Home + Geld & Budget | De autokosten zo laag mogelijk houden

Geld & Budget | De autokosten zo laag mogelijk houden

Dat het dure tijden zijn is niets nieuws. We merken het allemaal, want de vaste lasten worden steeds hoger en ik vrees dat het eind voorlopig echt nog niet in zicht is. Het is hét onderwerp van gesprek op het werk, aan de eettafel en wanneer je met iemand in gesprek bent. Het raakt iedereen, ook de mensen waarvan je altijd dacht dat die het zo enorm goed hadden. Ik vraag mij af waar dit heen gaat en maak mij oprecht zorgen over de nabije toekomst. Juist voor onze kinderen. Wij kijken daarom ook kritisch naar wat we uitgeven en waar we op kunnen en moeten besparen zoals de autoverzekering en benzinekosten. Zo hopen we wat extra’s apart te kunnen zetten voor de jongens. Dat geldt voor de boodschappen, maar ook voor de autokosten. Ook die proberen we zo laag mogelijk te houden.

We hebben twee auto’s, maar dat was niet geheel vrijwillig moet ik zeggen. Nadat Patrick begin dit jaar van baan veranderde moest hij ook zijn werkauto inleveren. Volkomen logisch natuurlijk en we wisten dat dat een consequentie was. Omdat ik de auto ook regelmatig nodig heb voor mijn werk en afspraken op vrije dagen, besloten we er een heel goedkoop autootje bij te kopen. Die zou hij dan gebruiken, omdat hij deze alleen nodig had om van en naar Rotterdam te rijden. Vanaf zijn werk rijdt hij met een bus. OV was namelijk geen optie gezien de locatie waar hij werkt en het zeer vroege tijdstip waarop hij ’s morgens begint.

We kochten helaas een auto die toch niet goed bleek te zijn, maar kregen van de garage het geld netjes terug. We begonnen opnieuw een zoektocht naar een auto en vonden al vrij snel een andere auto. Fijn, maar het is toch weer een hele aanschaf ook al viel de prijs heel erg mee. De andere auto is minder zuinig in verbruik, maar wel een heel goede en stabiele gezinsauto. Die gebruik ik als het nodig is en we gaan er zelf in het weekend mee op pad of mee op vakantie. Een luxe, daar zijn we ons echt van bewust en dit was jaren geleden voor ons ook ondenkbaar. We weten daarom ook heel goed dat het anders kan én dat het iedereen kan overkomen dat het wat minder gaat.

De auto vaker laten staan

Maar goed, terug naar de besparingstips, want de makkelijkste besparing is om de auto wat vaker te laten staan. Dat kan niet altijd, maar we doen het zo nu en dan wel, want het is niet alleen de benzine die je moet betalen, maar wat dacht je van de parkeerkosten? Als ik met de auto naar mijn ouder ga, dan betaal ik in het centrum waar zij wonen al €4,- per uur! Dat is toch bizar? Bij goed weer pakken we daarom lekker de fiets hoe verleidelijk de auto soms ook is.

De autoverzekering

De autoverzekering. Je ontkomt er niet aan en het loont zeker om je hier goed in te verdiepen. Wij hebben gekozen voor twee verschillende verzekeringen. Zo hebben we voor de gezinsauto een all risk verzekeringomdat deze vrij nieuw is. Wat we hierin bijvoorbeeld belangrijk vonden was dat we tot twee jaar na de aanschaf van de auto het volledige aankoopbedrag vergoed krijgen bij diefstal of wanneer de auto total loss zou zijn na een ongeluk. Laten we hopen dat beiden niet gebeurt, maar een tijdje terug werden een paar van deze auto’s gestolen bij ons in de wijk. Het zal je maar gebeuren…

Voor de auto van Patrick is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Die auto is al iets ouder en hoeft niet all risk verzekerd te worden. Die premie is dan ook een stuk lager dan de premie voor de gezinsauto.

En misschien kun je nog een goede korting krijgen vanwege je schadevrije jaren of misschien wel een collectiviteitskorting via je werk. Alle beetjes helpen.

Benzinegeld apart zetten

Dit doen we vooral voor Patrick, maar voor onszelf houden we er ook steeds vaker rekening mee. Pat krijgt iedere maand een goede reiskostenvergoeding en daarvan kan hij gemakkelijk zijn benzinekosten betalen. Hiervoor rekenen we €200,- per maand en vorige maand hield hij zelfs een paar tientjes over. In januari gaat zijn nieuwe cao in en dan worden zijn reiskosten ook iets hoger. We kijken even hoe we dan uitkomen, misschien sparen we dat dan wel een beetje op. Voor onszelf houden we er ook rekening mee en kijken we bijvoorbeeld naar welke afspraken ik heb voor mijn werk of privé.

Verder hebben we een app waarop we kunnen zien waar je op dat moment het goedkoopst kan tanken.

Onderaan de streep is autorijden natuurlijk niet goedkoop, maar het loont de moeite om eens rond te “shoppen” wat betreft de verzekering, maar ook wat betreft de benzinekosten. Iedere cent besparing is er één en dat is tegenwoordig heel wat waard!

liefs

 

 

 

Volg:
Marisca

Bedankt voor het lezen en leuk dat je Mamablogger een bezoekje brengt! Mijn naam is Marisca. Ik ben getrouwd met Patrick en Moeder van Milan (okt. ’10) en Floris (okt. ’17). Niets is leuker dan schrijven over het moederschap en jullie te inspireren met budgettips, uittips, persoonlijke verhalen etc. Kortom, Mamablogger is het meest persoonlijke online magazine voor moeders.

Find me on: Web | Twitter | Instagram | Facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *