + Geld & Budget | Het kasboek van Nibud

Geld & Budget | Het kasboek van Nibud

Als ik onze maandelijkse spaarblog deel, dan zie je daar regelmatig een foto bij van een kasboek. De laatste tijd kreeg ik een paar vragen over welk kasboek dit is. Voor mij een reden hier een artikel over te schrijven, want dit is één van de fijnste kasboeken die we ooit hebben gehad. Althans, dat vind ik haha. Dat komt vooral omdat hier zo’n beetje alle voorkomende uitgavenposten in staan. Welk kasboek dit is en waarom we deze gebruiken, vertel ik je hieronder.

Het kasboek van Nibud

Begin dit jaar kochten we een kasboek omdat ik inzicht wilde in onze wekelijkse uitgaven. Ik koos uiteindelijk voor het kasboek van Nibud omdat deze zo compleet is. Dit artikel is overigens niet gesponsord. We hebben dit kasboek zelf gekozen omdat we zo’n compleet mogelijk inzicht wilden. We begonnen voortvarend de eerste weken en kwamen al snel tot de conclusie dat we veel meer geld uitgeven per week dan we dachten. Die kleine bedragen tellen hard op en dat moest echt minder vonden we.

Hoe ziet het kasboek er van binnen uit?

Voor je begint met het bijhouden van je financiën, staat er eerst een goede uitleg aan het begin van het kasboek. Vervolgens wijst het zich vanzelf. Wat handig is, is dat je ook een jaaroverzicht bij kunt houden. Veel mensen doen dit in Excel, maar dit is ook een goede methode en zo heb je alles bij de hand. Het kasboek is dun, licht en neem je gemakkelijk mee, bijvoorbeeld op vakantie.

Het kasboek bestaat uit 64 pagina’s.

Wekelijks een kasboek invullen?

Ik moet zeggen dat het invullen van dit kasboek onze ogen wel heeft geopend, maar dat we het kasboek niet meer wekelijks invullen. We letten nu meer op de kleine uitgaven en dat gaat best goed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we hem helemaal niet meer invullen.

We doen het nu als volgt: iedere maand maken we een begroting voor de maand erop. Dit doen we altijd als beide salarissen zijn gestort. Als blijkt dat er een dure maand aan komt en we iets minder te besteden hebben dan de maand ervoor, dan houden we het kasboek bij zodat we grip houden op de uitgaven. Voor ik het weet sta ik weer in een winkel en shop ik weer kleding voor de jongens dat ze eigenlijk niet perse nodig hebben. Of sta ik bij de Action en ga ik met veel meer spullen naar huis dan ik van tevoren had bedacht.

In die weken spreken we ook een soort weekbudget af. Het is dan niet de bedoeling meer geld uit te geven. Dat is soms een uitdaging omdat het leven ondertussen ook steeds duurder wordt. Als ik moet tanken is dat een flinke hap uit dat budget.

Waarom we dit doen? Niet omdat het perse moet, maar omdat we niet lukraak geld uit willen geven. We willen er grip op houden, juist in deze tijden.

Houden jullie een kasboek bij? En doen jullie dat dat dagelijks of wekelijks? Klets mee in de comments hieronder.

liefs

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *